Miért kezdődik minden magyar lajstromjel "HA"-val?
Elkezdett érdekelni a repülés mióta megtaláltam nemrégiben elhunyt nagyapám repülési naplóját. Lehet, hogy én is megpróbálom egyszer.
Valószínűleg a "HA" hungáriát jelenthet, de ebben nem vagyok biztos. Mivel minden országnak más betűvel kezdődik a jelzése (pl.: Németországban "D").
Vannak "HA-ABC" és "HA-1234" formátumú lajstromjelek. Számít ez valamit? Számozott jelet csak vitorlázó repülőgépeken láttam, három betűset pedig csak légcsavaros gépeken.
Itt megtalálod az összes magyar lajstromba vett gépet:
A HA a magyar gépek kódja, olyan ez mint az autóknál az ország kódja. Semmi extra jelentése nincs. Ha HA-val kezdődik, akkor az egy magyar lajsztomjel... ennyi.
Itt meg az összes lajstrom előtagot találod:
De a lajstromozó ország egy dolog. ahogy a hajózásban is sok hajó teljesen más országban van nyilvántartásba véve mint ahol közlekedik, úgy a repülőgépek esetében is így van. Sok orosz gép nem RA- lajstromban van.
Meg a magyar gépek közül is pl a wizz Airbusai közül egyik sem a Wizzé, nem magyar tulajdonban vannak.
(A hajókon is van lajstrom, az oldalukon, tatjukon látható számsor az)
Mert az első 1-2 betű az országot azonosítja. És Magyarország azonosítója a HA. Ugyanaz, mint a rendszámoknál a felségjel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!