Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ha meredek emelkedőről gurulok...

Ha meredek emelkedőről gurulok le, akkor hanyas fokozatban kell legyen az autó? Alább írom bővebben.

Figyelt kérdés

Még most fogok majd vezetni, de érdekelnek a gyakorlati dolgok. Tehát pl. a forgalomban haladva kanyarodok jobbra. De legurulok egy meredek emelkedőn. Ha nem üresben akarok gurulni, akkor ezt hogyan tegyem? Tegyük fel, hogy a meredek emelkedő, amin legurulok, ha üresben van az autó 40 km/óra sebességre gyorsítaná a kocsit.

Akkor a váltót 4-esbe kellene tegyem, és motorfékkel gurulni le?

De mi történne akkor, ha 1-be gurulnék így le?

Nagyon konyhanyelven letudná ezt írni valaki, mert nagyon megköszönöm. Nem egy olyan helyet láttam, ahol ilyenek az utak. Csak az autót meg nem szeretném kinyírni.

#emelkedő #lejtő, autó
2022. febr. 13. 18:07
 1/10 anonim ***** válasza:
45%

ha 40 el mész lefelé, és nem is akarsz ennél gyorsabban menni, akkor 3 fokozatban mész lefelé, igy van motorfék amire csak kicsit kell rásegítened az üzemi fékkel

1 esbe még véletlen se menj 40 es sebeségnél.

2022. febr. 13. 18:28
 2/10 anonim ***** válasza:
82%
Én hármasba tenném. A négyes túl nagy neki, nem járna egyenletesen, esetleg le is fulladna.
2022. febr. 13. 18:32
 3/10 anonim ***** válasza:
82%
Én abba a fokozatba tenném, ahol a lejtő alján 3000-nél nem pörög többet a motor. Meg persze fékkel is rásegítenék.
2022. febr. 13. 19:34
 4/10 anonim ***** válasza:
80%

Ez azért erősen autófüggő, vagyis inkább motor.

Egy nagy köbcentis dízel még ötödikben is lassulni fog lefele motorfékkel.

Egy kis köbcentis benzines 5.-ben simán gyorsul motorfékkel, oda inkább harmadik kell.

Üresben ne gurulj mert baromság.

Ki kell tapasztalnod, hogy mekkora lejtőnél hányas fokozatba kell visszatenned, hogy az adott sebességgel haladj.

Féket ne használd, feleslegesen koptatod.

Ha még mindig gyorsul akkor visszateszed egy fokozattal és ingyen mész le a lejtő aljáig mert addig a fogyasztásod 0.

2022. febr. 13. 19:38
 5/10 anonim ***** válasza:
35%

Ahol üresben 40-re gyorsulsz az nem meredek lejtő.

Az a meredek ahol 2-esben ereszkedsz le, és még a féket is nyomkodni kell.

Ha üresben 40-el gurulnál, és amugy 40-el is akarsz menni, akkor 3. vagy 4. fokozat, autófüggő.

Amúgy meg érzésre kell, olyan sebességfokozatot válassz, ahol nem gyorsul tovább a kovsi, mint akarod, és legfeljebb néha kell kicsit ráfékezni, vagy rágyorsítani.

Nyilvám van a lejtő, ahol már mindenképp sokat kell fékezni is.

2022. febr. 13. 19:45
 6/10 anonim ***** válasza:
78%
1-esben kb. 15km/h sebességbe tudsz lemenni. Én a multkor 40%-os lejtőn mentem le üresben 5km/h sebességgel nagyon rossz döcögős kavicsos földuton. Na ott nem tudsz sebességbe lemenni csak üresbe mivel lefulladna a motor! De ilyen meredeket nem érdemes bevállalni!
2022. febr. 13. 22:26
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigi válaszokat. Tudom, hogy korai ezeket kérdezni, de kíváncsi vagyok, szeretek előre felkészültebb lenni, mert már most látom, hogy lesznek ilyen helyek.
2022. febr. 13. 23:38
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Általában azt szokják mondani hogy a lejtőn azt a fokozatot kapcsold, amelyikkel föl is mennél reá. Ez a gyakorlatban is bevállott technika.
2022. febr. 13. 23:50
 9/10 anonim ***** válasza:
76%
#8: ez turbós motoroknál már nem igaz, szívóra igen.
2022. febr. 14. 10:09
 10/10 anonim ***** válasza:
Hát a turbó sokmindent elbír de ha kínozzák akkor annak hamar kaputt. Nem is szoktam ajánlani senkinek, pláne első autónak. Amennyit tud a többlettechnika, nemigen lehet kihasználni, de azért plusz meghibásodási lehetőség.
2022. febr. 14. 12:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!