Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Az USA-ban honnan tudják...

Az USA-ban honnan tudják kapásból az emberek közlekedés közben, hogy milyen égtáj irányába haladnak?

Figyelt kérdés
Gyakran látni filmekben, TV-sorozatokban; de még Youtube videókban is, hogy mondják vagy írják, hogy Észak, Dél stb. felé haladnak valamelyik úton. Olyat is látni, hogy pl. a rendőrök modják, hogy az épület északi bejáratán hatolnak be.

2021. dec. 23. 20:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
12%
Mondjuk hogy amióta Világ a Világ, a Nap Keleten kel és Nyugaton nyugszik, 12:00-kor pedig Délre mutat. Ott használják is az eszüket az emberek nem csak úgy van.
2021. dec. 23. 21:09
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Ja, ez nekem is feltűnt már sokszor. A válasz passz. Nálunk 10 emberből 9 nem tudná kapásból hogy merre vannak az égtájak.
2021. dec. 23. 21:19
 3/11 anonim ***** válasza:
72%
A rendőrség nyilván előre megbeszéli térképen, hogy hogyan fognak rajtaütni az épületen, ahol pl. a túszejtő van. Sok ember meg térképen látja maga előtt a várost, miközben megy valahova. Fejből hirtelen én se tudnám most, merre néz az ablakom, de a belvárosból a Szentpéteri kapu felé 100%, hogy északra megyek, Szirma felé meg délkeletre, mert ezerszer láttam térképen.
2021. dec. 23. 21:26
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Még a GPS is bemondja USA-ban, hogy pl. hajts fel az 1-es útra északi irányban.

A táblákon is jelezve van.

Amúgy megnézed az USA úthálózatát tényleg nahytészét derékszögű vonalzóval rajzolták :)

2021. dec. 23. 21:38
 5/11 anonim ***** válasza:
81%

Ez szerintem inkább csak ilyen filmes klisé.

De az nagy könnyebbség, hogy a főutak és a városok utcaszerkezete is zömében négyzetrácsosra van tervezve.

2021. dec. 23. 22:14
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Lássuk be, hogy egy ilyen szinten decentralizált úthálózaton nem is nagyon volna más értelmes referencia, mint az égtájak.

Magyarországon is, ha bemondják, hogy a 6619-es út (vagy a Lábod-Nagybajom) utat útépítés miatt egyirányúsították Lábod felé, akkor ott élőkért rögtön érteni fogod, mi van, de ha nem ott élsz, egyszerűen semmitmondó az infó. Ezzel szemben az égtáj mindkét csoport számára azonos jelentéssel bíró attribútum.

2021. dec. 23. 22:21
 7/11 anonim ***** válasza:
69%
Én Magyarországon is tudom hogy mi az észak és dél
2021. dec. 23. 22:30
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg azért, mert ott az autópályák számozása aszerint páros vagy páratlan, hogy észak-déli vagy kelet-nyugati irányú, akárcsak Európában az E jelű utak ( [link] Ezen felül a táblákon és a navigációs rendszerekben is szerepel, hogy az adott irányban melyik égtáj felé mész. Ha nálunk is kint lenne az M1-esen, hogy Nyugat felé - Győr, Hegyeshalom, illetve a navigáció is ugyanezt mondaná, akkor a legtöbb ember éveken belül pontosan tudná térkép nélkül is (én pl. jelenleg is tudom).
2021. dec. 24. 10:40
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes felvetés, most hogy mondod, tenykeg így van. Ez egy olyan kérdés, amiben az átlag-európai butább az átlag-amerikainál.
2021. dec. 26. 10:13
 10/11 A kérdező kommentje:

"9"

Azért butább, mert nem használja a napi közlekedésben az égtájakat? Ahogy fenntebb írták (4-es és 8-as), az átlag amerikai sem fejből löki az égtájakat, hanem leolvassa a GPS-ről és/vagy az utca névtáblákról.

2021. dec. 27. 13:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!