Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Csak velem történik meg, hogy...

Csak velem történik meg, hogy egy év alatt három koccanásom is volt?

Figyelt kérdés

Egyik alkalommal sem én voltam a hibás, és vétkes biztosítója mindig megtérítette a kárt. Mindhárom baleset apám autójával történt amit kölcsönkaptam, és már rám haragszik amiért ilyenkbe keveredtem. Tudja jól, hogy minden alkalommal más jött nekem, de szerinte mégis hihetetlen, mert vele 20év alatt sem fordúlt elő.

Az utolsó pont ma történt és már kiabált velem, hogy rám semmit nem lehet bízni, mert mindent tönkreteszek.

2021. dec. 20. 18:17
 1/9 anonim ***** válasza:
Amúgy az én tapasztalatom az, hogy rengeteg ilyen helyzet defenzív vezetéssel megelőzhető, elkerülhető és/vagy kivédhető. Én főleg motorral közlekedek és nagyjából havonta egyszer lehetnék ilyen baleset részese, ahol KRESZ szerint nem az én hibám. Ezeket mind úgy kerültem el eddig (lekopogom), hogy figyelemmel, körültekintően és defenzíven vezetek. Azaz a minimumnál több féktávot tartok, betartom a sebességkorlátokat (nagyjából), azaz pl semmiképp nem megyek 70-nel, ahol 50-es a korlát, ezek miatt több időm marad reagálni, ha másvalaki hirtelen dolgot csinál. Sokszor vágtak már ki elém, amikor 2 sáv van és én az üresebb sávban haladtam, vagy mellékutcából kikanyarodva, de ilyenekre mindig számítok, mindig figyelem a dugóban haladó autók "rezgéseit", potenciális veszélyhelyzetek kialakulási lehetőségeit és helyeit. Ez rutinnal és gyakorlattal alakult ki, illetve rengeteget segített, hogy anno több ezer km-t közlekedtem bicajjal a városban. Ott még inkább kiszolgáltatott helyzetben az ember, hamar megtanulja, hogy láthatatlan, és eszerint közlekedik. Motor is hasonló sok szempontból. Autóval való közlekedésben ugyanúgy hasznos, ha számítasz a kiszámíthatatlanra. Ugyanakkor szerintem édesapád sem várhatja el, hogy kezdőként minden ilyenre fel legyél készülve, véleményem szerint nem jogos a reakciója. Ami számára egyértelműen leolvasható és lereagálható szituáció, az számodra egy sose látott, ismeretlen helyzet. Nyilván sokat tanultál ezekből a koccanásokból, így hasonló körülmények között el fogod tudni kerülni a balesetet legközelebb.
2021. dec. 20. 18:30
 2/9 A kérdező kommentje:

Hangsúlyozom, hogy egyik balesetnél sem voltam hibás.

Az elsőnél rámtolattak egy parkolóban, a vonóhorog szétbarmolta a lökháritót és a hűtőt. Ott láttam, hogy nagyon lendületesen közeledik, tudtam is, hogy nekem fog jönni, de csak dudálni volt időm... nem segített.

A másodiknál egy jobbkezes kereszteződésben nem adtak elsőbbséget - itt elképzelhető, hogy elkerülhettem volna, ha defenzívebben vezetek.

A mainál álltam egy kereszteződésben, és aki jobbról jött felém elméretezte az ívet és végigszántotta az oldalam.

2021. dec. 20. 18:39
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

az első és a harmadik esetben kb semmit nem tudsz csinálni

de a jobbkezes utcákra nem szabad hagyatkozni, sokan elfelejtik a jobbkéz szabályt

2021. dec. 20. 18:46
 4/9 anonim ***** válasza:
ettől függetlenül kicsit erős volt apukád reakciója, főleg ha mindig megtérítették a kárt és nem neki keleti fizetnie
2021. dec. 20. 18:46
 5/9 anonim ***** válasza:

Hát basszus, ilyen helyzetbe gyakorlatilag bárki kerülhet , mint amiket leírtál. A jobbkezes is olyan, hogy nem mindenhol reális balra is benézni, bár én igyekszem legalább a szemem sarkából felmérni, van-e onnan veszély. Hát, volt, hogy segített.

De ezek az egy helyben állva elszenvedett balesetek … ezekkel nincs mit tenni.

2021. dec. 20. 19:00
 6/9 anonim ***** válasza:
0%

"főleg ha mindig megtérítették a kárt"

Hogyne.

2021. dec. 20. 22:17
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha latom, hogy nem akarja megadni az elsobbseget, en akkor nem nyomom neki, hiaba vagyok fouton.

Senkiben sem bizok meg, ugy tekintek minden mas kozlekedore, hogy nem tud autot vezetni es figyelek ra.

2021. dec. 21. 00:09
 8/9 anonim ***** válasza:
48%
Olyan, hogy jobbkézszabály, nálam nem letezik, ez az egyik. Tudom, a KRESZben van, de személy szerint egy hülyeségnek tartom, és az autós társaim sem tudják kezelni. Szóval ilyen helyeken mindig ultra óvatos vagyok. A többi az hatalmas pech, ez olyan, hogy nekem pl 8 éve már egy karc sem lett az autóimon, de egyik évben 4 hónap alatt 3 (!!) gumidefektem lett, mindig más keréken. Ez ilyen.
2021. dec. 21. 08:01
 9/9 anonim ***** válasza:

Na nekem nemrég volt egy koccanásom.

Fordultam volna ki jobbra egy kereszteződésnél. A sáv üres volt, kikanyarodtam, ekkor elindult a mellettem lévő sáv. Egy idős bácsi vezetett egy marha nagy honda, platós terepjárót. Átjött a sávomba a kocsi bal oldalával, így az enyém bal eleje és az ő bal hátulja koccant össze. A kocsit ezután egy ház kőkerítésénél tudtam megállítani.

A bácsi kocsijának hátsó sárvédőjéből egy tenyérnyi darab tört ki az én kocsim lökhárítója és bal első sárvédője tönkrement.

Persze hívni kellett rendőrt, és engem hoztak ki hibásnak, mert én mentem neki a hondának.

Persze ő jött át a fél kocsival a sávomba, de mindegy...

Szűk volt az utca, ott képtelenség elférni.

Mint kiderült szemüveg nélkül vezetett de szemüvegben sem látta kitölteni a lapot... Aztán mondta, hogy megvárhatta volna amíg kikanyarodok teljesen, de nem tudja miért indult el. Ezt sajna a rendőr épp nem hallotta.

Szóval én a nyugdíjhoz kötném a jogsi meghosszabbítását.

Ha nem lát, minek ül kocsiba?

2022. júl. 28. 20:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!