Jó tanácsok vezetéshez és forgalmi vizsgához?
Sziasztok! Kereken két hete vezetek, a mai nap voltak a 17-18. óráim. Egész eddig a pontig a mutató felfelé ívelt, jól fejlődő tendenciát mutattam, egyre több mindenre képes vagyok figyelni és leginkább új hibákat vétek az oktatóm szerint, nem az eddigiekben rekedtem meg. Ma mégis azt mondta (az ezelőtti, a tegnapi dícséretek és általam is jónak érzékelt nap után), hogy a mai, illetve a tegnapi órák azt láttatják, mintha megragadtam volna ezen a ponton, ahol épp vagyok. Legjellemzőbb hibáim a következők:
- kevesebb fordulatszámnál, lassuláskor nem jut eszembe magamtól, hogy visszaváltsak kisebb fokozatra,
- parkoláskor túl sokat agyalok azon, mit, hogyan, merre, hiába jól állok be, ha felgyűlik eközben mögöttem a csigatempó miatt 1-2 autó,
- ebből kifolyólag a párhuzamos parkolásnál túl gyorsan jövök le attól tartva, hogy ott ne várassam meg a többi autóst,
- bátortalanul sorolok be, nem megfelelően felgyorsulva.
Lenne valakinek jó tanácsa a számomra, hogyan tudnék átlendülni és újra olyan jól haladni, mint egészen idáig?
Inkább úgy mondom, hogy nehèzsègei vannak....
pl: parkolás... amit mèg meg kap egy átlag tanuló a tükörhiba. Erre rájön egy vizsgadruk+pech. A bukás nem azt jelenti hogy bèna vagy.Próbálj higgadt lenni, ès gondolkodj előre. persze tudom, hogy könnyebbondani idegenkènt... Papírodra milyen hiba pontol lettek behúzva?
- a mögöttes és a jármű melletti forgalmat nem rendszeresen ellenőrzi,
- a besorolást késve, de szabályosan hajtja végre,
- a közlekedési helyzetet lassan ismeri fel,
- a közúti jelzésekre kissé lassan, de helyesen reagál,
- nem kellő ideig, vagy nem kellő időben, de nem félrevezetően ad irányjelzést
- az útkereszteződésben nem követi a forgalmi sávját
Ezek forgalmi hibák.
1: fejforgással sűrű tükörhasználat
2:Kicsi előrelátással javítható
3:szerintem ez is egy kis előre látás.
4:Gondolom lámpa jelzès, itt a sárga jelzèsre már kapcsolod az 1 est, ès picit emeled a kuplungot.
5: Irányjelzőt hamar vagy kèsőn kapcsoltad (ez helyzetfüggő)
Több koncentráció+ gyakorlás ès nem lesz rosz. Parkolásra pontot nem kaptál, tehát vagy nem volt meg, vagy abba nem kötött belè.
Vegyèl fel párórát,kèrdezz rá az oktatónál is (ő ott volt). Nem lesz ez olyan rosz...
A közlekedési helyzetnél arra tudnék gondolni, hogy a 15-20 méterrel messzebb lévő kereszteződésben fordultam balra, nem pedig a hamarabbinál, ami a parkolóba vezetett. A parkolásom egyébként teljesen jó volt, egyszeri, pici előregurulással (korrigálással) csináltam meg, jobbra-hátra, merőlegesen. Meglepetésemre az egyívű megfordulás is szuperül ment.
A közúti jelzéseknél lehet az is, hogy nem működő lámpákat fogtam ki és ott kicsit meginogtam? Már csak amiatt, mert narancssárga jelzésnél már mindig a kuplungot emelem és szépen, lassan indulok is.
Nem tudom elégszer megköszönni a tanácsokat, igyekszem tanulni belőlük!
"A közúti jelzéseknél lehet az is, hogy nem működő lámpákat fogtam ki és ott kicsit meginogtam? Már csak amiatt, mert narancssárga jelzésnél már mindig a kuplungot emelem és szépen, lassan indulok is."
ezzel most megfogtál és nem tudom elképzelni. Ha találgatnom kell, akkor sárgán villogott vagy absolute sötét volt a jelzés, mert a kettő között kicsi különbség van. Alap esetben lehetséges az amit leírtál. Ezt a hibapontot talán akkor szokták adni, amikor van egy jelzés, ami legtöbbször lámpa szokott lenni, de lehet rendőri jelzés is, vasúti átjáró, és arra reagálsz effektíven lassan. A közlekedési helyzet pedig egy adott szituáció pl megszűnő sáv, forgalmi akadály. Amit időben látsz, és túl sokat vársz. Pl 2X2 sávos út külső sávjában van egy álló autó, és látod, de nem sorolsz be, hanem elmész az autóig, és szinte meg kell állnod. Ugye ilyenkor meglátod, tudod hogy sávot kell váltani, kiteszel egy irányjelzőt, és amikor már nem vagy senkivel se elsőbbség viszonyba besorolsz.
Amúgy nagyon szívesen, de a válaszokat segíti az is hogy elfogadod a véleményt, nem kötöd az ebet a karóhoz, és felismered, elismered a hibádat....
Sziasztok! 3-ik nekifutásra végül meglett a forgalmim. 58 órát vettem, bár az oktatóm a második (sikertelen) vizsga után állította, hogy felesleges többet mennem (akkor jártam 52-nél), mert nem tud már mit tanítani, de nem akartam kiesni a ritmusból. A második alkalommal parkoláson buktam, mert annyira rossz helyet néztem ki, hogy miután nem tudtam első próbálkozásra megcsinálni, teljesen beizgultam és elkezdtem kiflizni az autóval… Még a vizsgabiztos is azt mondta, hogy oda ő maga is legalább 2-3 korrigálással tudott volna beállni, nemhogy én, ráadásul stresszhelyzetben. Mint utólag akkor megtudtam, ha megkérdezem, hogy kereshetek e másik helyet, a válasz igen lett volna és folytatódott volna a menet, de már nem számított. Egyébként azt mondta látszik, hogy a sofőrök közt a helyem, körültekintő voltam és úgy érezte, mintha nem vizsgára ült volna be, az oktatóm is kifakadt: “ha neked nem, hát nem tudom, kinek sikerülhet…” - egyszerűen az idegrendszeremmel lehetett a baj, állították.
Szóval harmadjára csak megcsináltam, volt ugyan 6 hibapontom, de örülök, hogy meglett végre! Azóta apukámmal az oldalamon gyakorlok, nem mertem még egyedül vezetni. (A parkolás viszont továbbra is a kedvencem, pedig jóval hosszabb autó a sajátunk, mint amivel tanultam.😄)
Köszi mindenkinek a bíztató szavakat és tanácsokat, továbbra is megfogadom őket!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!