Megállni tilos tábla büntetés? FOTÓT linkeltem. Hogyan kell értelmezni a távolságot a kiegészítő táblán?
Mindkettő táblát Magyarországon fotóztam, de minden ember másképp értelmezi őket. Érzésem szerint a táblakészítő cég mindkét esetben azt szerette volna kifejezni hogy a következő X méteren megállni tilos, de akkor a két tábla egymásnak ellent mondana.
Egyikkel sincs semmi baj.
A bal oldali azt jelenti, hogy a táblától számítva 150 méteren belül megállni és várakozni tilos az úttesten.
A jobb oldalinál ez 1 km, és kiterjeszti a padkára is.
" de akkor a két tábla egymásnak ellent mondana. "
Mindkettő helyes.
Nem együtt van eza 2 kirakva.
Gyerekek, mielőtt az 1. válaszra tovább nyomkodnátok tájékozatlanságból a pirosat, lessétek meg a KRESZ 61/c, 96. és 97. számú ábráit. Az elsőn egyértelműen nyilak nélkül látszik a várakozási tilalom hatálya, a 15.p. 2. a) értelmében ez a tábla lerövidíti a tábla hatályát (azaz nem a következő útkereszteződés oldja fel azt).
Veszélyt jelző tábla esetén más a helyzet. Ott nyilak nélkül azt jelenti a kiegészítő tábla, hogy hol kezdődik majd a veszélyes szakasz, míg nyilakkal azt, hogy a táblától kezdve meddig tart. Nem túl következetes, de így van.
Kérdező hol álltál meg a táblához viszonyítva?
Ha a tábla előtt, azt egy tábla síkjára merőleges kiegészítő táblával kellene jelölniük. Hozzáteszem, én még 15 év alatt egyszer sem láttam ilyen kiegészítést.
6-os! Én sem, de attól még létezik:
Egyébként a magam részéről jobbnak tartom azt, ami sok országban van:
kezdete és vége. Nem kell mérőszalaggal lemérni, hogy ha 20 méter, akkor most 19,95-re van a kocsi vége, vagy 20,01-re.
Megállni és várakozni tilos kezdete
Megállni és várakozni tilos vége
Sakkal egyértelműbb, de dupla költség.
Itt sincs oda-vissza nyilas kiegészítő tábla, de nem is erről beszéltem.
Amúgy a linken ezek "játék táblák":
"A nem fényvisszavető felületű műanyag tábla az iskolai KRESZ-park eleme.
Horganyzott lemez+fényvisszavető fólia EG: Közutakon nem használható.
Horganyzott lemez+fényvisszavető fólia HI: Közutakon használható."
Én arról írtam, hogy a Kresz szerint van olyan kiegészítő tábla, ami a tiltó táblára merőleges(!), és a tiltás hatályát kiegészítheti a tábla előtti szakaszra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!