Ebben a helyzetben ki lenne a hibás?
Ez egy jobbkezes utca, jobb oldalt az egy parkoló autó, és a nyilak 1-1 közlekedő autó. Az egyes éppen kerüli ki a parkoló autót, a kettes pedig jobbra kanyarodna kis ívben, nem férnek el egymás mellett. Szabályok szerint ki a hibás ha itt baleset van?(Tudom, nagyon szépen rajzolok xd)
Szerintem az 1-ea a hibás. A parkoló autó útszűkületet okoz az 1-es számú közlekedőnek. Útszűkület miatt az 1-es autónak meg kell várnia amíg a 2-es számú jármű elhalad.
Legalább is szerintem.
Teljesen 😃 megváltozik minden.
Bár nekem a rajzból nem derül ki egyértelműen. Mivel az autók nincsenek felrajzolva, hogy éppen hogy állnak. A számból és a nyílból csak a közlekedés iránya látszik és ha nem mondtad volna, hogy a parkoló autót kikerüli, akkor a nyíl alapján sosem jöttem volna rá.
Jobbkéz szabály... A 2. A hibás. Haár a parkoló autó előzését az 1. Számú autó megkezdte, akkor a 2. Számú autónak mindenképpen várnia kell.
A jobbról érkezőnek elsőbbséget kell adni, függetlenül attól, hogy kerüli-e a parkoló autót vagy sem.
Nyilván ez egy picit faramuci helyzet, hiszen a jobbra kanyarodó nem számít arra, hogy bárki keresztezné az útját. De ha látja, hogy a túloldalon parkolnak, akkor mégis csak figyelnie kell erre is.
Ilyen jobbkezes, parkoló autó kerülgetős helyzetek általában lakó-pihenő övezetek környékén szoktak lenni, ott meg úgy alapvetően illik odafigyelni is lassan, előrelátóan közlekedni.
A kreszben az van leírva, hogy jobbkéz szabály esetén a jobbról érkezőnek van elsőbbsége. Nem az, hogy a jobbról az úttest menetiránynak megfelelő oldalán, vagy a jobbról szabályosan érkezőnek. A jobbról érkezőnek, és kész.
Az hogy kikerüléskor elsőbbséget kell adni a szembejövőnek nem számít, mert az ábrán látható, hogy az 1-es már bőven az álló autó mellet van, tehát már akkor a szembe sávban volt, amikor még a 2-es nem kanyorodott ki, tehát nem szembe jött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!