D kategóriás jogsival mikrobuszozhatok?
Igazából de, ha van CE, megadnak minden jogsit, ami alatta van, nem kell mindennel külön vizsgázz egyesével. De az, hogy egy pár személyes minibuszt vezethetek, de egy 3 személlyel kevesebb utasok szállítására alkalmas autót már nem, hülyeség.
Mintha egy 18 méteres szerelvényt vezethetnék, de egy kisautó után már nem köthetnék utánfutót.
Úgy, hogy megvannak a nagy jogsik, és a GKI is. Ha vezethetsz kamiont, nem kell levizsgázz a többi szerelvényből. Pl nem kell elmenj megcsinálni a B+E kategóriát, mert aki elvezet egy kamiont, egy autót is utánfutóval el tud.
Ugyan így kéne a személyszállítás is. Ha van személyszállító engedélyem és szállíthatok embereket egy 10 személyes mikrobusztól a 200 utas szállítására alkalmas buszig, akkor már az is beleférhetne, hogy egy 9 személyes Vivaroval fuvarozhassak. De ez nincs így valamiért.
8+1 főig jó a B kategória.
Oda nem kell még gki.
Sztenderd mikrobusz.
A 12,-13 vagy 15fős kis buszokra már D1 kategória szükséges. (A kérdés Van e benne tahográf?)
"Ha van akkor mindenféleképp a kell Gki!
Amire meg "D kategória kell az több mint 3,5 Tonna. Oda egyértelmű már szükséges a GKI és a tagográf. + a digit kártya.
Előző vagyok.
Látom keverik itt a sz....t
Semmi köze a "CE vizsgának a" D hez. Max annyi hogy a C a D alapja.
Most vizsgáztam idén D ből előtte pedig 6 évig nemzetközibe az eu ba kamionoztam. Mindezek előtt pedig 9 fős kis busszal furgonoztam melósjáratot míg a válság el nem vitte a bizniszt.
Szóval szerintem elég naprakész vagyok a témában.
Remélem megtudtad amire kíváncsivoltál.
Ezek csodálatosak, nekem is megvan a c, d, megvan a gki is, ami tehernél az áruszállítást jelenti, busznál a személyszállítási engedélyt. De ettől függetlenül személyautóval nem szállíthatok személyeket.
Pont ez a szomorú, egy régebbi Ford transittal, kb 5 méteres, szállíthatok személyeket, mert 12 személyes. Egy ugyan ekkora Vivaroval, ami 9 személyes, már nincs meg hozzá a képesítésem, mert nincs B kategóriás személyszállító engedélyem. Azt nem értem, hogy a D kategóriás személyszállító engedély miért nem adja meg a B kategóriára is a személyszállítást.
Kérdező, te most a személygépkocsis személyszállító vizsgára gondolsz?
Annak semmi köze a jogsihoz. Oda elég egy B kategória, max. D1. Lehet cég, amelyik kéri, hogy ilyen papírral rendelkezz, de annak akkor sincs köze a jogsihoz meg a GKIhoz. Ami mondjuk vicces, mivel egy GKI (nekem is van C,D) jóval "komolyabb", mint egy ilyen személyszállítói akármi.
De amúgy nem értem, miért feszültél be ennyire, ez a személyszállítói cuccos a Covid miatt most pont halott. Autóbusszal, kisbusszal simán el tudsz menni dolgozni, már ha az a célod.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!