Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Amikor világháború alatt...

Amikor világháború alatt német megszállás történt itthon , akkor simán a városi aszfaltos utakon is mászkáltak féllánctalpas vontató, csapatszállító járművek és tankok?

Figyelt kérdés
szóval nem főbb helyeken, csak egy vidéki kisváros mondjuk. lehetett látni az akkoriaknak hogy ott vontatnak el egy löveget előttük, vagy elvonul egy tank, stb.? központtól pár utcányira lakunk és elképzeltem a régieket (akik még nem itt éltek, hanem a város szélén, de ha épp a központban voltak ők is láthatták a katonai dolgokat)
2021. márc. 12. 22:55
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen a meglévő közút- és vasúthálózatot használták elsősorban, csak rövidebb szakaszokon, kiélezett helyzetekben mentek tökön-paszulyon keresztül. A civil lakosság a vonuló egységeket nyilván láthatta.

Ugyan nem a világháború volt, hanem az 1968-as csehszlovákiai intervenció, amikor nagyszüleim az egész éjszakát Solt fölött töltötték a Magyar Néphadsereg átvonulását várva.

2021. márc. 12. 23:06
 2/5 A kérdező kommentje:
nekem volt egy'12-es születésű nagyim, valahogy mégsem mesélt semmi durvábbról -lehet tudatosan-, pedig ő megélte. annyira sajnálom hogy mire megéltem azt hogy kérdezhetném bármiről is, már el kellett engedjem. néhány dolgot megosztott, pl hogy megtanulták a legszükségesebb szavakat németül és oroszul is mint kenyér, de a kegyetlenkedésekről amit láthatott, ha kerülte is, sosem
2021. márc. 12. 23:10
 3/5 anonim ***** válasza:

Apámék gyerekként néztek vonuló tankokat, nem messze Debrecentől, egy kis faluban.

Nagyapám is mesélt történeteket a 2. világháborúról. Durva, kegyetlen világ volt...

2021. márc. 13. 00:14
 4/5 anonim ***** válasza:
Azért nem éppen úgy volt, ahogy a Discoveryn mutatják, mikor Németországban többszáz tank meg többszáz csúcsszuper repülő repült egyszerre, ezeket a vágóképeket szerintem akkoriban demonstrációként vették fel, és nyilvan ezek maradtak meg. De igen, előfordul az országban is random helyeken egy-egy tank, harckocsi, katonák. De nem úgy ment az, hogy gondoltak egyet, és egy családi házba beleeresztettek egy ágyut.
2021. márc. 13. 07:18
 5/5 anonim ***** válasza:

Én magam is láttam, városközpontban, megyeszékhelyen. Október 24-én van a születésnapom, 1956-ban előző nap délután cukrászdába vittek a szüleim. Hazafelé tartva nagyon sokáig vártunk, mert többféle orosz katonai jármű ment szorosan egymásután. Tankok is voltak köztük. Úgy tudtunk átmenni az úton, hogy egy kétéltű jármű tisztje megállíttatta a járművet, és a két oldalon összegyűlt tömeg helyet cserélhetett.

Makadám úttest volt, nem lett különösebb baja. Ahol a város olyan részein haladtak, ahol aszfaltos út volt, az rendbe lett téve.

Bár távolabb laktunk, egész éjjel hallható volt a morajlás.

Utána két tank - már nem emlékszem mennyi ideig, de jó ideig – ott állt a Tanácsháza előtti téren, egy pedig a vasútállomás előtt. Nem tudom, mi volt az oka, célja.

2021. márc. 14. 02:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!