Amikor világháború alatt német megszállás történt itthon , akkor simán a városi aszfaltos utakon is mászkáltak féllánctalpas vontató, csapatszállító járművek és tankok?
Természetesen a meglévő közút- és vasúthálózatot használták elsősorban, csak rövidebb szakaszokon, kiélezett helyzetekben mentek tökön-paszulyon keresztül. A civil lakosság a vonuló egységeket nyilván láthatta.
Ugyan nem a világháború volt, hanem az 1968-as csehszlovákiai intervenció, amikor nagyszüleim az egész éjszakát Solt fölött töltötték a Magyar Néphadsereg átvonulását várva.
Apámék gyerekként néztek vonuló tankokat, nem messze Debrecentől, egy kis faluban.
Nagyapám is mesélt történeteket a 2. világháborúról. Durva, kegyetlen világ volt...
Én magam is láttam, városközpontban, megyeszékhelyen. Október 24-én van a születésnapom, 1956-ban előző nap délután cukrászdába vittek a szüleim. Hazafelé tartva nagyon sokáig vártunk, mert többféle orosz katonai jármű ment szorosan egymásután. Tankok is voltak köztük. Úgy tudtunk átmenni az úton, hogy egy kétéltű jármű tisztje megállíttatta a járművet, és a két oldalon összegyűlt tömeg helyet cserélhetett.
Makadám úttest volt, nem lett különösebb baja. Ahol a város olyan részein haladtak, ahol aszfaltos út volt, az rendbe lett téve.
Bár távolabb laktunk, egész éjjel hallható volt a morajlás.
Utána két tank - már nem emlékszem mennyi ideig, de jó ideig – ott állt a Tanácsháza előtti téren, egy pedig a vasútállomás előtt. Nem tudom, mi volt az oka, célja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!