Alábbi táblánál amennyiben jobbra kanyarodsz,ki kell rakni az indexet vagy nem?
Ellentmondásos a két tábla.
A felsőnél igen, az alsónál nem.
Nem egyértelmű a kresz ebben a kérdésben.
Ha nem megtévesztő, akkor indexelhetsz jobbra. Szerintem érdemes is.
Az alsó tábla szerint van az út.
Akkor az indexet kirakhatom ha akarom,de nem kötelező?
Az biztos, hogy kirakhatod. Hogy kötelező-e, az nem egyértelmű.
Tehát az a tuti, ha kirakod.
#5:
A "kreszprofesszor" okfejtése itt szerintem nem teljesen helyes.
Erre a két bekezdésre hivatkozik:
"A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést"
Ebben a kanyarodó főútvonal csak példaként van megemlítve, konkrétan nincs részletezve, hogy mi lehet még az "egyéb eset".
"Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.)..."
Itt is ott van, hogy "stb.", tehát nincs konkrétan részletezve, hogy mi számít még irányváltoztatásnak.
Tehát attól, hogy a kanyarodó védett út nem főútvonal, attól még egyáltalán nem biztos, hogy irányt változtatsz, ha azt követed. Erre nem ad egyértelmű leírást a kresz.
Az biztos, hogyha nem megtévesztő, akkor irányjelzőzhetsz, ha ez többletinfót jelent a többieknek. Így szerintem érdemes ilyen helyen irányjelzőzni, mert azzal biztosan nem sértesz szabályt.
#6: Ilyen megközelítésben valóban, viszont, ha onnan nézed, ahonnan ők, hogy a van kimondva, hogy csak kanyarodó főútvonal nem számít irányváltásnak, abból jön, hogy más annak számít.
De nyilván, a gyakorlatban érdemes indexelni. Bevallom férfiasan én kanyarodó főútvonalon is szoktam, pont azért, mert ez a különbség kb. senkinek még csak eszébe sem jut onnantól, hogy lapozott egyet a kresz könyvben
Nem főútvonal kanyarodik jobbra, tehát kötelezoő.
Ha jobbra kanyarodó főútvonal, akkor nem kötelező, de javasolt, ha nem megtévesztő.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!