Kinek kell elsőbbséget adni a körforgalomba való behajtáskor egyszerre érkezés esetén, ha a körforgalomban nincs autó?
40
"Kis méretű a körforgalom esetén előfordulhat, hogy elsőbbségi viszony alakul ki. Ekkor a jobbról érkezőnek van elsőbbségadási kötelezettsége, mert ha behajt, akkor hirtelen fékezésre fogja "
Na ez nem egészen egyértelmű, hogy jött ki ha egyszerre érkeznek,nem tud előbb behajtani a bal,csak ha nem lassít,ami ellenkezik a jobbkézszabállyal,szóval már itt megbukott, de válaszolok:
"Mekkora méretű körforgalomnál lép életbe szerinted a "jobbkézszabály"? Ha nincs éles határ, akkor honnan tudhatja az átlagpolgár, hogy most a jobbról érkezőnek vagy a balról érkezőnek adjon elsőbbséget?"
Olyan méretűnél,ahol nem zavarják egymást a behajtásban. Felmérés kérdése,de ha átengeded a jobb oldalit tuti nem hibázol!
A kijáratoknál már nem a jobbkézszabály mérvadó csak egyszerre érkezésnél.
"3) Ha a balról érkező egy tized másodperccel előbb ér be a körforgalomba, mint én, akkor kinek van elsőbbsége?"
Amennyiben látod,hogy nagyjából egyszerre fogtok érkezni a tőled jobbról érkezővel( ami lehet egy -két méter sebességfüggő is akkor el kell engedned) a kresz nem verseny,hanem biztonsági szabályok összessége.
",nem tud előbb behajtani a bal,csak ha nem lassít,ami ellenkezik a jobbkézszabállyal"
Márpedig nem lassít, mert balról nem jön senki és körforgalomban soha nem volt jobbkézszabály. (mutass egy jogszabályt, kresz könyvet, bármit ami szerint körforgalomban jobbkézszabály van).
" (mutass egy jogszabályt, kresz könyvet, bármit ami szerint körforgalomban jobbkézszabály van)."
Körforgalomba még nem belépett járművekről beszélünk!
Szerintem elestél!
Még a kérdést sem érted!
"Körforgalomba még nem belépett járművekről beszélünk!"
Tehát a "körforgalomba nem belépett" járművek között az elsőbbséget a jobbkézszabály dönti el? Erről valami hiteles forrást tudsz linkelni esetleg?
Szerintem te meg megint hitelteleníteni akarod a személyemet, ahelyett, hogy alátámasztanád az állításodat.
Értem a kérdésedet, arra válaszoltam. Te nem érted meg, hogy attól, hogy jobbról érkeztél nem lesz elsőbbséged a körforgalomban. Ha balról érkező telibever, akkor a helyszínelőnek magyarázhatod a jobbkézszabályos agymenésedet, ő azt fogja megállapítani, hogy behajtáskor nem adtál elsőbbséget a körforgalomban haladónak.
"Erről valami hiteles forrást tudsz linkelni esetleg?"
Érthetően le van írva! Mit vitatkozol?
Talán neked van hiteles forrás az ellenkezőjére?
félelmetes belegondolni, hogy ez csak egy közlekedési szabály, amit ki így, ki úgy értelmez. vagy a szövegértéssel van a baj, vagy a szabály nem elég egyértelmű?
mi van akkor, ha más szabályt is úgy értelmeznek, hogy "szerintem ez ezt jelenti"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!