Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Van bármi következménye...

Van bármi következménye annak, hogyha 8 napon túl jelentem be a kocsi eladását?

Figyelt kérdés

Múlt héten kértem időpontot okmányirodába, kocsi eladás bejelentése miatt. A kocsi tegnap, azaz február 10-én került eladásra, természetesen ez szerepel az adásvételiben is.

Időpontot sajnos csak február 22-re kaptam, azaz 4 nappal csúsznék...

Lehet ennek bármi következménye?

Sajnos ügyfélkapum nincs!

#kocsi eladása
2021. febr. 11. 08:56
 1/5 anonim ***** válasza:
68%
15 nap van rá
2021. febr. 11. 08:57
 2/5 anonim ***** válasza:
0%

15 nap a vevőnek van.

Az eladónak 8 napja van.

De mivel próbáltad, és önhibádon kívül nem sikerült, ebből szerintem nem lesz gond.

De az a tuti, ha felhívod az ocsmányirodát.

2021. febr. 11. 09:59
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Eladást online is bejelentheted. Én nem mennék le kormányablakba ezért.
2021. febr. 11. 12:59
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Így a legegyszerűbb:

[link]

2021. febr. 11. 14:13
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Az eladónak is és a vevőnek is 15 napja van.

Valóban, jogszabály szerint az eladónak sok éven át csak 8 napja volt erre, de a 668/2020 (XII. 28.) kormányrendelet 26. § módosította az addig 8 napot tartalmazó 304/2009. (XII. 22.) kormányrendelet 2. § (1) bekezdését.

A módosítás 2021. január 1-én lépett hatályba.

A közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratnak a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználhatóságához szükséges kötelező tartalmi elemekről szóló 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (1) jelenleg hatályos szövege ezt tartalmazza:

„2. § (1) A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást az átruházó a változástól számított tizenöt napon belül bejelenti a közlekedési igazgatási hatóságnak. A kérelmező a bejelentéskor igazolja, hogy a tulajdonjog átruházására a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 33. § (6) bekezdésében foglaltaknak megfelelően került sor.”

Képen: [link]

A jogszabály hatályos teljes szövege: [link]

A módosító kormányrendelet Magyar Közlönyben megjelent vonatkozó része:

„A közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratnak a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználhatóságához szükséges kötelező tartalmi elemekről szóló 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében a „nyolc” szövegrész helyébe a „tizenöt” szöveg lép.”

A Magyar Közlöny ezt a rendeletet is tartalmazó számának elérhetősége: [link]

És ha van előzetes ügyfélkapu-, vagy telefonos regisztrációd, illetve, ha e-személyazonosító igazolványod van (chipes, 2016. január 1-től ilyet adnak), vagy ha van videós arcképes azonosítási lehetőséged, akkor ezek bármelyikével mód van jármű korábbi tulajdonosaként a tulajdonosváltás ingyenes online bejelentésére. (A 3-as válaszban írt lehetőség.)

Az elérhetősége: [link]

┌─ Egyébként, ha az eladó – jogszabályi megnevezéssel: jármű tulajdonjog átruházó – késik, vagy sosem jelenti be; annak nincs számára jogkövetkezménye, azaz, nem bírságolják.

A bejelentés csupán érdeke, ugyanis, ha a vevő nem végzi el az átíratást, akkor a nyilvántartás változatlan marad. Annak alapján az eladó, mint továbbra is nyilvántartott üzembentartó, kapja a vezető távollétében kiszabott esetleges pótdíjakat, bírságokat. És pl. ő marad a KGFB fenntartására kötelezett, valamint a gépjárműadó alanya.

Bejelentését bejegyzik a nyilvántartásba, arról igazolást kap. Ezzel, egyrészt az eladó kimentheti magát a pótdíjak, bírságok alól, másrészt eljárás indul a mulasztó vevővel szemben (mivel a vagyonszerzési illeték nem kerül megfizetésre, hivatalból, behajtásra átadják az ügyet a NAV-nak, akik adóbírsággal is megtoldják. Ha ezzel sem érik el a jogkövető magatartást, akkor a járművet hivatalból ideiglenesen kivonják a forgalomból.

Ha a vevő elvégzi az átíratást, akkor semmi jelentősége sincs az eladó bejelentésének.

Így a jogalkotó a sorsra bízza az eladó esetleges bűnhődését. ─┘

2021. febr. 11. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!