Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Köteles vagyok a gyalogosnak...

Köteles vagyok a gyalogosnak elsobbseget adni ha nem a zebrán hanem attol felmeterre akar atmenni? (nem az a kerdes hogy eluthetem e hanem hogy ha ilyenkor látva hogy megtorpant, nem allok meg hogy elozekenyen intsek neki hanem lassan elmegyek

Figyelt kérdés
elotte azzal szabalyt sertek?
2020. szept. 16. 15:06
 1/10 anonim ***** válasza:
64%
A kijelölt gyalogátkelőn kívül nincs elsőbbsége a gyalogosnak, így te haladhatsz át elsőként.
2020. szept. 16. 15:17
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Tapasztalatom szerint a zebrától 50 méterre is elvárja, hogy elengedjem, de a rendelet szerint csak a zebrán van elsőbbsége, illetve ha láthatóan át akar menni.

Arra nem tudom, van-e útmutatás, hogy milyen széles a zebra, főleg, ha nem is látható (kopott, hó borítja stb.)

A csíkozás van ahol nagyon keskeny, van ahol talán 2-3 méter is van.

A fél méter az nem rajta van, kétségtelen, de én ezen nem rugóznék.

Ha van szempontaktus, nem akar átrohanni, akkor engedem.

2020. szept. 16. 15:21
 3/10 Ifj. Paprikás Csirke ***** válasza:
77%
Nem az útburkolati jel (zebra) a mérvadó, hanem a gyalogátkelőhely tábla. Ha gyalogátkelőhely táblánál akar átmenni a gyalog elsőbbsége van akkor is, ha a zebra már lekopott vagy nem is volt vagy a zebra mellé fél méterrel lép le.
2020. szept. 16. 15:33
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Most ez olyan dolog, hogy ha amúgy is le kell lassítanod, mert látod, hogy át akar menni, akkor nem mindegy, ha amúgy is átengeded?
2020. szept. 16. 16:10
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ezt én sem értem ... ha már egyszer észlelted, lelassítottál, akkor azon az 50 cm-en mi múlik? Az egyik lehetséges kimenetel úgyis az, hogy elgázolod, ami után igen komolyan meg fogják vizsgálni, hogy te tényleg mindent megtettél-e a baleset elkerüléséért és ebben bizony nem lesz segítségedre az a szabály, hogy a gyalogos átkelőhelyet fokozott óvatossággal kell(éve) megközelíteni.
2020. szept. 16. 16:33
 6/10 A kérdező kommentje:
Lassitva aligha gazolom el. Egy lepes s all a kocsi
2020. szept. 16. 16:45
 7/10 anonim ***** válasza:

Az tiszta sor, hogy egy lépés és áll, de megzavarod a gyalogost, hogy most mehet-nem mehet.

Sajnos ma már az van, hogy akkor sem mernek sokan lelépni az úttestre, ha jól érzékelhetően szabályos az autós, és látványosan engedi át a gyalogot. Meglepődik, mert ahhoz van szokva, hogy akkor is előtte-mögötte döngetnek, ha már az úton van.

2020. szept. 16. 16:48
 8/10 anonim ***** válasza:
Én amondó vagyok, ha valaki ráutaló magatartást tesz, akkor onnantól kötelessége átengedni a gyalogost, akár van zebra akár nincs. Pont ugyanúgy ahogy autók között is ha egyszer lemondasz az elsőbbségedről, akkor utána ne vágódjál mégis elé padlógázzal. Legveszélyesebb az ilyen lelassítok, majd mégis elhúzok előtte helyzet.
2020. szept. 16. 16:54
 9/10 A kérdező kommentje:
Az nem rautalo magatartas ha felkeszulok valaki szabalytalankodasara hogy akkor se ussem el ha tenyleg szabalytalan lesz. Azert ne keverjuk ennyire a fogalmakat. Ettol még nem lesz elsobbsege egy olyan helyen ahol nincs. Semmifele lemondasrol nincs szo csak felkeszulesrol tajekozodasrol s zebra elott eleve kotekezo lassitani.
2020. szept. 16. 17:14
 10/10 A kérdező kommentje:
Ja es padlogazrol se volt szo nem olyan hulyeseget kene idekepzelni ami el sem hangzik. Direkt szajbaragtam ilyesmi ellen a kerdest de ugy latszik nem eléggé
2020. szept. 16. 17:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!