Köteles vagyok a gyalogosnak elsobbseget adni ha nem a zebrán hanem attol felmeterre akar atmenni? (nem az a kerdes hogy eluthetem e hanem hogy ha ilyenkor látva hogy megtorpant, nem allok meg hogy elozekenyen intsek neki hanem lassan elmegyek
Tapasztalatom szerint a zebrától 50 méterre is elvárja, hogy elengedjem, de a rendelet szerint csak a zebrán van elsőbbsége, illetve ha láthatóan át akar menni.
Arra nem tudom, van-e útmutatás, hogy milyen széles a zebra, főleg, ha nem is látható (kopott, hó borítja stb.)
A csíkozás van ahol nagyon keskeny, van ahol talán 2-3 méter is van.
A fél méter az nem rajta van, kétségtelen, de én ezen nem rugóznék.
Ha van szempontaktus, nem akar átrohanni, akkor engedem.
Az tiszta sor, hogy egy lépés és áll, de megzavarod a gyalogost, hogy most mehet-nem mehet.
Sajnos ma már az van, hogy akkor sem mernek sokan lelépni az úttestre, ha jól érzékelhetően szabályos az autós, és látványosan engedi át a gyalogot. Meglepődik, mert ahhoz van szokva, hogy akkor is előtte-mögötte döngetnek, ha már az úton van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!