Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Automata autónál kell kézifék?!

Automata autónál kell kézifék?!

Figyelt kérdés
Az oktatómat kérdeztem, és azt mondta, hogy nem elég P-be tenni az autót, hanem a kéziféket is be kell húzni. Ma az autószerelő ismerősöm azt mondta hogy h*lye vagyok ha behúzom, mert ha nem tudom kiengedni akkor szívás. Most akkor hogy is van ez?

2020. júl. 24. 21:08
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen a kézifékkel kell rögzíteni az autót.

Miért ne tudnád kiengedni? Ennyi erővel ne indulj el az autóval, mert ha elfolyik a fékfolyadék akkor szívás.

2020. júl. 24. 21:26
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Miért ne tudnád kiengedni?

Ilyen erővel akkor manuális váltós autónál is fennáll ez a probléma.

Egy kis segítség:

[link]

[link]

2020. júl. 24. 21:28
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Persze hogy kell. Műszaki hiba mindig lehet az automata váltóban, amitől enged, ha nincs kézifék behúzva akkor elgurulhat a kocsi.
2020. júl. 24. 21:32
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Kéziváltós autó esetén két lehetőséged van arra, hogy rögzítsd elgurulás ellen a járművet: vagy sebességbe teszed és a motorfékre bízod az ügyet, vagy behúzod a kéziféket. Automata sebességváltó esetén is megvan ez a két lehetőséged: ha P-be teszed a váltót, a kimenő tengely reteszelődik (a tengelykapcsoló kialakítása miatt a motorfék nem tudja a váltón át megtartani az autót), a kézifék pedig ugyanúgy működik.

Úgy rögzíted az autót, ahogy neked jólesik, én ebben a kérdésben nem szeretnék állást foglalni, mert rengeteg önjelölt gépjárműmérnök van a világon, aki mindenki másnál jobban tudja, mi a tuti. Mindenesetre mindig meglepődöm a "ne húzzad be a kéziféket, mer' befagy/berohad/ismerős sógorának a kolegája is úgy járt, hogy..." kezdetű magyarázatokon. Biztosan én csinálok rosszul valamit, de nekem a bevonat nélküli, majdnem szabadon álló kötéllel működtetett mechanikus kulcsos dobféktől a műanyagbevonatú kötéllel cibált külön féknyerges megoldáson át az elektromosan működtetett bowdenes kézifékig soha egyik rendszer sem ment tönkre úgy, hogy ne lehetett volna kioldani (utánállítás hiányából adódó fékerőcsökkenés viszont volt).

2020. júl. 24. 21:33
 5/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Én mindíg berakom P-be, aztán kézifék, és úgy állítom le az autót. Erre ma találkoztam a szerelő ismerősömmel aki rendesen leba**ott mekkora idióta vagyok amiért behúzom a kéziféket.
2020. júl. 24. 21:45
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
#5 Kérdezd meg a szerelőt, hogy ennyi erővel minek raknak kéziféket a kocsikba, miért találták fel egyáltalán?
2020. júl. 24. 21:54
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
Pedig jól csinálod. Minek lenne a kézifék, ha elég lenne a P?
2020. júl. 24. 21:55
 8/19 anonim ***** válasza:
48%
Én a helyedben nem mennék többet ehhez a szerelőhöz. Van egy hasonló sztorim, éppen ilyen gyakorlott szerelővel és fékkel kapcsolatos. Otthon megjavította az anyja kocsijának a fékrendszerénél valami alkatrészt, csak éppen a fékfolyadék nem pótolta magát. Ezt a házunk előtt álló tuja-sor egy része és a kocsi bánta (megjegyzem elég olcsón mivel elég meredek ez a lejtő)
2020. júl. 24. 22:31
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
Igen ha nem tudod koengedni szívás. Ugyanígy manuál váltónál is. Semmi köze a kéziféknek a váltóhoz.
2020. júl. 24. 22:33
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
Kell.
2020. júl. 24. 22:50
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!