Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ki a paraszt ebben a helyzetbe...

Ki a paraszt ebben a helyzetben, a kerékpáros, aki nem kerüli ki a gyalogost, aki a kreékpárúton gyalogol, vagy a gyalogos, aki ott megy, és letojja, hogy jön a kerékpáros?

Figyelt kérdés
Van járda, elég széles, aszfalt, egy felfestett fehér vonal és felfestett biciklik jelölik, hogy a kerékpárút.

2020. máj. 19. 11:57
1 2 3 4
 11/37 Alex Fly ***** válasza:
0%
@9: senki nem beszélt gyalogútról, ott ugyanis elő sem forduhatna kerékpáros. Viszont a képen szereplő infra még mindig nem kerékpárút, hanem gykpút.
2020. máj. 20. 12:47
 12/37 A kérdező kommentje:
A fele igen, a másik fele viszont nem.
2020. máj. 20. 22:57
 13/37 Alex Fly ***** válasza:
51%

Jó, akkor csak afele gykpút.

És a másik fele szerinted micsoda?

2020. máj. 21. 07:25
 14/37 A kérdező kommentje:

Bocs, de mi az a gykpút? Először azt hittem, hogy csak elgépeltétek azt, hogy gyalogút.

Osztott út, fele járda, fele kerékpárút.

2020. máj. 21. 10:31
 15/37 Alex Fly ***** válasza:
0%

@14: mondom én, hogy az alapfogalmakkal kellene először tisztában lenned...

Nem "fele járda, fele kerékpárút" hanem gyalog- és kerékpárút - így egyben. Magyarul bringagyász. (KRESZ I. Függelék h/1)

A három úttípusra teljesen különböző szabályok vonatkoznak...

Szóval ez egy gyász, amibe eleve bele van kódolva az általad is említett konfliktus, ami már eleve kizárja a létjogosultságát - és akkor még a fokozott balesetveszélyről nem is beszélve.

Ha egy kerékpáros jót akar magának, elkerüli az ilyen szarokat. Ha nem tud másfele menni, akkor él a KRESZ 13.§ (2) pontjában írt lehetőséggel.

2020. máj. 21. 11:58
 16/37 A kérdező kommentje:

@14: mondom én, hogy az alapfogalmakkal kellene először tisztában lenned...

És mégis honnan kéne tudnom ezt, hogy ennek a rövidítése? A bringagyász szóval is most találkozom először.

2020. máj. 21. 12:34
 17/37 Alex Fly ***** válasza:
17%
Talán az elvárható, hogy ha valaki egy kérdést tesz fel egy adott típusú közlekedési infrastruktúra használatáról, akkor legalább azt tudja, hogy mi a kérdése tárgya.
2020. máj. 22. 09:52
 18/37 A kérdező kommentje:

"Talán az elvárható, hogy ha valaki egy kérdést tesz fel egy adott típusú közlekedési infrastruktúra használatáról, akkor legalább azt tudja, hogy mi a kérdése tárgya."

Tudom, mi a tárgya, csak ezt a rövidítést nem ismertem. A kérdés különben is arról szól, hogy a gyalogos vagy a kerékpáros-e a bunkó.

2020. máj. 25. 11:16
 19/37 anonim ***** válasza:
100%
A bunkó az nem jogi fogalom. Ha a kerékpáros elütötte, akkor mindenképpen ő vonható felelősségre elsősorban.
2020. máj. 25. 11:44
 20/37 Alex Fly ***** válasza:
100%

@19: márpedig a kérdés arra vonatkozott, ki a bunkó.

Jogilag pedig természetesen mindkettő felelősségre vonható: a gyalogos a KRESZ 32.§(13) és a 13.§(1)i) pontja alapján, a kerékpáros pedig a BKE II. fejezet 7. cikkének 3. pontja alapján...

2020. máj. 25. 15:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!