Miért ugrott meg így a gépkocsik száma az utóbbi néhány évben?
Ha nem lett volna a válság, akkor kb. 2015-ben lett volna annyi autó, mint most.
Ha megnézed az L betűs rendszámok 2007-2012-ig kitartottak. Mostanában meg 1-2 év alatt "elfogyasztanak" egy betűt.
De a válság előtt is hasonló mértékben növekedett az autók száma. Csak igazából mostanra érte el azt a szintet, amit az utak, parkolók már egyre kevésbé tudnak kiszolgálni.
Kb. összefoglalták teljesen.
Meg a tömegközlekedés nagyon időhöz van kötve, főleg "vidéken".
Nyilván közrejátszik, hogy manapság jobb autókat bír a nép fenntartani, és javítani sem kell többet őket mint a szociban gyártottakat.
Így van, egy autó nem éri meg, ha forintra pontosan kiszámolod. Több költséggel jár. Viszont aki autóval jár, az ezt beleszámolja és mérlegel: megéri ez neki? Telik neki a benzinre, a kgfb-re, súlyadóra, üzemanyagra, fotgalmi vizsgára, alkatrészekre, konkrétan az autó vételárára, stb? Egyébként a rendszeres költség az üzemanyag, a többi csak egyszer jelenik meg (vételár, átírás, stb), a többi meg ritkábban (nekem pl. 6 havonta kell kgfb-t fizetni), forgalmivizsga 2 évente, autóalkatrészek, javíttatás pedig igen, az zsákbamacska, mikor miért mennyit, de akinek autója van, az tudja: ezzel jár. Pl. legutóbb szelepfedél tömítést kellet cserélni, néhány ezer ft.
Nagyon sokáig jártam dolgozni tömegközlekedéssel vidékről városba. 40 perc a menetidő, hiába 18 km... A menetrend botrányos néha, mert 9:19 és 11:11 között nincs busz. Szóval ha 12-re kell menni dolgozni, akkor vagy beérek valamivel kevesebb mint 2 órával hamarabb a melóhelyre (buszpályaudvartól 10 perc séta) vagy bevállalom, hogy elegánsan kések. De a munkáltató nem szereti nyilván a késést, ráadásul amennyit kések, annyival is tovább kell maradni. Ha a 11:11-es busz késik, sokat, akkor ugye a ledolgozás miatt előfordulhat, hogy a 20:45-ös buszt nem éred el, utána csak a 22:50 van már csak... True story.
Vagy, ha 9-17-ben dolgozom, akkor igencsak sietnem kell a 17:10-es buszhoz, ha lekésem, 18:40 a következő.
Vagy, ha 13-21-ben dolgozom, akkor a 11:11-el megyek be, 12-re melóhelyen vagyok, 21 óra után meg várom a 22:50-es buszt, amivel 23:30 után toppanok be a házba... 12 és fél órát vagyok távol pedig csak 8-at dolgoztam, a többet várok a buszra vagy melóra, mint a menetidő oda-vissza 😀
Persze, van vonat is, csak 2 km-re élek a vasútállomástól, séta ki, mert a biciklit féltem otthagyni rendszeresen, mivel akik vonattal járnak, leharcolt Csepel meg Kemping biciklikkel, meg gagyi Tesco MTB-vel járnak aminek a színét már kiszívta a nap. Nekem sincs nagy menő biciklimárkám (Hauser), de a küllemével kitűnik a többi közül. Mikor kérdezik a lelakatolás közben a perui indiánok, mennyiért vettem (nem mondtam semmit, csak lefényképeztem a biciklit, ahogy mindig és pont úgy, hogy az egyikük látszódott, ezért is sírtak, hogy személyiségi jogok, de nem érdekelt, mondtam, hogy csak akkor használom, ha eltűnik a bicikli), az nem megnyugtató 😀 Nem lopták el, de én már temettem mikor felszálltam a vonatra.
A hétvégékről nem is beszélve, amikor eleve ritkàn jár a busz, pl. vasárnap 7:13 és 11:11 között nincs. Ott a vonat, persze, a fentiek miatt meg a plusz költség miatt nem szívesen megyek azzal, ha esik az eső akkor ki kell sétálni, vagy a rosszabb, ha hazafelé esik, akkor haza kell biciklizni, vagy tolom és akkor séta...
Szóval, abszolút nem éri meg a kocsi, főleg mert nem tankolhatok E10-es 95-öset az autóba, marad a 100-as prémium benzin, 50-60 Ft-al drágább literenként. Mikor megláttam a benzinkúton, azt hittem ott helyben eladom az autót 😀 De, mióta kocsival járok, van egy csomó szabadidőm. Amit pénzben nem lehet kifejezni.
Tudod milyen jó érzés, hogy elindulsz 7-kor a 8-16 műszakra otthonról és otthon vagy 16:30 után nem sokkal? Egy ilyen műveletnél 6:10-kor kellett indulnom a 6:20-ashoz, mert a 6:46-os buszra nem fértem fel, annyian voltak néha, hazafelé a 16:45-ös busz szintén tömegnyomor, a 17:10-el kellet jönni. Megint ott voltam, hogy 8 órát dolgoztam, de 12 órát voltam távol.
Na, ebből lett elegem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!