Utánfutóval hogy kell egyenesen tolatni?
Van egy kis méretű futó a kocsimra akasztva, sajnos eddig még nem vezettem futóval. Szóval ma este úgy álltam be a kocsival hogy leakasztani se tudom és csak hátra egyenesen tudnék tolatni. Próbáltam kiállni, de épp hogy elkezdek tolatni már bicskázik a futó. Korrigálni nem nagyon tudok mert szűk a beálló, csak annyi hely van hogy egyik oldalon ajtónyitásnyi távolság.
Jól jönne ötlet vagy tanács hogy csináljam. Esetleg az megoldás hogy gyors kormánymozdulattal jobbra balra tekerem a kormányt és ezzel egyenesbe tudom tartani? Mi ennek a technikája?
Egy tengelyes utánfutóval tolatni nem nagy kunszt. (Forgózsámolyással már valami).
Akaszd le, aztán told ki, ha az ajtó kinyílik, akkor a kocsi hátulját is meg tudod közelíteni.
Egyébként nagyon lassan kell tolatni és finom mozdulatokkal ellenkormányozni. És egy jó tanács, hogy ne váltogasd túl gykaran, hogy a tükröt nézed vagy hátrafordulsz, mert bele fogsz keveredni, hogy merre tekerd a kormányt.
Tükörből nézed az utánfutót, és amerre kitolja a végét, arra tekered ki a kormányt. Akkor egyenes lesz.
Kamionnál így kell. :)
És akkor mi lesz?
Amíg világ a világ utánfutóval jársz?
Ha túl kicsi és emiatt későn látod hogy már rég kanyarodik, az szívás. Én tennék a tetejére valamit amit tolatás közben látsz.
A tolatás lényege hogy idejében reagálj az utánfutó kanyarodására és lehetőleg kicsiket kelljen kormányoznod, így nincs szükséged túl nagy helyre, nem szakad le a kezed a sok kormánytekergetéstől és a kocsi elejét sem húzod meg.
Egyszerűsítve: mindig ellentétesen tekerd a kormányt mint amerre az utánfutót akarod hogy kanyarodjon. Ha idejében reagálsz, akkor néhány centiket kell mozdítani a kormányon és szinte teljesen egyenesen hátra tudsz tolatni.
Pl tolatsz hátra, látod hogy picit elindult az utánfutó balra, akkor mozdítasz a kormányon egy picit balra és addig tolatsz míg az autó és az utánfutó egy vonalban nem lesz. Ha egyvonalban van a kettő, akkor egyenesbe teszed a kormányt és úgy tolatsz míg megint meglátod hogy elindulna valamelyik irányba. Ha elindult, megint arra kormányzol amelyik irányba indult (hiszen azt akarod hogy másik irányba/egyenesen menjen), addig tolatsz ameddig jónak érzed, egyenesbe teszed a kormányt és mehetsz tovább.
2 fontos dologra kell figyelned. Mivel így az utánfutó a leghátsó tengely a jàrművön, az kell először arra menjen ami a célod, azt kell a számodra megfelelő irányba tolni. Az autó hiába férne ki, hiába áll jól, semmit nem ér mert az utánfutó is ott van.
A másik, hogy amíg manőverezgetsz és az utánfutóra koncentrálsz, addig a kormányzott kereked sokat kitér(het) balra-jobbra, ne tolass a kocsi elejével semminek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!