Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Utánfutóval hogy kell egyenese...

Utánfutóval hogy kell egyenesen tolatni?

Figyelt kérdés

Van egy kis méretű futó a kocsimra akasztva, sajnos eddig még nem vezettem futóval. Szóval ma este úgy álltam be a kocsival hogy leakasztani se tudom és csak hátra egyenesen tudnék tolatni. Próbáltam kiállni, de épp hogy elkezdek tolatni már bicskázik a futó. Korrigálni nem nagyon tudok mert szűk a beálló, csak annyi hely van hogy egyik oldalon ajtónyitásnyi távolság.

Jól jönne ötlet vagy tanács hogy csináljam. Esetleg az megoldás hogy gyors kormánymozdulattal jobbra balra tekerem a kormányt és ezzel egyenesbe tudom tartani? Mi ennek a technikája?

2019. aug. 1. 22:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Futóval tolatni nehéz. Én 10 éve vezetek, és nem tudok. Nem tudom mi van a futódon... Nálam ilyenkor az jön, hogy leakasztom a futót, kitolom, kitolatok, és vissza akasztom.
2019. aug. 1. 22:08
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Egy tengelyes utánfutóval tolatni nem nagy kunszt. (Forgózsámolyással már valami).

Akaszd le, aztán told ki, ha az ajtó kinyílik, akkor a kocsi hátulját is meg tudod közelíteni.

Egyébként nagyon lassan kell tolatni és finom mozdulatokkal ellenkormányozni. És egy jó tanács, hogy ne váltogasd túl gykaran, hogy a tükröt nézed vagy hátrafordulsz, mert bele fogsz keveredni, hogy merre tekerd a kormányt.

2019. aug. 1. 22:12
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Egész lassan tolatsz,figyeled merre akar elindulni a futó és rögtön korrigálsz kis kormány mozdulatokkal (mármint nem mindjárt teljesen alászedni) úgy nem kell neki nagy hely!Gyakorolni kell és bele lehet jönni!
2019. aug. 1. 22:14
 4/11 A kérdező kommentje:
Az a probléma hogy nem lehet leakasztani, rászorult, a másik gond hogy nem látszik, mert kicsi a futó úgyhogy mindegy mit nézek, csak akkor látom mikor már bicskázik jobbra balra.
2019. aug. 1. 22:18
 5/11 anonim ***** válasza:
83%

Tükörből nézed az utánfutót, és amerre kitolja a végét, arra tekered ki a kormányt. Akkor egyenes lesz.

Kamionnál így kell. :)

2019. aug. 2. 04:03
 6/11 anonim ***** válasza:
71%

És akkor mi lesz?

Amíg világ a világ utánfutóval jársz?

2019. aug. 2. 06:54
 7/11 Beviz Elek ***** válasza:
100%

Ha túl kicsi és emiatt későn látod hogy már rég kanyarodik, az szívás. Én tennék a tetejére valamit amit tolatás közben látsz.

A tolatás lényege hogy idejében reagálj az utánfutó kanyarodására és lehetőleg kicsiket kelljen kormányoznod, így nincs szükséged túl nagy helyre, nem szakad le a kezed a sok kormánytekergetéstől és a kocsi elejét sem húzod meg.

Egyszerűsítve: mindig ellentétesen tekerd a kormányt mint amerre az utánfutót akarod hogy kanyarodjon. Ha idejében reagálsz, akkor néhány centiket kell mozdítani a kormányon és szinte teljesen egyenesen hátra tudsz tolatni.

Pl tolatsz hátra, látod hogy picit elindult az utánfutó balra, akkor mozdítasz a kormányon egy picit balra és addig tolatsz míg az autó és az utánfutó egy vonalban nem lesz. Ha egyvonalban van a kettő, akkor egyenesbe teszed a kormányt és úgy tolatsz míg megint meglátod hogy elindulna valamelyik irányba. Ha elindult, megint arra kormányzol amelyik irányba indult (hiszen azt akarod hogy másik irányba/egyenesen menjen), addig tolatsz ameddig jónak érzed, egyenesbe teszed a kormányt és mehetsz tovább.

2 fontos dologra kell figyelned. Mivel így az utánfutó a leghátsó tengely a jàrművön, az kell először arra menjen ami a célod, azt kell a számodra megfelelő irányba tolni. Az autó hiába férne ki, hiába áll jól, semmit nem ér mert az utánfutó is ott van.

A másik, hogy amíg manőverezgetsz és az utánfutóra koncentrálsz, addig a kormányzott kereked sokat kitér(het) balra-jobbra, ne tolass a kocsi elejével semminek.

2019. aug. 2. 09:30
 8/11 anonim ***** válasza:
Nem fog ez elsőre menni, nem olyan egyszerű szűk udvaron egyből betolni. A lényeg, hogy mindig azonnal kell reagálnod, tehát ha a az utánfutó elkezd jobbra kúszni minimálisan, te már abban a pillanatban kicsi, de határozott kormánymozdulattal korrigálod. Tulajdonképpen megállás nélkül kell korrigálni, a tapasztalt futósok (mint én, nem dicsekedésből) úgy toljuk hátra egyenesen a futót, hogy állandóan korrigálunk megállás nélkül a kormánnyal. De mondom, nem kell túlzásba tekerni a kormányt, csak kis mozdulatokkal, ha túl sokat tekersz, akkor az nem lesz jó.
2019. aug. 2. 11:26
 9/11 Majatom ***** válasza:
100%
Az előttem lévők leírták a lényeget, én annyit tennék hozzá, hogy onnan a legkönnyebb észrevenni, hogy megindult egyik irányba a futó, ha folyamatosan felváltva nézegeted a két oldalsó tükröt, abból látszik, ha az egyik irányban nem úgy áll a futó, mint a másikban.
2019. aug. 2. 12:47
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat! Mint írtam alacsony a futó és csak akkor látom ha már megy jobbra vagy balra, tehát ahogy ülök a kocsiban és tolatni akarok, nem is látszik hogy ottvan a futó, gyakorlatilag semmire sem tudok felkészülni, mert amikor látszik a futó egyik oldala akkor már késő. Még soha nem futóztam, sok gyakorlás kellene olyannal aki tudja a dolgát ez ügyben. Ja és az a legnagyobb probléma hogyha elindul mondjuk balra és kezd bicskázni, hiába csinálok bármilyen mozdulatot, ugyanabba az irányba megy. Ugye a futó könnyű és kicsi, lehet ez is pluszban olyat eredményez hogy rutin kell hozzá méginkább. Sajnos semmi nem megy elsőre, de így első próbálkozás után azt mondom hogy sose fogok tudni tolatni futóval.
2019. aug. 2. 12:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!