Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Leírnátok nekem, hogy B...

Leírnátok nekem, hogy B kategóriás jogosítványnál melyik vizsgát hány éves kortól lehet megcsinálni?

Figyelt kérdés

2019. júl. 24. 15:12
 1/8 anonim ***** válasza:
20%
A kresszt 16.5 éves korodtól leteheted. Vezetésből legkorábban a 17. születésnapodon vizsgázhatsz.
2019. júl. 24. 15:15
 2/8 anonim ***** válasza:
89%
Az első válaszoló téved. Az elméleti vizsgához legalább 16 évesnek és 9 hónposnak kell lenned, a gyakorlatihoz legalább 17 évesnek.
2019. júl. 24. 15:25
 3/8 anonim ***** válasza:
22%
Az első nem téved, igaz van.
2019. júl. 24. 15:52
 4/8 anonim ***** válasza:
79%
Az első téved, nincs igaza. A második nem téved, igaza van.
2019. júl. 25. 00:09
 5/8 A kérdező kommentje:
Én már nem tudom mi van :/
2019. júl. 25. 00:23
 6/8 anonim ***** válasza:
A négyes vagyok. Ha beírnád a Google-keresőbe a kérdésed kulcsszavait, nagyjából öt másodperc alatt meglátnád, hogy a második mondja jól.
2019. júl. 25. 15:24
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező! 16 évesnek és 9 hónaposnak kell lenni, ez biztos, mert azért vizsgázott az egész kresz csoportom 4 nappal az eredeti tervezett után, mert én nem voltam még 16 éves és 9 hónapos, rá 2 napra töltöttem be.
2019. júl. 25. 16:20
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

┌─ Nem vizsga, csak tanfolyami felvétel:

„Képzésre az vehető fel, aki:

a) a megszerezni kívánt vezetői engedély kiadásához szükséges, jogszabályban meghatározott életkort[*¹] betöltötte, vagy

aa) tanfolyami képzés esetén annál legfeljebb 6 hónappal fiatalabb,”

24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól 4. § (4)

[*¹] „É̲l̲e̲t̲k̲o̲r̲i̲ ̲f̲e̲l̲t̲é̲t̲e̲l̲e̲k̲:̲

1̲7̲.̲ ̲é̲l̲e̲t̲é̲v̲ ̲a̲ ̲„̲B̲”̲ ̲k̲a̲t̲e̲g̲ó̲r̲i̲á̲b̲a̲ ̲t̲a̲r̲t̲o̲z̲ó̲ ̲g̲é̲p̲j̲á̲r̲m̲ű̲ ̲v̲e̲z̲e̲t̲é̲s̲é̲r̲e̲.̲”

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról 7. melléklet I. 5

► Vagyis, „B” kategóriás képzésre az vehető fel, aki legalább (17 év – 6 hónap =) 16 és fél éves. ─┘

┌ „Elméleti vizsgára az bocsátható, a megszerezni kívánt vezetői engedély kiadásának feltételéül - a „K” kategóriás jármű vezetője kivételével - a jogszabályban előírt életkornál legfeljebb három hónappal fiatalabb.”

24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól 10. § (1) d) és da).

► Vagyis, „B̲”̲ ̲k̲a̲t̲e̲g̲ó̲r̲i̲á̲s̲ ̲e̲l̲m̲é̲l̲e̲t̲i̲ ̲v̲i̲z̲s̲g̲á̲r̲a̲ ̲a̲z̲ ̲b̲o̲c̲s̲á̲t̲h̲a̲t̲ó̲,̲ ̲a̲k̲i̲ ̲l̲e̲g̲a̲l̲á̲b̲b̲ (17 év – 3 hónap =) 1̲6̲ ̲é̲v̲e̲s̲ ̲é̲s̲ ̲9̲ ̲h̲ó̲n̲a̲p̲o̲s̲. ─┘

┌─ „Gyakorlati vizsgára az bocsátható, aki a jogszabályban a vezetői engedély kiadásának feltételéül előírt életkort betöltötte; „AM” kategóriás járműkezelési vizsgát tehet az is, aki az előírt életkort még nem töltötte be, forgalmi vizsgára azonban csak a 14. életév betöltése után bocsátható.”

► Vagyis, „B̲”̲ ̲k̲a̲t̲e̲g̲ó̲r̲i̲á̲s̲ ̲g̲y̲a̲k̲o̲r̲l̲a̲t̲i̲ ̲v̲i̲z̲s̲g̲á̲r̲a̲ ̲a̲z̲ ̲b̲o̲c̲s̲á̲t̲h̲a̲t̲ó̲,̲ ̲a̲k̲i̲ ̲b̲e̲t̲ö̲l̲t̲ö̲t̲t̲e̲ ̲a̲ ̲1̲7̲.̲ ̲é̲l̲e̲t̲é̲v̲é̲t̲.̲ ─┘

A válaszban említett jogszabályok hatályos teljes szövegei elolvashatók itt:

[link]

[link]

2019. júl. 25. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!