Most csinálom a B kategóriás jogsit, elvileg valamikor nyáron meg is lesz és akkor töltöm a 18-at is. Mikorra tudom megcsinálni a c+e kategóriát gki kártyával együtt kb?
B kategória után rögtön kezdhető a C kategória, utána pedig a GKI. (a vizsgaigazolás nem elég, a kezedben kell lennie a jogsinak)
Ha az első megszerzett nemzetközi kategóriád a B lesz, akkor ennek a kategóriának a megszerzésétől számított két év múlva kezdheted el az E kategóriát, mivel addig kezdő vezetői engedélyed van, amivel nem vontathatsz semmit.
Nagy kategóriák előtt azért érdemes egy PÁV 3-at csinálni, mivel az kelleni fog a munkavégzéshez és ha netán nem lennél alkalmas, akkor felesleges is belevágni. Legalábbis ha magyar cégnél tervezel elhelyezkedni.
Kicsit konkrétabban: mondjuk július 10-én lesz egy sikeres forgalmi vizsgád B kategóriából. Elmész kiváltod a jogsit, az megjön két hét múlva. Beiratkozol C kategóriára amivel mondjuk négy hónap múlva végzel. Kiváltod a C kategóriás jogsit is hogy be tudj iratkozni GKI-ra. Ez újabb két hét. Beiratkozol GKI-ra, levizsgázol mondjuk egy hónap múlva. Ezután kb két hét múlva kézhez is kapod a GKI kártyád. Közben kiváltod a digitális sofőrkártyát is, amihez elegendő a C kategória megléte. Nagyjából 2020. márciusra eljutsz oda hogy megvan mindened ahhoz hogy 3,5 tonna feletti szóló teherautóval fuvarozhass. Persze akkor, ha minden megy a terv szerint, nem jön közbe bukás, nem kerül több időbe megkapnod az adott okmányt stb. Viszont az E kategóriát majd csak 2021. július 10-én kezdheted el. Az is körülbelül négy hónapot igénybe fog venni, utána kiváltod a jogsit az két hét, a jogsi birtokában kicserélteted a GKI kártyát, újabb két hét. Én úgy számolnám hogy körülbelül 2022. januárjában tudsz majd elhelyezkedni mint kamionsofőr. Viszont itt van még egy probléma. Idén nyáron töltöd a 18-at, akkor legkorábban 2022. nyarán tudsz elhelyezkedni nemzetközi kamionsofőrként, legalábbis ha tervben van ilyesmi.
Előtte egyébként ki lehet próbálni szóló teherautón ezt a fuvarozás dolgot, de arra készülj fel hogy ahova sima C-vel kezdőként felvesznek ott vagy szar autó, vagy szar fuvarok, vagy szar irányítás, vagy ezek variációi várnak majd. El tudja venni a kedved az egésztől.
Én mindent a saját tapasztalataim alapján írtam, most csinálom az E kategóriát, elméleti vizsgán már túl vagyok. Annyi a különbség hogy én a B-t 20 évesen csináltam (2017 februárjában lett meg), tehát az életkor miatt nem kellett várnom semmire.
Ezt amúgy mi honnan tudjuk? Nem kéne egy autósiskolát megkérdezni? Ott sacc per kábé el tudják mondani, h mi meddig tarthat. De az sem 100%.
Szerintem előbb szerezd meg a B-t, aztán később majd jöhet a többi. Érdemes egy suliban mindet, ha meg vagy velük elégedve, mert akkor valszeg kedvezményt is adnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!