Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Hogy lehet biztosítót váltani?

Hogy lehet biztosítót váltani?

Figyelt kérdés
2018.12.13-án van a kötelező biztosítás fordulónapja.Ha még ebben a hónapban 12-ig lemondom, akkor válthatok-e egy másik biztosítót, úgy, hogy az ez évre aktuális 18 napot kp.ben kifizetem.
2018. nov. 9. 18:53
 1/10 anonim ***** válasza:
Miért kellene neked 18 napot készpénzben kifizetned? Legkésőbb 30 nappal a fordulónap előtt lemondod a biztosítást és december 13-ai kezdettel kötsz újat.
2018. nov. 9. 19:00
 2/10 Koplárovics Béci ***** válasza:
Ha 2018.12.13 a fordulónapod, akkor a jelenlegi szerződésed 12.12-ig érvényes. Ha ez felmondod és kötsz újat, akkor az 2018.12.13-2019.12.12-ig lesz érvényes. Nem 18 napot kell kifizetned, hanem legalább az első negyedévet (választhatsz hosszabb periódust is a kedvezőbb díjért). Azaz pl 2018.12.13-2019-03.12. közöttre esedékes díjat.
2018. nov. 9. 19:14
 3/10 A kérdező kommentje:
Azért gondoltam, hogy az ide évre vonatkozó 18 napot kifizetem, hogy 2019.01.01. kötném az újat. Az idén még van 30%-os baleseti adó, januártól ez megszűnik.
2018. nov. 9. 19:25
 4/10 anonim ***** válasza:

A baleseti adó nem szűnik meg, a biztosítók fizetik... A csapból az folyik, hogy emiatt drágulni fognak a KGFB-k. Ezt a 18 napot meg nem is értem. Kinek akarnád fizetni, a régi vagy az új biztosítónak?

Ha mindenképpen jövőre akarsz biztosítót váltani, add el a kocsit és vegyél jövőre egy újat.

2018. nov. 9. 19:50
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha december 13. az évfordulód, abból így nem lesz január 1. Akkor sem, ha a szomszéd Peti gyerek ismerősének az unokatestvére hallotta egy kollégájától, hogy valami fórumon ezt írták.

A mostani biztosításodat csak fordulónapra mondhatod fel és csak fordulónaptól köthetsz újat. Ha tíz év múlva még mindig meglesz ez a jármű és lesz rajta KGFB, akkor tíz év múlva is december 13. lesz a fordulónapod (hacsak addig valami újat ki nem talál a kormány).

Január 1-jei fordulónappal akkor köthetsz szerződést, ha egy járműnek aznap leszel a tulajdonosa vagy üzembentartója. Ezt az autót, motort vagy bármi mást, amiről szó van, még egyszer nem tudod megvenni, de az üzembentartó megváltozhat január 1-jével. Valakit megkérsz, hogy legyen üzembentartó, kifizeted az ezzel járó költségeket és ekkor köthetsz új KGFB-szerződést január 1-jei fordulónappal.

2018. nov. 9. 19:52
 6/10 anonim ***** válasza:
Nem kell semmiféle napot kifizetni. Évfordulósnál ugyanúgy teljes évet kifizeted, csak a végén megszűnik. Eltolni meg nem lehet így. Ha megszűnik és elsején kötsz akkor meg sokkal rosszabbul jársz mert utólag ki kell fizetni a fedezetlenségi díjat.
2018. nov. 9. 20:13
 7/10 A kérdező kommentje:
Ezek szerint ha 11.10-én felmondom a szerződést, van rá egy hónapom, hogy keressek egy másik biztosítót 2018.12.13ig.
2018. nov. 10. 06:49
 8/10 Koplárovics Béci ***** válasza:

"Azért gondoltam, hogy az ide évre vonatkozó 18 napot kifizetem, hogy 2019.01.01. kötném az újat. Az idén még van 30%-os baleseti adó, januártól ez megszűnik."

KGFB-t egy évre köthetsz. Nincs olyan, hogy 18 napra. A baleseti adó valóban megszűnik. De a biztosítóknak majd kell egy pontosan ugyanakkora mértékű adót befizetni. Azaz eddig úgy kaptad meg a fizetendőt, hogy KGFB+30% baleseti adó. Most majd úgy kapod meg, hogy a KGFB már tartalmaz egy olyan mértékű emelést, mint a baleseti adó volt. Azaz: a biztosításod semmivel sem lesz olcsóbb, mint eddig. Sőt, akár drágább is lehet, még ha bónuszod emelkedik is.

2018. nov. 10. 08:20
 9/10 Beviz Elek ***** válasza:
A lényeget már leírták, csak annyit fűznék hozzá hogy elég naív feltételezés hogy csökken a biztosítás összege ha helyetted a biztosító fizeti a baleseti adót.
2018. nov. 10. 08:48
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha a fennálló biztosítás fordulónapja 2018. november 13., akkor a biztosítás 2018. november 13-án még élő.

„7. § (1) A biztosítási szerződést a biztosítási időszak utolsó napjára (biztosítási évfordulóra), azt legalább 30 nappal megelőzően

a) a biztosító írásban,

b) a szerződő üzemben tartó írásban vagy - a felek megállapodása alapján - elektronikus úton indokolás nélkül felmondhatja.

(1a) A felmondás akkor hatályosul, ha az a másik félhez határidőben megérkezik.” *¹

A KGFB-törvény egyértelműen fogalmaz: évforduló = a biztosítási szerződés utolsó napja.

A fentiekből az következik, hogy

• ez a biztosítás jogszerűen akkor mondható fel, ha a biztosító legkésőbb 2018. november 13-án írásban, vagy, ilyen megállapodás esetén, elektronikus úton megkapja. (2018.12.13 – 30 = 2018. 11. 13)

• a felmondás a fordulónapra vonatkozhat, ha érvényes (eleget tesz a fenti törvényi elvárásoknak), akkor 2018. december 13-án még lesz biztosításod, 2018. december 14-én pedig már nem.

• tehát, az új biztosítást 2018. december 14-ével kezdődően kell megkötnöd, 2019. december 13-a lesz a fordulónapja, azaz akkor még érvényben lesz.

Vannak biztosítók, amelyek, szerződéskötéskor, felhatalmazás alapján, vállalják a lemondás intézését. Meg lehet benne bízni, mert ha nem teszik meg, akkor nem lép érvénybe a szerződésük, a szerződni szándékozó újabb évre a meglévő biztosítójánál marad. Azért, ha nagyon közeli a felmondási határidő, biztosabb nem másra bízni. Persze, te ráérsz az új biztosítás kötésével, van rá - a mai napot nem számítva - 33 napod.

A baleseti adóval kapcsolatban pedig: igaz, nem lesz 30%-os baleseti adó, de lesz 23%-os biztosítási adó. Annyi, hogy ez nem lesz külön tétel a biztosítottak részére, de a biztosító fizeti, és nyílván, beépíti a biztosítási díjba.

És csak a 2019. január 1-étől kezdődő évfordulók után szűnik meg a baleseti adó. Annyiban jól akartál trükközni, hogy akkor már nem lenne baleseti adó, csakhogy az évfordulódat nem tudod eltolni.

Ráadásul, a fizetendő díjak, várhatóan, így is nőni fognak. Ahogy nekem A00-tól B10-ig évről évre nőtt a díjam, hiába kerültem évről-évre jobb fokozatba. A durvább emelkedést biztosítóváltással el tudtam kerülni, de az emelkedést, nem. Ne reméld, hogy 2019. december 14-étől kevesebbet kell fizetned, hiába szűnik meg számodra a baleseti adó, és hiába lépsz (ha még nem vagy B10-ben) feljebb a bonus-fokozatokban.

El kell fogadnod, hogy a biztosítási díjak úgy csökkennek, hogy emelkednek.

*¹ 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról

2018. nov. 10. 11:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!