Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Mennyibe kerül a jogosítvány...

Mennyibe kerül a jogosítvány hosszabbítás?

Figyelt kérdés

És fizetni kell azért, ha ideiglenest szeretnék? Nem úgy volt, hogy a kapott papírral lehet vezetni? Vagy az is fizetős?

Most 10 éves a jogsim, első hosszabbítás.

Ezt találtam:

Jogosítvány hosszabbításának illetéke: 4.000 Ft

Ideiglenes vezeti engedély: 2300 Ft

Orvosi vizsgálat 7200 Ft

[link]

Szóval akkor 11200 Ft a hosszabbítás, és még 2300 Ft-ot kell fizetnem, ha vezetni akarok, amíg meg nem jön a kártya???

2017. szept. 4. 11:16
 1/9 anonim ***** válasza:

Ha még nem járt le a 10 éves, akkor nem kell ideiglenes!

Az orvosi meg attól függ, hány éves vagy.

2017. szept. 4. 11:36
 2/9 anonim ***** válasza:
16%
A férjemnek most járt volna le szeptemberben, ő augusztus végén csináltatta. Az orvosi alkalmasságiért kellett fizetnie, illetve a hosszabbításért. Addig, amíg nem jött meg az új jogosítvány, addig az újról kapott egy papírt, illetve az orvosi alkalmassági vizsgálatról készült papírt visszakapta, illetve a régi jogosítványát is, amit pedig akkor kellett leadnia, amikor megjött az új. Viszont másik megyében nem vezethetett ily módon, csak amikor már megjött az új jogosítvány.
2017. szept. 4. 11:42
 3/9 A kérdező kommentje:

33 éves vagyok, ezért számoltam a 7200-zal.

A jogsim most 7.-én jár le, és holnap megyek intézni. Kocsival járok dolgozni, tehát minden nap kell közlekednem.

Akkor így sem kell az ideiglenes? Elég a papír, hogy igényeltem újat?

2017. szept. 4. 11:44
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm 2-es, az nem gond, megyén belül maradok. :-)
2017. szept. 4. 11:44
 5/9 anonim ***** válasza:

Annyiban hibáztál, hogy nem kellett volna megvárni az utolsó napokat, ha megjön az új káttya, kicserélik, de lejárt jogositvánnyal nem vezethetsz.

Az ideiglenes jogositvány más céllal létezik, elveszett jogositványt pótol ideiglenesen.

Az okmányirodába kérdezz rá, talán az érvényes orvosi alkalmasságival vezethetsz a lejárt jogsival is, bár azt kétlem, de hátha...

2017. szept. 4. 12:35
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

"Lejárt jogosítvány cseréjekor van lehetőség arra, hogy az új okmány elkészültéig lehessen vezetni. Ebben az esetben visszaadják a lejárt jogosítványt és adnak mellé egy igazolást, ami 2 hónapig érvényes. Amikor új jogosítvány elkészült..."

[link]

2017. szept. 4. 14:18
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Holnap 5-e lesz.

(Bár nem tudom mit jelent, hogy „holnap megyek intézni”? Orvoshoz mész, vagy okmányirodába, kormányablakba? Esetleg mindkét helyre? Azonnali orvosira azért ne végy mérget. Igaz, az esetek nagy részében automataként adják az alkalmasságit. De, a néhány éve módosult szigorítások miatt, lehetséges, hogy elküld laborba, EKG-ra, stb. Az nem lesz meg egy-két nap alatt.)

Az okmányirodában, kormányablakban, két lehetőségből választhatsz:

1.) az új vezetői engedélyt a kérelem helyére kéred (okmányiroda, kormányablak).

Ekkor a meglévőt nem veszik el, az 7-én a nap végéig (7. és 8. közti éjfélig) érvényes. (Feltéve, hogy nem 7-e után mész oda, mert akkor elveszik.)

Így is, úgy is kapsz papírt az igényed elfogadásáról, hogy hova kérted az új engedélyt, stb. és azzal legfeljebb 60 napig vezethetsz. (Rajta lesz a papíron, vélhetően az ügyintéző szóban is elmondja.) Nem megyére korlátozott, hanem országra. A meglévő vezetői engedélyed lejárta után, így, csak belföldön vezethetsz, az új birtokbavételéig.

(A megyére korlátozást nem is lehetne értelmesen meghatározni. Akinek eltérő megyékben van lakcíme – régi elnevezéssel állandó lakcím – és tartózkodási helye – régi elnevezéssel ideiglenes lakcím -, azzal mi lenne? Vagy az számít, hogy melyik megyében intézik a cserét? A vezetői engedély cserét az ország bármelyik kormányablakában, okmányirodájában lehet intézni.)

2.) az új vezetői engedélyt postai címre kéred (pl. a lakhelyedre).

Ekkor a meglévőt elveszik (hiszen az új megérkezésekor erre már nem lenne módjuk).

Ugyanúgy kapsz papírt az igényed elfogadásáról, hogy hova kérted az új engedélyt, stb. és azzal legfeljebb 60 napig vezethetsz. (Természetesen, nem megyére korlátozva.)

Az új engedély 8 napon belül érkezik meg. Ha az igénybenyújtás helyére kéred, akkor legkésőbb ennyi nap után átveheted, ha postai címre, akkor ez az idő a postai kézbesítés időtartamával nyúlhat. Messze-messze 60 napon belül kapod meg.

Semmiféle ideiglenes vezetői engedélyre sincs szükséged.

De nem is tudnád mire használni.

Ha legkésőbb 7-én mész az okmányirodába, akkor kapod a 60 napos papírt, ami folyamatos lehetőséget biztosít (országon belül).

Ha 7-e után mész, akkor 8-tól, addig nincs érvényes vezetői engedélyed. Ha orvosi vizsgálat miatt késel, akkor ideiglenest sem kaphatsz, hisz nincs érvényes orvosid. Ha más miatt mész később, akkor meg felesleges ideiglenest kérned, kérheted a cserét, ha odajutsz, amihez kapod a 60 napos papírt.

A díjakat jól tudod.

50. életév betöltése előtt 7 200 Ft az orvosi alkalmassági vizsgálat díja.

284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról 2. számú melléklet 3. aa)

A gépjárművezetői engedély kiadására irányuló eljárás illetéke 4 000 forint. (Csak első alkalommal illetékmentes.)

1990. évi XCIII. törvény az illetékekről II. fejezet III. cím

A te életkorodban, ha az egészségügyi alkalmasság 1. csoportú, akkor legfeljebb 10 évre adható, 2. alkalmassági csoport esetén legfeljebb 5 évre.

Az érvényesség napja a következő lesz:

1) Az orvosi alkalmassági papír kiállításának napjához hozzáadod az alkalmassági csoportodnak megfelelő 10, vagy 5 évet.

2) Azt a napot megelőző születésnapodig szól majd az érvényesség.

2017. szept. 4. 14:19
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek.

Igen 1 szabadnappal intéztem. Kedden mentem dokihoz, csak vérnyomást mértek, meg az alvási szokásokról kérdezett az orvos, és meg is kaptam a papírt 7200 Ft-ért

AZtán okmányirodába mentem, személyes átvételt választottam, így visszakaptam a kártyát, meg egy papírt, amivel vezethetek belföldön. Ez 400 Ft volt.

SZóval sikerült egy délelőtt alatt elintéznem. 11200 Ft-ért.

2017. szept. 7. 10:51
 9/9 A kérdező kommentje:
*4000 Ft
2017. szept. 7. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!