Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Új autó vásárlás elött állok?

Új autó vásárlás elött állok?

Figyelt kérdés

21 éves vagyok, vennék egy használt autót apám nevére lenne iratva, mert elvileg úgy olcsóbb lenne a biztosítás. Úgy dondoltuk, hogy a vásárlásnál egyböl úgy kötnénk meg, hogy én lennék az üzemben tartó, ő pedig a tulajdonos. Azonban felnéztem neten egy kalkulátorba és egyböl ez fogadott:

A KGFB szerződője csak az üzembentartó lehet, ha az üzembentartó és a tulajdonos nem azonos.

(A 2010.01.01-től hatályos (2009. évi LXII. tv. 4. § (1)) szabályozás értelmében)

Akkor tehát nem lehet így megoldani? Az is a kérdésem, hogy van-e ennek valami értelme, hogy ne apám legyen a tulajdonos és az üzemben tartó is egyben? Én használnám nap mint nap az autót, lehet nekem bármi problémám késöbb ezek miatt? balesetnél mondjuk vagy valamikor?

2016. nov. 18. 21:49
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

"Akkor tehát nem lehet így megoldani?"

Eltaláltad, nem!

Lehet apukád a tulajdonosa és üzembentartója az autónak, miért ne lehetne? Semmi problémád nem lesz neked ebből később, nálunk is az asszony nevén van az autó, de 90%-ban én vezetem az autót.

Egy esetleges balesetnél pedig mindig a sofőr a hunyó, nem az autó tulajdonosa. Az más kérdés, hogy ha az autópályán lekapnak 170-nél, akkor apukádnak címzik a finom csekket majd. Tehát a közlekedési bírságok mindig a tulajdonosnak / üzembentartónak mennek, nem a sofőrnek, aki éppen vezetett. De mint írtam, ha te neki koccansz hátulról az előtted levőnek, akkor viszont te, mint sofőr leszel elővéve, nem pedig apukád, mint tulajdonos/üzembentartó.

2016. nov. 18. 22:00
 2/15 A kérdező kommentje:
az még a kérdésem, hogy az ő nevén van egy autó, elég magas bónus kedvezménynél van már, ezt jól tudom, hogy csak egy autóra lehet igénybe venni? Hallottam valami olyat is, hogyha nekem semmi közöm a kocsihoz, de én használom akkor annak akié a kocsi kell isrnia meghatalmazást arra, hogy én használhatom az autót, van ilyen? vagy elég, ha a forgalmi nálam van és kész.
2016. nov. 18. 22:09
 3/15 Beviz Elek ***** válasza:
Akkor kell meghatalmazás ha külföldre mész. Belföldön ne idegeskedj miatta.
2016. nov. 18. 22:30
 4/15 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, hogy csak egy autóra lehet igénybe venni igen. Már csak abból adódóan is egy autóra, mert ha eladná az autóját, akkor a bónuszait tovább vihetné a következő autóra. De ha van a nevén egy autó, és a tiéd is az ő nevén lesz, akkor azok a bónuszok nem lesznek rá érvényesek. Tehát, a te autódon nulláról indul majd.

Ebből adódóan érdemes kiszámolni, hogy ha a te neveden van teljesen, akkor mennyi a biztosítás, és ha apukádén lenne teljesen, akkor mennyi lenne. Mivel neki régebb óta van jogsija, és több kedvezményt is igénybe tud venni (biztosító függő), pl. gyermek kedvezmény, stb, így gyanítom, hogy még mindig az ő esetében lenne olcsóbb.

Meghatalmazás nem kell, elég a forgalmi.

2016. nov. 18. 22:30
 5/15 anonim ***** válasza:

Nekem volt két autó a nevemen :)

csak az egyik kapja az évenkénti bónusz növekedést, a másik fixen AA marad, egészen addig míg a tulaj el nem adja a bónuszos autót. Ekkor a másik kocsira automatikusan átkerül.

Ha spórolni akarnál a biztosítással akkor te legyél a tulajdonos, és apukád az üzembe tartó. Mert ha a te neveden van a kocsi és a biztosítás is, akkor semmivel nem lesz kevesebb a fizetnivalód, mintha csak az üzembe tartó lennél. Az üzembe tartó nevén van a biztosítás és annak kell fizetni.

De van egy praktikusan gazdaságos megoldás :)

Ha városban laksz és van vidéki rokonod pl: nagymama falun, akkor megbeszéled vele és átjelentkezel hozzá. Ekkor nagyon barátságos lesz már a nevedre is a biztosítás :)

Ha falun laksz akkor jó tanácsként mondom minden a te neveden legyen! Később jól jön majd a sok bónusz, mikor később az előzőhöz képeset sokkal nagyobb teljesítményű autót veszel

2016. nov. 19. 08:39
 6/15 A kérdező kommentje:
26 vagy 28 éves kortól lesz majd olcsóbb a biztosítás, onnantól akarok majd csak teljesen saját autót. Jelenleg kb 2x annyiba kerülne, ha az én nevemen lenne minden.
2016. nov. 19. 08:48
 7/15 anonim ***** válasza:

Évente csökken:

1 évben AA pl 45000ft/év

2 év B1 42000

3 év B2 39000

ezek csak random számok, de a csökkenés többnyire arányos.

Lényegtelen hány éves vagy, az számit mennyi ideje van a biztosítás a neveden, mekkora a kocsi teljesítménye, hány éves a kocsi (euro normák miatt)és hol laksz.

Ebben az esetbe:

te legyél a tulajdonos, apukád az üzembentartó. de az összeg így valószínűleg mindig ugyan annyi marad

2016. nov. 19. 08:58
 8/15 anonim ***** válasza:

7+

Mennyi lenne a biztosítás a te nevedre? és milyen autóról van szó?

2016. nov. 19. 09:02
 9/15 anonim ***** válasza:

"Új autó vásárlás előtt állok?"

Nem. A kérdésed apróbb betűs része alapján te használt autó vásárlása előtt állsz.

Az apró betűs részben idézett jogszabály egyértelmű. A szabály az szabály.

Nincs értelme. Amire te pályázol az a fater korkedvezménye de akkor neki kell maradnia az üzembentartónak is.

2016. nov. 19. 09:18
 10/15 Beviz Elek ***** válasza:

Netrisken számold ki hogy mennyi a biztosítás ha a te neveden van és mennyi ha az apádén.

Az övén 100% hogy olcsóbb lesz, már csak a kora miatt is (26tól csökken elég jól), de érdemes előre gondolkodni. Nem sok értelme van pár évig az övén nyomni, majd a következő kocsid te nevedre írod és indulsz A0-ból.

Az első évem (21 évesen, Bp-hez közeli város, 100LE) 110ezer ft volt, de 4 év alatt letornáztam 40 környékére.

A másik fele hogy sosem tudhatod mit hoz a jövő. Én kibútoroztam Angliába, az otthoni bónuszomat áthozva az első évben £800-ot engedtek az A0-hoz képest, tehát mindent összevetve az otthoni 110ezres kezdéssel is jól jöttem ki anyagilag...

2016. nov. 19. 10:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!