Rendszámos motorkerékpár eladásakor mik a teendők, ha valaki szeretné megvásárolni a motort?
Jön a vevő megnézi, kipróbálja, fizet, megírjátok a szerződést, átadod az okmányokat, más feladatod nincs. (Elméletileg lenne még az eredetiség vizsgálat, de azt már évekkel ezelőtt sikerült a vevőkre testálni a 60 napos határidő miatt.)
Engem a próbakör idegesítene. Biztosan kérnék valami biztosítékot - pl. a vételárat az asztalra - mielőtt elindul, mert ha összetöri a gépet, ne adj isten meg is hal közben, akkor se motor se pénz.
"Jön a vevő megnézi, kipróbálja, fizet, megírjátok a szerződést, átadod az okmányokat, más feladatod nincs"
Ja, meg elmenni az okmányirodába az adásvételi egyik példányával ( 4 készül általában) és bejelenteni, hogy eladtad a motorod. Az adásvételi másolatát szintén elküldheted a biztosítódnak, hogy visszakapjad az esetleg már kifizetett biztosítás időarányos részét.
#4:
Ezek közül egyik se kötelező!
A biztosító időnként frissít a nyilvántartásból, és automatikusan visszautalja a pénzt. Az okmányirodai lejelentés se kötelező, de néha előnyös. Ráadásul be se kell menni sehová, mert az ügyfélkapun is be lehet jelenteni.
Valóban nem kötelező,de :
"Amennyiben az új tulajdonos (vevő) a bejelentési kötelezettségét elmulasztja, vagy nem teljesíti és az eladás bejelentése sem történt meg, a nyilvántartás szerinti tulajdonost (eladót) terheli a gépjárműadó fizetési kötelezettség, továbbá a járművel kapcsolatos egyéb (pl.: autópálya használati díj, parkolási díj, pótdíj, közigazgatási bírság kiszabására irányuló) eljárásokat az eladóval szemben fogják megindítani."
Szerintem az javasolni válaszként, hogy semmilyen teendője nincs jármű eladáskor - ha nem is helytelen, de erősen hiányos tanács.
#6:
Részben igazat adok, de hiába viszed be az adásvételit, amikor a hatóságok a nyilvántartást nézik ha bírságolni akarnak. A gépjármű adót pedig így is úgyis az eladó fizeti a tárgyévben.Szóval hiába az egész.
Az utóbbi 16 évben kb. 8-9 autót adtam el amikor cseréltem a "családi flottát" ezekből egyszer vittem be az adásvételit bemutatni, mire az ügyintéző megvonta a vállát, és nem igazán érdekelte.
No meg a legutóbbit is beküldtem, mert ki akartam próbálni az ügyfélkapu ezen szolgáltatását.
Na így már teljes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!