Nem adták meg az elsőbbséget, de az én autómon nincs biztosítás, mit tegyek?
Tisztelt Uram/Hölgyem!
Tegnap kölcsön kértem édesapám autóját, egésznap tök jó volt minden, semmi probléma nem volt, aztán este amikor éppen mentünk volna haza, sajnos nem adták meg az elsőbbséget, és az autó eleje totálkáros lett. A másik gépjármű vezető be ismerte, hogy ő a vétkes, de sajnos a mi autónkon nem volt biztosítás. Ilyenkor mit tudunk tenni, nagyon kétségbe vagyunk esve, ezért is kérem segítségüket! Minden tiszteletem az Önöké, előre is köszönöm válaszukat, Danyi Cintia
Kötelező biztosítás nélkül nem véletlenül tilos kimenni az autóval közterületre.
A kötelező a másik (a vétlen) fél felé biztosítja a kárrendezést, esetedben te kaphatnál kártérítést, de mivel neked nincs érvényes biztosításod, elképzelhető, hogy a másik fél nem szeretne fizetni... normál esetben olyankor megy a rendőrbácsi lehelyszíneli a balesetet, és hatóságilag kimondják ki volt a vétkes.
A probléma az, hogy a kártérítésre megítélt összeget elviheti a bírság, amit a biztosítás nélküli kocsikázásért kiszabhatnak (visszamenőleg napi +500 forintos biztosítási díj szép summa lehet)
Nem bántani akarlak, és nem is kioktatni, de látod, egy vétlen helyzetből is lehet rosszul kijönni biztosítás nélkül, most tulajdonképen a másik fél jóindulatára vagy utalva, s ő nem biztos, hogy nem fog ellenkezni ebben a helyzetben.
5. Miért lennének kötelesek fizetni, ha nincs érvényes biztosítása? Összekevered azzal, hogy a ha biztosítás nélkül okozol kárt, akkor az általad okozott kárt kifizetik a károsultnak, amit rajtad behajtanak.
Megjegyzem, sosem volt saját hibás biztosítási ügyem, de mernék kimenni az utcára érvényes kötelező nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!