Miért mondják sokan, hogy biztosítás nélkül 1 métert sem mehet az autó?
Akkor mire van a fedezetlenségi díj?
Ha én veszek egy autót, és csak pár nap múlva kötök kötelezőt (de hazaviszem, sőt, elviszem eredetvizsgára is), akkor fizetem a biztosítás mellé a fedezetlenségi díjat arra a pár napra.
Akkor miért kellene azonnal kötni? És ha nincs lehetőségem ott a vásárlás helyszínén? Akkor haza sem vihetem a frissen vásárolt kocsit?
# 11/11 Időpont ma 15:41
" a kérdésedre válaszolva: de, tulajdonképpen az utólag kirótt fedezetlenségi díj rendezi azt a pár kihagyott napot."
Ez így félreérthető.
Annyiban rendezi, hogy ha megveszi az autót, és csak a 10. napon köti meg a kötelezőt, akkor kifizettetik vele a fedezet nélküli 9 napot is fedezetlenségi díj formájában.
Ez nem egy utólagos kárrendezési módszer, hanem egy szankció a késedelmes kötésért.
Ha ő abban a 9 napban kárt okoz, akkor hiába fizeti ki utána a fedezetlenségi díjat, azt kárt zsebből kell rendezni.
"A fedezetlenségi díj 2010-ben került bevezetésre, és díjfizetés hiánya, tehát pl. meglévő szerződés nem fizetése, illetve új gépjármű felelősségbiztosítás késve történő megkötése esetén kell megfizetni. A meghatározott – és az átlagos kötelező díjaknál magasabb – díjak minden napra kerülnek felszámolásra."
Akkor is kell fedezetlenségit fizetni, ha díjnemfizetés miatt megszűnik a biztosítás. Ilyenkor nem is válthat biztosítót az autós, csak a megszűnt kötelezőt reaktiválhatja - viszont ehhez meg kell fizetni az utolsó fedezettel rendelkező nap és a reaktiválás közötti időre kiszámolt fedezetlenségi díjat, ami akár napi 600 Ft-is lehet.
Akkor ha nekem kárt okoz egy biztosítás nélküli kocsi, akkor:
-A károkozón kell behajtanom polgári peres úton (ha nem akar zsebből fizetni)
vagy
-A MABISZ rendezi a károm és utána behajtja az illetőn?
tök mindegy, hogy rendelkezel-e kgfb-vel vagy sem.
Ha kárt okoz Neked egy 3. személy, akinek nincs kgfb-je, akkor Te kártalanítva leszel a Mabisz által. Persze a Mabisznak megvan a joga a kifizetett kár behajtására, nem hallottam még olyan sztorit, ahol nem élt volna a lehetőséggel...
A kgfb-t meg a károsultvédelem miatt találták ki. A fedezetlenségi díj egy tök lényegtelen elhanyagolható cucc, pár ezer forint pár napra...
Az igazi kérdésed szerintem meg az akart lenni, hogy ha már fizeted utólag a fed. díjat, akkor miért nem rendezi a kárt valaki a befizetett pénzedből. Nos: Ez a törvény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!