Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Mit írnátok még az adásvételibe?

Mit írnátok még az adásvételibe?

Figyelt kérdés

Lassan autóvásárlás előtt állok, és már előtte böngészgetem a netet, különböző horrorsztorikat olvasva. Vétel után hengerfejes az autó, ez rossz rajta, az rossz rajta, ilyen és olyan nem látható hiba és ezernyi más, a jogi dolgokat már nem is említve.

Ilyenkor persze az eladó már elzárkózik a megoldástól, hiszen aláírtam az "Az eladó a vevőt a gépjármű műszaki állapotáról, (esetleges) sérüléseiről tájékoztatta, aki ezt tudomásul vette" részt, innentől meg a jogászok is csak a kétséges kimenetelű, költséges és hosszadalmas bírósági eljárást ajánlják, ami kb mint halottnak a csók egy kisértékű járgány esetén.

Ti mit írnátok bele egy adásvételibe kiegészítő feltételként, amivel biztosítani lehet, hogy az eladó bizonyos ideig automatikusan feleljen az olyan műszaki hibákért, amiről egy szakszerviz írásban nyilatkozik, hogy már a vásárlás idején fennállt?

2015. dec. 21. 09:45
 1/10 anonim ***** válasza:

Ilyen nincs.

Legfeljebb próbálkozhatsz egy rövid idejű - 1 - 2 hét, egy hónap - garancia kikötésével a főalkatrészekre - de ilyen eladót nem fogsz találni. Szakszerviz sem fog kiadni olyan szakvéleményt, hogy egy hiba mióta állhat fenn.

Talán a legjobb, ha olyan eladót választasz, aki belemegy abba, hogy az adás-vétel előtt(!)egy szervizben átnézethesd az autót.

Én így vettem az első két autómat. Az egyikkel minden rendben volt, a másodiknál volt valami gond ( már nem emlékszem mi), a szerelő megmondta mennyi lesz a javítás, a vételárat annyival csökkentettük és úgy vettem meg.

2015. dec. 21. 10:15
 2/10 anonim ***** válasza:
Elmentek az eladóval egy szervizbe ahol átnézik neked egy pár ezresért. Ha az eladó nem hajlandó, akkor azt mondod neki hogy tartsd meg csá.
2015. dec. 21. 10:24
 3/10 anonim ***** válasza:

Gondolkozz fordítva. Ha van egy autód, amit vettél 5 évesen, 5 évig használtad, cseréltél olajat rendesen stb, majd eladod.

A vevő az első úttal jól széthajtja, plusz ami amúgyis előjött volna akár nálad is, valami motor vagy váltóhiba kibukik nála 1-2 hónapon belül. Hisz 10 éves autó, használva volt, bármi lehet vele.

Visszaviszi neked a vevő, hogy cseréltess váltót, vagy csináltasd meg a motort, mert elromlott. Te fizetnéd?

Igen, sajnos vannak szándékosan titkolt hibák, de azért nem mindig tud róla az eladó.

Használt dologban mindig ott a kockázat. Akár telefon, akár autó, akármi.

Ezért kell vagy szervizben átnézetni vásárlás előtt, vagy ha van ismerős szerelő, akkor őt vinni magaddal.

2015. dec. 21. 11:11
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, marad a szerviz.
2015. dec. 21. 11:32
 5/10 anonim ***** válasza:
Nem lehet beleírni semmi okosat. Vagy az eladó nem írja alá,vagy nem lehet érvényesíteni majd bizonyíthatóság hiányában..Azért jóval olcsóbb a használtkocsi mert van kockázata.
2015. dec. 21. 11:55
 6/10 anonim ***** válasza:

Szakszervizzel is óvatosan!

Volt olyan amikor kereskedésben lévő autónál kérdem, hogyha az árban megtudnak egyezni a vevővel, akkor van e lehetőség aknára állni a kocsival és átnézném, meg visszajönnénk gyári diaggal, ugye közel 2misit nem fog potyára senkit kiszórni az ablakon.

Erre közölte velünk a kereskedő, hogy műhelybe idegen nem mehet be de ők 10eFt ért kiállítanak egy állapotfelmérő lapot!

Ekkor megköszöntük és mentünk másik kereskedőhöz nézelődni. Amíg megírták a papírt addig én még ingyen kolát is kaptam a kereskedőtől, az autót azóta is boldogan használják ismerősömék.

Sajnos egyformán van kereskedő és magánember közt is aki várja a palimadarat.

Akiben megbízol és ért hozzá olyannal menj el a már kiszemelt 1-2db. lehetséges befutó kocsihoz!

2015. dec. 21. 12:02
 7/10 A kérdező kommentje:

Lehet hogy nem kellene annyit olvasgatnom a Totalcar autójogász rovatát, mert abban aztán a lehető legcifrább esetek is előfordulnak, kezdve az általatok említett átverésektől, a szakszerviz inkompetenciája miatt észre nem vett hibákon át az eladók görénységéig.

Én ismerőstől veszem, de adásvételnél nem bízom senkiben. Olcsó kocsi lesz, de az is tud több százezres számlát generálni, ha a kopó-fogyó alkatrészeken kívül komolyabb baja van.

2015. dec. 21. 12:46
 8/10 anonim ***** válasza:

Szakszervíz csak olyan papírt állat ki, hogy X vagy Y hiba FENNÁLL.

Soha az életbe nem fog kiállítani olyat dokumentumot, hogy egy hengerfejtömítés pl. mióta ereszt...

2015. dec. 21. 12:48
 9/10 anonim ***** válasza:
Azt se fogja észrevenni a szerviz,ha 1 hónap múlva lesz valami elektronikus hibája és otthagy az út szélén a kocsi. Mérhet féket,gátlót,motor kompressziót, füstgázt,festékvastagságot ,megrángatja a futóművet ,és kb ennyi. Ami ebből nem derül ki az még okozhat hibát.
2015. dec. 21. 13:19
 10/10 anonim ***** válasza:
40 éve van autóm. 40 éve akármerre vet az élet, mindig van egy autószerelő haver a környezetemben, akinek a műhelyében átnézik nekem a vasat, mielőtt megveszem.
2015. dec. 22. 09:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!