Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Mi az eljárás, ha ki akarom...

Mi az eljárás, ha ki akarom sajátítani a közterület egy részét parkolás céljából?

Figyelt kérdés

Mi a folyamat, ha az utca egy részében csak én akarok parkolni, és célom, hogy más ne parkolhasson ott? Így ha más parkolna ott, azt megbüntethetné a közterület felügyelet. (Jelen esetben engem büntettek meg...)

Illetve ha fel akarom festetni a rendszámot a parkolóhelyre, az ugyanazt a büntetést vonná maga után, mintha tábla írná, hogy csak XY részére engedélyezett?

2014. febr. 27. 10:46
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
A közterület kezelőjétől (általában önkormányzat) kell kérvényezni. Persze nem lesz ingyen, valószínűleg csak bérbe adják majd neked.
2014. febr. 27. 10:47
 2/15 anonim ***** válasza:
77%

Bár ez egy helyi rendelet, de talán ebből ki tudsz indulni. Megjelöl törvényi helyet, azt ha megkeresed, célhoz érsz, gondolom.

[link]

2014. febr. 27. 10:53
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

csak fizető parkoló területén van erre lehetőséged, de ott is csak akkor, ha a vonatkozó helyi rendelet ezt engedélyezi (tehát kizárólagos parkolóhely) ... ha engedélyezi is, akkor is csak úgy, hogy nem avatkozik bele senki abba, hogy ki áll oda, tehát neked kell megoldanod

egyéb közterületen nem létezik ilyen lehetőség, csak bizonyos szervezetek esetén (egészségügyi, igazgatási, rendészeti, stb)

2014. febr. 27. 10:58
 4/15 A kérdező kommentje:

köszi.

Ez az utóbbi a helyzetem:-(

Egyébként ez nem derül ki a az albertirsainál , hogy ha nem a felfestett rendszűm parkol ott, akkor megbüntetnek-e?

2014. febr. 27. 11:05
 5/15 A kérdező kommentje:

Megbüntettek, mert (nem látható) tábla szerint csak navos autók állhatnak ott, ahova parkoltam.

A tábla fura helyen volt, a járdán,úgy, hogy nem a parkoló elejére volt rakva, hanem kb. 6 autónyi hely után volt a tábla menetiránynak állva. De én a másik irányból fordultam rá a parkolóhelyre, így a tábla hátoldalát "láttam". Nem volt záróvonal, és járdára merőleges parkolóhelyek voltak, szóval szabályosan fordultam rá a parkolóhelyre.

Bosszant, hogy felfestés sem volt. Vajon van-e rá engedélyük így kihelyezni a táblát, nem egyértelmű jelzésként?

2014. febr. 27. 11:11
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

sajnos megszívtad

nem egyirányú az utca, és te nem a tábla felől érkezve álltál be, ennek ellenére a te felelősséged meggyőződni arról, hogy milyen tábla van előbbre, még ha szabályosan kanyarodtál is rá a ferde parkolóra

a létesítményekhez előírt (pl fenti) parkolóhely-megváltás nem jelent kizárólagos jogot a megváltott parkolóra, annak a célja csak annyi, hogy a létesítmények parkolási igényének megfelelően nőjön a parkolók száma is ... ha sikerül a létesítmény területén - tehát saját ingatlanon kialakítani - akkor lehet szabályozni, hogy csak az adott létesítményhez tartozók vehetik igénybe, azonban ha közterületen készült, vagy parkolóhely megváltást fizetett az új létesítmény beruházója akkor nincs kizárólagos jog

2014. febr. 27. 11:23
 7/15 A kérdező kommentje:

Azon a környéken nincs is NAV hivatal állítólag.

Milyen papírjuk kellene, hogy legyen arra, hogy én ne parkolhassak ott?

Közterület foglalási engedély, ami alapján kisajátítja a nav?

Meg gondolom a táblához is engedély, hogy megfelel az előírásnak.

Vagy milyen papírt kérjek, ami lehet, hogy nincs meg nekik, és így nem lenne törvényes alapja a bírságnak sem?

2014. febr. 27. 11:35
 8/15 A kérdező kommentje:

Egyébként ez egy étterem előtt történt. Egy étterem!

Gondolom sokan megszívták már..

2014. febr. 27. 11:36
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

két dolog van:

egyik, hogy a bírságnak alapja van, mert kint a tábla, ami akkor is kötelező a közlekedőkre, ha jogszerűtlenül került ki, ám azt a közút kezelője helyezte ki, és nem illetéktelen partizánkodott

másik, hogy a közút kezelője (feltehetően az önkormányzat, vagy által megbízott szervezet) jogosult kihelyezni a táblákat, neki pedig nyilvántartást kell vezetnie a kihelyezett táblákról ... nem feltétlen kell hozzá előzetes kérelem jelen esetben a NAV-tól, mert a közút kezelő saját hatáskörben dönt

2014. febr. 27. 11:57
 10/15 A kérdező kommentje:
ó én úgy tudtam h ha nincs engedélye, akkor nincs is jogalapja büntetni.
2014. febr. 27. 12:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!