Közúti balesetet okoztam, ezután hogyan tovább?
Sziasztok!
Közúti balesetet okoztam, egyértelműen az én hibám. Rendőrt hívtunk, de azt mondták, hogy rosszabbul járunk, ha ők intézkednek, így segítettek nekünk kitölteni a baleseti bejelentő lapot. Az autó, amiben kárt okoztam céges autó, az amivel én közlekedtem pedig édesapám nevén van, 10-es bónuszban. Casco egyik autón sincs.
Hogyan működik a kárfizetés, és kinek kell a biztosítóhoz mennie? Az én káromat én fizetem, vagy pedig a biztosító ebben is segít? Abszolút zöld fülű vagyok ehhez, kérlek írjátok meg a folyamatot, valamint a várható költségeket!
Köszönöm szépen!
Az apukád autójában okozott kár a ti magánügyetek, elrendezitek apukáddal, ahogy tudjátok.
A károsult autós pedig saját maga intézi a kártérítését, neked semmit nem kell csinálni. Ő vagy elmegy egy olyan szerelőhöz, akinek van biztosítóval kárrendezésre szerződése (a lebonyolítást az ő szerződése szabályozza) vagy szemlézteti az autót a biztosítójával, és a biztosítóval történt megállapodás szerint jár el (vagy kp-ben fizet neki a biztosító vagy számla ellenében a javítást). Apukádat, mint tulajdonost a saját felelősségbiztosítója értesíteni fogja arról, mekkora a kárösszeg és valószínűleg felajánlja, hogy az általa kifizetett kártérítés megfizetése esetén nem sorolja vissza a bónuszát. Ezt az ajánlatot még kis összegű kár esetén sem szabad elfogadni, mert a károsultnak lehetősége van arra, hogy később felfedezett (vagy - most rosszindulatú vagyok - okozott) kárt erre a káreseményre terheltessen, és akkor megint fizetnetek kell. A biztosító értesítőjében különben ez a figyelemfelhívás szerepel is! Apukád cascoját két fokkal vissza fogják minősíteni.
"neked semmit nem kell csinálni."
Ezt azért nem mondanám.
Nekünk decemberben belénk jött egy nő, aki nézett de nem látott.
3 hónapig nem történt semmi, lezárták az ügyet azzal, hogy a nő nem nyilatkozott arról, hogy elismeri a felelősségét, hiába voltak kint a rendőrök és hiába ismerte el a kárbejelentő alján is a teljes felelősségét.
Végül (nem szép de bevallom) némi fenyegetés hatására volt hajlandó bemenni a biztosítóhoz, és megtenni a nyilatkozatot. Így végül május elejére elkészült az autónk, amit így majdnem fél évig nem tudunk használni...
kb ezután 7500-8000 forint lesz három havi
amúgy utolsó, nem kell szégyellni, nagyon jól tetted :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!