Szeretném megvenni egy ismerősöm autóját, azonban lehetséges hogy nincs törzskönyve (1999 előtti a forgalmi szerint). Megoldható az átírás a két hetes köröztetéses procedúra nélkül?

"lehetséges hogy nincs törzskönyve"
De miért nem kérdezed meg, hogy megvan-e?

Ez nem „trükk” kérdése. Ha nincs az ismerősödnél a törzskönyv, akkor igen, lehet, hogy nem is létezett, de lehet, hogy adtak ki.
1999. január 1. előtt forgalomba helyezett járművekhez nem adtak törzskönyvet, mert nem volt ilyen okmány. Ha azóta nem intézték, hogy legyen – azaz, sosem adtak ki hozzá törzskönyvet –, akkor okkal törzskönyv nélküli jármű. Nincs mit kerestetni; adnak az új tulajdonosnak, vagy a réginek, ha ő kéri. Nincs „köröztetéses procedúra”.
Ha volt olyan intézkedés, aminek során kapott törzskönyvet, de nincs meg, akkor nem lehet elkerülni, hogy az elveszés tudomásra kerülésekor a kormányablak a Magyar Közlönyben közzé tegye, és csak a közzé tételt követő 15. napon adjon ki törzskönyvet; nem kerülhető el a „köröztetéses procedúra”.
Az ismerősöm az első tulaja az autónak, és nem emlékszik hogy valaha is lett volna akár papír alapú, akár kártya formában törzskönyve a kocsinak
Valamint a forgalomba helyezés dátuma is arra utal, hogy akkor még nem kellett.
Csupán még nem adtam/vettem autót életem során, és nem tudom ennek melyik hatóság tud utánajárni: mindenesetre megvan a szerződés, a forgalmi, aztán megpróbálom a héten elintézni az átvételt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!