Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Milyen papírok kellenek az...

Milyen papírok kellenek az okmányirodába, ha a családon belül egyik ember odaajándékozza a másiknak az autót?

Figyelt kérdés
Az üzemben tartó egy 3. személy, de az nem változik. Ezzel kapcsolatban van valami teendő, pl. a biztosítás terén?
jan. 23. 21:00
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Ajándékozási szerződés tanúkkal, közjegyzővel hitelesítve.
jan. 23. 21:01
 2/6 A kérdező kommentje:
Biztosítási papírok? Illetve ilyenkor kap az autó új forgalmit, ha az üzembentartó ugyanúgy az a 3. személy marad.
jan. 23. 21:23
 3/6 anonim ***** válasza:

Ajándékozási szerződés, forgalmi, törzskönyv.

Mivel változik a tulajdonos, így új forgalmit és törzskönyvet kap az autó. Az üzembentartói szerződés megszűnik, újat kell írni az új tulajdonossal.

A kötelezőt nem tudom, de szerintem újra kell kötni, mert változott a tulaj.

jan. 23. 22:12
 4/6 anonim ***** válasza:

Az ajándékozással csak óvatosan, mert 150 ezer forint felett adóköteles az ajándékozás, szóval szerintem elég egy sima adásvételit írni, a rajta lévő összeget meg úgysem nézik, és nem ez alapján kell illetéket fizetni.

Innentől kezdve pedig ugyanaz a helyzet mint bármelyik autóvásárlásnál.

Az adásvételi megírásától számítva, kell kötelező biztosítást kötni az új tulajnak, még erre a rövid időre is, eredetiségvizsga, és utána ezzel a 3 okmánnyal, vagyis adásvételi, eredetiségvizsga, és a kötelező biztosítás meglétének igazolásával irány a kormányablak.

Ekkor az új tulaj nevére kerül az autó

Utána lehet írni egy üzembentartóit, amivel a mostani üzembentartó ismét a nevére veheti az autót, és le lehet mondani a tulajdonos nevére kötött biztosítást.

Az üzembentartónak meg kell új biztosítás a szerződéskötéstől, mivel ha jól tudom a biztosító is értesül a tulajdonosváltásról, tehát az megszűnik az eladáskor.

Amúgy személyes véleményem, hogy ez egy nagy baromság! Kidobni egy csomó pénzt csak azért, hogy más használja az autót? Max ha nem csak üzembentartó, hanem bérlő is.

jan. 24. 07:52
 5/6 anonim ***** válasza:

#4 Csalàdon belül* nincs illeték és eredetvizsga.

* Egyenes ági rokonok, testvérek, házastársak között.

jan. 24. 09:10
 6/6 anonim ***** válasza:
#5 Igen. Feltéve ha nem ugyanaz a kérdező aki a napokban is írt, mert ott a nevelőapa volt az ajándékozó.
jan. 24. 09:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!