Mi a menete a használt autóvásárlásnak Ausztriában? Kb mennyibe kerülnek havi szinten a biztosítások?
Sajnos semmit nem tudok Ausztriáról illetve, hogy ott hogyan működik ez.
A párom ott él papír szerint (ott van lakcíme) így neki kellene egy osztrák rendszámú autó. De ő sajnos nem igazán tud németül, így javarészt nekem kell majd segítenem ebben neki.
Ami engem illet Svájcban élek egy ideje, így azt tudom itt hogyan működik ez. A rendszámtáblák személyekhez tartoznak, nem autókhoz (mint pl Magyarországon). Tehát más autók használatánák át kell rakni a rendszámtáblát is.
Egy rendszámtábla éves bérlése kb 200 frank. A legolcsóbb biztosítások évi 700-800 frank körül vannak. Vagyis mindennel együtt kb évi 1000 frankba kerül egy autó.
Most ilyen peugeot 207, suzuki swift, opel corsa, toyota yaris, seat ibiza stb jellegű autókra gondolok.
Hogyan megy ennek a menete Ausztriában? Milyen kötelező kiadások vannak egy autóra és kb milyen árakban érdemes számolni?
A durchblikker nevű oldalon tudod megnézni, hogy mennyibe fog kerülni a biztosításod, nekem egy Hyundai ix20-asom van, 1,2 benzines motor, 2013, havi 56 Euró, azt hiszem 5-ös szinten vagyok a bónuszban. A bónuszodat át tudod hozni Magyarországról, ha jól tudom egy angol vagy német nyelvű igazolás elég. Előtte nem volt kocsi a nevemen, de engem pl. helyből ebbe a bónuszkategóriába raktak, szóval nem automatikusan a legalacsonyabbról indulsz.
Ha jól emlékszem vásárláskor kb. 200 Eurót hagy az ember ott az átíráskor. Rendszám, átírás, stb... De ebben nem vagyok már 100%-ig biztos.
Évente egyszer van műszaki, az kb 50-60 Euró. Autópályadíj: 103 Euró. ÖAMTC: 100 Euro, ha extra biztosítás is kell akkor 168. Mivel síelek és túrázok is, ezért én az extrát választottam, sok hasznos dolog van benne. Ez nem kötelező, de szerintem megéri, mert ha lerobbansz a semmiben, akkor intézkednek és kapsz segítséget egész Európában, illetve adnak pótkocsit is bizonyos esetekben, pl nyaraláskor.
Amúgy itt is lehet cserélgetni a rendszámokat, ha több autó van, így egyszerre csak egy biztosítás kell, bár ennek a szabályait nem ismerem teljesen.
Téli illetve nyárigumi öt évente(új esetén vásárlástól számítva), azt hiszem utána büntethet a rendőr illetve baleset esetén vitathatja a biztosító a te felelősséged is.
Átírni a biztosítónál érdemes, a biztosítók egyben Zulassungstellék is, az az egy helyen lehet intézni az átírást és a biztosítást is. Kinézed melyik biztosító adja a legkedvezőbb biztosítást és oda mész átíratni vásárlás után, én pl ott vettem át a kocsit és az előző tulajjal közösen mentünk be és jelentettük át a kocsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!