Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Ez természeti kárnak számít,...

Ez természeti kárnak számít, vagy a szomszéd a felelős?

Figyelt kérdés
Közvetlenül a házam mellett van egy kis teraszos kávézó, és tegnapi viharban nekifújt egy müanyag széket az autómnak. A sárvédőnek csapódott, és kicsit behorpadt, de festék nem sérült. Ennek ellenére gittelni és festeni mindenképp kell az elemet, és a szomszéd nem hajdlandó elismerni, hogy ő a felelős. A kár nem túl jelentős, tekintve, hogy egy 16éves 5ös golfról van szó, de akkor is nehezemre esik lenyelni a kárt.

2024. jún. 14. 08:44
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem ez egy vis maior eset,"

Àrvíz, hurikán, földrengés... normál esetben ezek a via maior esetek.

Az hogy normál erös szélben elszálltak a székek, az szerintem nem annyira. Gondolom nem volt olyan extrém szél, ami csak több évente van.

Nekem évekkel ezelött karácsony környékén egy erösebb szélvihar megigazgatta a cserepeket, simán kifizették az ácsot, aki helyretette.

(igaz abban a biztosításban felárért be x-eltem a jég és vihar kárt. Volt árvíz is, de a dombtetön ezt valószíütlennek tartam).

2024. jún. 14. 09:29
 12/18 BeefEater ***** válasza:
59%

A kültéri székeket nem szokás a teraszhoz csavarozni. Ha csak nem volt vihar miatt riasztás, akkor szerintem nehezen fogod a szomszédodra bizonyítani, hogy gondatlanság volt kültéren hagyni a kültéri székeket.

Lehetőségeid:

1) lenyeled a kárt

2) ha jóban vagy a szomszéddal és van biztosítása ami fizet kifizetteti a biztosítójával (de mondtad, hogy erre nem hajlandó)

3) beperled a szomszédodat. Itt bizonyítanod kell, hogy a szomszédod gondatlanul járt el és a per kimenetelétől függetlenül élete végéig utálni fog.

2024. jún. 14. 11:19
 13/18 anonim ***** válasza:
40%

"A kültéri székeket nem szokás a teraszhoz csavarozni. "

Ezért sorolnak gyakran minket még mindig balkánhoz. Nyugatabbra ha nincs nyitva a terasz, mondjuk rossz idöjárás miatt, akkor összeláncolják a székeket és asztalokat, és ezt nem csak a lopás miatt.

Nálunk még mindig ott tartunk, hogy hogy lehet kibújni a felelösség alól.

2024. jún. 14. 11:44
 14/18 A kérdező kommentje:
#13 nyugaton nem is nagyon látni gagyi fröccsöntött székeket vendéglátóhelyen, amit csak úgy felkap egy nagyobb szél. Kicsit túlzás volt a kérdésben vihart írnom, inkább csak egy közepes esőzés volt némi szélfújással.
2024. jún. 14. 11:49
 15/18 anonim ***** válasza:
55%

"nyugaton nem is nagyon látni gagyi fröccsöntött székeket vendéglátóhelyen"

Ez igaz. Azt hittem ez magyarországon is csak a 90-es években volt divat, de akkor tévedtem.

2024. jún. 14. 11:54
 16/18 BeefEater ***** válasza:
58%

"Nyugaton" lakom és járok sok egyéb "nyugati" országba. Még soha nem láttam leláncolt székeket. Szerintem az inkább lopás ellen van leláncolva, nem?

Bár, most hogy belegondolok, strandokon kívül fröccsöntött műanyag székeket se nagyon.

2024. jún. 14. 12:48
 17/18 anonim ***** válasza:

"Szerintem az inkább lopás ellen van leláncolva, nem?"

Én is, és nálunk meg bevett szokás.

Egyrészt a lopás ellen is de ez is szempont. Egyébként pont egész Észak-Nyugaton" jártam úgy az északi tengernél, hogy egy kiülös helyen, ahová visszajárunk évek óta, ilyen nagyon vátozékony idöben bicikliztünk oda, és a teraszra akartunk ülni, a tulaj mondta, hogy hát ma nem nyitotta ki (értsd, a székek az asztalokhoz voltak láncolva), és nem szívesen nyitná ki erre a napos fél órára, mert akkor mindenki oda akar majd ülni, aztán megint macera lezárni mindent, ha jön az esö meg a szél.

2024. jún. 14. 12:55
 18/18 anonim ***** válasza:
Magyarországon is szokás használaton kívül összekötni, összeláncolni (vagy csak felstócolni) a székeket. Főleg persze lopás ellen, de ilyen könnyű műanyag székeknél azért is érdeke lenne a tulajdonosnak is, mert ha elviszi a francba a szél, akkor összetörthet, megsérülhet, már ha egyáltalán megtalálja.
2024. jún. 15. 17:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!