Ha forgalomból ideglenesen kivont autómat visszahelyezem forgalomba, a kötelező biztosításom automatikusan újraéled vagy szólnom kell nekik?
A gépjárműnyilvántartásból automatikus értesítést kap a biztosító.
A forgalomba történő visszahelyezés napjától esedékes újra fizetni a biztosítást.
A KGFB törvény, az esedékesség napjától, a díj megfizetésére 60 nap türelmi időt ad. Ezalatt fennáll a biztosító helytállási kötelezettsége, azaz él a biztosítás. A türelmi időn belül történő megfizetés úgy számít, mintha az esedékesség napján lett volna megfizetve a díj.
A forgalomból kivonás időtartama alatt szünetel a biztosítás díjfizetéssel történő fenntartásának kötelezettsége. Nem tudom, milyen gyakorisággal fizetsz, ahhoz hogyan illeszkedik a kivonás időtartama; majd a biztosító kiszámolja, hogy mikor mekkora díj esedékes.
Köszönöm a válszt!
Negyedéves részletekben fizettem.
Arra lettem volna még kíváncsi, hogy ha csak pár napra helyezem vissza a forgalomba, utána pedig eladom, akkor ki kell-e fizetnem egy teljes negyedévest, vagy pedig ilyen napi lebontásában működik a dolog? Hogy azokra a napokra kell csak fizetnem, amiknél forgalomban volt.
Minden napi lebontásban, azaz, időarányosan van. A forgalomból való kivonás alatti díjfizetés szüntelés is, a forgalomban tartás idejére történő fizetés is.
Pénzügytechnikailag nem tudom, hogyan teszi a biztosító; lehet, hogy kéri az esedékes időszaki díjat (eszerint, nálad, negyedévest) és aztán viszatéríti a túlfizetést. Fizetési kötelezettséged csak a forgalomban tartás időszakára van.
A gépjárműadó fizetési kötelettség az, ami nem naparányosan van. A fizetés a forgalomból kivonás napját követő hónap első napjától szünetel, és a forgalomba helyezés napját követő hónap első napjától indul újra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!