Ha valakitől megveszek egy autót mondjuk december 18-án és csak január 2-án íratom át a nevemre akkor az fizeti a teljesítményadót akinek a nevén volt a kocsi január elsején, azaz nem én?
„De nekem van 15 napom átíratni a kocsit,”.
Nem Sikerült megértened, amit a 3-as válasz írója írt.
A gépjármű nyilvántartásban nem akkortól leszel tulajdonos és egyben üzembentartó, amelyik napon az átírást végezteted, hanem attól a naptól, amikor az adásvételi szerződés szerint a járművet használatba vetted.
Szerinted, ha az eladó mondjuk december 22-én bejelentette a tulajdonosváltást (online lehetőség is van erre), akkor csak akkortól nem lesz tulajdonos? És ha te január 2-án jelented be a vételt, akkor csak akkortól leszel tulajdonos? Közben senki tulajdona sem lesz az autó?
Vagy ha a vevő intézi előbb az átíratást, és az eladó csak később jelenti be az aladást, akkor a közbeeső időben mindketten tulajdonosok lennétek?
Nem.
Mindegy, hogy ki mikor intézi az ügyét, a tulajdonosi jog megszűnése az eladó részéről és a tulajdonosi jog szerzése a vevő részéről az adásvételi szerződésen szereplő birtokba adás, -vétel időpontja. Ez az egy közös időpont határozza meg a tulajdonosváltást, függetlenül attól, hogy a rendelkezésre álló 15 napon belül melyikük mikor tesz eleget a bejelentési kötelezettségének.
A gépjárműadó befizetési határideje 2024-ben március 18. lesz; február második felében állapítja meg az adóhatóság és küldi az adókivetéseket, értesítéseket.
Addigra bőven látszani fog a gépjármű nyilvántartásban, hogy 2024. január 1-én ki volt egy-egy jármű üzembentartója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!