Jogosítvány érvényességnél miért van ekkora eltérés?
Most néztem a jogosítványomat és feltűnt, hogy az első oldalán az érvényesség 2026 július, ami rendben, hisz akkor lett meg a forgalmi vizsgám és váltottam ki a jogsit, viszont hátul a kategóriáknál a B-hez 2024 április van írva. De az AM-hez (ami nekem nincs külön, hanem csak a B-hez járó van), az rendesen 2026 július.
Először azt hittem, hogy a hátoldal az orvosi alkalmasság érvényességét jelöli, de az sem lehet, mert egyrészt akkor gondolom az AM-nél is 2024 április lenne, másrészt nem 2014-ben csináltattam az orvosit.
Miért kaptam akkor csupán 8 évet (még csak nem is kereken, hanem 7 év 10 hónap) a B-re? És most akkor melyiket kell figyelnem? Tudok ezzel lobbizni kormányablakban, hogy tessék szépen megadni azt a +2 évet, ami jár?
#5 Kétlem, de mindegy, én is csak az orvosira tudok gondolni, úgyhogy elfogadom. Talán elírás, vagy nem tudom.
Akkor már csak az a kérdés, hogy ha jövőre csinálok egy új orvosit, akkor a jogosítványt is meg kell újítani, vagy kapok netán valami papírt amivel még lehúzhatom a maradék két évet? Vagy ha a jogsit is meg kell újítani, akkor a fennmaradó 2 évet bukom (gondolom igen?).
De amúgy akkor ilyenformán senki sem kap 10 évre jogsit, mint kellene? Hiszen oké, hogy a jogsi érvényessége 10 év, de a kategória az orvosi miatt lejár hamarabb. Főleg manapság nagyon nagy várakozási időkről hallani, hónapok telnek el az orvosi és a sikeres forgalmi vizsga/jogsi kiváltás között. Ez egy baromi szar. Na meg egyáltalán mi a tököm értelme van akkor külön a jogosítvány érvényességnek, ha az érvényességet a kategória (és annak orvosija) határozza meg? Mit jelent akkor a jogosítvány érvényessége?
Nem értem én ezt...
#6 Fura a rendszer, tény, de legalább egységes. Nekem amikor megcsináltam az első jogsit (2011) még a forgalmi vizsga időpontja volt az érvényesség. Amikor újítottam, covid miatt amikor éppen nem külföldön voltam, vesztettem évet, mert hamarabb is újítottam, mint kellett volna, meg a régi forgalmi vizsgám időpontja a születésnapomhoz képest pont rossz helyen volt. Ez van. 9 évre kaptam 10 helyett. De nem tudom, milyen várakozási időről beszélsz, felénk az orvosi annyi, hogy a körzetimet felhívom, rendelési idő előtt reggel az asszisztens fogad, elvégzi, aláíratja egy ottlevő dokival, aztán vagy megyek a kormányablakba, vagy ha van 3 évnél fiatalabbi képem a rendszerben egyéb okmány miatt, online igényleg a jogsit. Tehát lehet itt 10 évente 1-1 évet veszíteni, de nem kötelező, főleg, ha nem minden nap használod a jogsid.
Te is pont akkor csináltad értelmezésem szerint, amikor egyszer ki fog cseszni veled a rendszer, tán pont akkortájt, amikor átálltak erre a születésnaposdira, tehát mire jogsid lett, már nem úgy állították ki, mint 1-2 évvel korábban tették volna. De nem néztem most konkrétan utána, de így hangzik. Nézd úgy, hogy most az egyszer 2 évet veszítettél, innestől viszont tiszta lappal tudsz számolni majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!