Nagypapám eladta az autóját viszont nem volt az okmányirodában. Kaphat büntetést?
Elvileg eladás után 8 napig kell leadni a papírokat, hogy eladta az autót. Állítása szerint ő ezt nem tudta, most meg csodálkozik, hogy neki jött a súlyadós csekk.
Számíthat plusz büntetésre mulasztás miatt?
Arra nem, de ha valami bibi van az autóval, akkor neki fog jönni pl. a büntetés (ha a vevő sem íratja át)
Legalább valami kellően jó alakoknak adta el?
Az eladás be nem jelentésére nincs büntetés, az csak saját érdekből kell megtenni.
Én pl tesómtól vettem meg az autót, és meghatalmazással az ő lejelentését is el akartam intézni átíráskor, de mondta az ügyintéző, hogy mivel ott vagyok átiratni, így bátyám papírjára már nincs szükség. A többit meg előttem leírták.
(A válaszok teljeskörűen helytállók.
A kérdésedben van tévedés; nem 8 nap.
„A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást az átruházó a változástól számított tizenöt napon belül bejelenti a közlekedési igazgatási hatóságnak.” ← 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (1) hatályos szövege. 2021. július 1-től változott a 8 nap 15 napra.)
Ha netán a vevő nem íratta át, akkor célszerű bejelenteni az eladást; bünti nincs a késedelemért, viszont az adásvételi szerződésen igazolják a bejelentést, és megindítják az eljárást a vevővel szemben; méltóztasson befáradni hozzájuk egy kis ügyintézésre meg vagyonszerzési illeték fizetésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!