Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » KGFB-t fel lehet mondani...

KGFB-t fel lehet mondani ebben az esetben?

Figyelt kérdés

Évforduló előtti 60. és 30. nap között vagyok.

Már megkötöttem az újat, de közben találtam kedvezőbbet. Még nem fizettem semmit, a biztosítási időszak is csak február végén indulna. Ilyenkor ha határidőn belül vagyok, ugyanúgy fel tudom mondani? Vagy ilyenkor már nincs visszaút és köteles vagyok egy évig ezt fizetni?

2022. dec. 30. 14:50
 1/6 anonim ***** válasza:
Ilyen az amikor kapkodsz össze vissza.
2022. dec. 31. 08:17
 2/6 A kérdező kommentje:
Ja, biztos az én "kapkodásommal" szuggeráltam őket, hogy időközben változtassanak a díjszabáson...
2022. dec. 31. 08:55
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Azt hiszem lehet kérvényezni ha még nem kezdődött el az időszak, technikai törlést csinálnak. De talán bizt. függő is. Egy próbát megér.
2022. dec. 31. 12:00
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi, megpróbálom személyesen januárban ha nyitnak. Végül is vesztenivalóm nincs. A héten írtam nekik az on-line ügyfélszolgálatra, de eddig semmi válasz nem jött.
2022. dec. 31. 13:26
 5/6 anonim ***** válasza:
69%

☛ 2/ A kérdező kommentje: [Ja, biztos az én "kapkodásommal" szuggeráltam őket, hogy időközben változtassanak a díjszabáson...] 2022. dec. 31. 08:55

Ez nem lehetséges.

„5. § (1) A biztosító a biztosítási időszak kezdetét hatvan nappal megelőzően tett ajánlatot nem fogadhatja el, és ezen időpontot megelőzően szerződést nem köthet, az így létrejött szerződés érvénytelen.”

„23. § (3) A biztosító köteles minden egyedi szerződés vonatkozásában egy - a meghirdetés napjától számított hatvannapos időszakon túli - előre meghatározott naptól alkalmazandó díjtarifáját a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletében meghatározott módon, a Felügyelet honlapján meghirdetni, továbbá a meghirdetés közzétételével egyidejűleg a saját és a MABISZ honlapján közzétenni. Eltérés esetén a Felügyelet honlapján meghirdetett tarifa alkalmazandó.”

↑ 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról

Azért tiltja a törvény a biztosítási időszak kezdete előtt 60 nappal (vagy korábban) a szerződéskötést, hogy ha a biztosító rendelkezésére álló 60 nappal korábbi meghirdetési kötelezettségét csak utolsó napon teljesíti, akkor se legyen olyan helyzet, hogy a szerződéskötés napján más tarifa lehessen, mint a szerződéskötéskor.

A MABISZ honlapján ott vannak a díjtarifa hirdetések: [link]

A tarifát havonta, vagy időnként akár gyakrabban változtató biztosítók többségénél már ott van a 2023. március 1-től érvényes díjtarifa hirdetés. Amelyiknél még csak 2023. február 1-től, vagy korábbi időponttól érvényes van, az, csak akkor változtathat 2023. március 1-től, ha az új hirdetést még ma megjeleníti. (Például az AEGON havonta 1-én változtatni szokott, de például 2023. januárban 2-ától változtat; két hónapja bizonyára megkéstek a hirdetéssel.)

2022. dec. 31. 14:59
 6/6 A kérdező kommentje:
Odamentem nyitásra. Megoldódott. Az okoskodóknak köszönöm a "jóindulatot".
2023. jan. 2. 08:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!