KGFB-t fel lehet mondani ebben az esetben?
Évforduló előtti 60. és 30. nap között vagyok.
Már megkötöttem az újat, de közben találtam kedvezőbbet. Még nem fizettem semmit, a biztosítási időszak is csak február végén indulna. Ilyenkor ha határidőn belül vagyok, ugyanúgy fel tudom mondani? Vagy ilyenkor már nincs visszaút és köteles vagyok egy évig ezt fizetni?
☛ 2/ A kérdező kommentje: [Ja, biztos az én "kapkodásommal" szuggeráltam őket, hogy időközben változtassanak a díjszabáson...] 2022. dec. 31. 08:55
Ez nem lehetséges.
„5. § (1) A biztosító a biztosítási időszak kezdetét hatvan nappal megelőzően tett ajánlatot nem fogadhatja el, és ezen időpontot megelőzően szerződést nem köthet, az így létrejött szerződés érvénytelen.”
„23. § (3) A biztosító köteles minden egyedi szerződés vonatkozásában egy - a meghirdetés napjától számított hatvannapos időszakon túli - előre meghatározott naptól alkalmazandó díjtarifáját a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletében meghatározott módon, a Felügyelet honlapján meghirdetni, továbbá a meghirdetés közzétételével egyidejűleg a saját és a MABISZ honlapján közzétenni. Eltérés esetén a Felügyelet honlapján meghirdetett tarifa alkalmazandó.”
↑ 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról
Azért tiltja a törvény a biztosítási időszak kezdete előtt 60 nappal (vagy korábban) a szerződéskötést, hogy ha a biztosító rendelkezésére álló 60 nappal korábbi meghirdetési kötelezettségét csak utolsó napon teljesíti, akkor se legyen olyan helyzet, hogy a szerződéskötés napján más tarifa lehessen, mint a szerződéskötéskor.
A MABISZ honlapján ott vannak a díjtarifa hirdetések: [link]
A tarifát havonta, vagy időnként akár gyakrabban változtató biztosítók többségénél már ott van a 2023. március 1-től érvényes díjtarifa hirdetés. Amelyiknél még csak 2023. február 1-től, vagy korábbi időponttól érvényes van, az, csak akkor változtathat 2023. március 1-től, ha az új hirdetést még ma megjeleníti. (Például az AEGON havonta 1-én változtatni szokott, de például 2023. januárban 2-ától változtat; két hónapja bizonyára megkéstek a hirdetéssel.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!