Minden esetben le lehet mondani az elsőbbsègedről? Lenti pèldámat ti hogy látjátok,szerintetek szabályos volt?
Igen, lemondhat. Engem is engedtek már be körforgalomba (igaz, akkor dugó volt).
Egyébként arra gondolj mindig, hogy bármikor bármi előfordulhat, amiért hirtelen meg kell állni, pl. odafut egy kisgyerek. Akkor is muszáj megállni, hiába van elsőbbséged.
Igen te vagy a felelős mert nem tartottál távolságot és bármilyen körülmény között meg kell tudnod állni az előtted haladó mögött.
Ettől függetlenül kezd elterjedni ez az indokolatlan udvariaskodás és bele sem gondol az ilyen hogy felborítja a közlekedés rendjét és az elsőbbségi szabályokat. Később meg befékeznek egymásnak. Hatalmas értelmi szint.
Forgalmi okból (!) bárhol meg szabad állni (pl. megállni tilos, de piros a lámpa), de soha, senkit semmilyen körülmények között nem szabad arra kényszeríteni, hogy menetirányát, vagy sebességét hirtelen megváltoztassa. Másik fele meg az, hogy mindig olyan követési távolságot kell tartani, hogy a másik közlekedő váratlan fékezésekor meg tudj időben állni.
A körforgalomban várakozni tilos, de forgalmi okból megállni szabad. Pl. zebrán engedem át a gyalogot kihajtáskor.
Na most az a kérdés, hogy a tömegközlekedési jármű javára lemondani az forgalmi ok-e vagy sem.
Úgy gondolom, hogy igen, de a hirtelen fékezés nem volt indokolt.
Körforgalomban mindig számítani kell arra, hogy az előtted menő telesen zokni agyban, és meg fog állni a bejáratnál, redszeresen tapasztalom teljesen üres körforgalmaknál is.
A másik meg hogy vannak olyan "körforgalmak", amik annyira picik, hogy nincs is sziget a közepén, a busz telibe áthajt az egészen. Ha helyismeret nélkül belefutsz egy ilyenbe, azért tényleg meg lehet illetődni :))
Köszönöm szèpen a válaszokat,gondoltam hogy ha ne adj Isten az a majdnem úgy törtènt volna akkor engem vennènek elő. De azèrt megnyugtató volt,hogy ti is nonszensznek találjátok a dolgot.
Előttem lèvő amit írt na az meg a másikat eset,hogy nem jön senki ès megáll a körforgalom bejáratánál. Sajnos tènyleg kivètel nèlkül minden nap szemtanúja vagyok az ilyennek. Mondanám,hogy megszoktam már,de akkor hazudnèk.
"A forgalomban részt vevő személy ugyanis hirtelen fékezést csak személy- és/vagy vagyonvédelem céljából végezhet."
Résen kell lenni, követési távolságot tartani. Vagy kamera, és egy jó ügyvéd. A kiérkező rendőr első körben 99%, hogy téged meszelne el.
Részedről:
"27. § (1) Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni."
A másik részéről:
"(3) A jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi."
Tehát mindketten szabálytalanok vagytok, legjobb esetben is 50-50-et tudsz kiharcolni, ha tudod bizonyítani, hogy indokolatlan volt a vészfékezés.
Egyébként engem is eléggé bosszantanak az ilyen értelmetlen udvariaskodások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!