Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Ideiglenesen kivont autó...

Ideiglenesen kivont autó vásárlása esetén, hogy tudom hazahozni az autót?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Szeretnék venni egy autót, viszont amit kinéztem ideiglenes ki van vonva a forgalomból.

Budapestről mennék az autóért Kiskunfélegyházára, vonattal.

Első autó lenne, így nem tudom, hogy ilyen esetben ha ideiglenes ki van vonva, hogy tudom haza hozni magammal?

Már voltam személyesen megnézni, tetszett, minden rendben van vele, vissza is hívott a tulaj, hogy akkor a megbeszélt összegért eladja nekem, de most jutott eszembe az, hogy ki van vonva ideiglenesen mert egy idős bácsié volt a kocsi viszont aki örökölte annak nem volt rá szüksége így 2 hónappal ezelőtt ideiglenesen kivonta a forgalomból.

3 óra az út nekem míg leérek Kiskunfélegyházára tömegközlekedéssel.

Azt pedig nem szeretném, hogy kifizetem az autót de nem tudom elhozni mert nincs forgalomban, illetve az eredetiségvizsgálatot se tudom addig megcsinálni.

Kérjem meg telefonon az eladót, hogy helyezze vissza a forgalomba jövő hét hétvégéig, hogy amikor megyek akkor ne kelljen újból ott hagynom az autót és közlekedhessek vele közúton?

Előre is köszönöm a segítséget, sajnos mivel első autó így nem vagyok még jártas ezekben a dolgokban.

2022. ápr. 30. 08:15
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
64%

Az ideiglenes forgalomból kivonás nem szűnik meg az autó eladása pillanatában?

Le van adva a rendszám, forgalmi, vagy az eladónál van az is?

Utóbbi esetben nem szűnik meg automatikusan az ideiglenes kivonás a tulajdonosváltással?

Ezeket kérdezem, nem állítom, de úgy rémlik valamikor így volt.

2022. ápr. 30. 09:43
 12/17 anonim ***** válasza:
0%
Akinek nem fér bele, hogy elvitesse az valójában az autót sem engedheti meg magának
2022. ápr. 30. 22:15
 13/17 anonim ***** válasza:
Ideiglenes kivonasnal nem kell leadni a rendszamot, es vasarlasnal sem helyezodik vissza automatikusan, ha van rajta muszaki, akkor tenyleg csak kotsz ra biztositast gyorsan, es utvonalengedelyt (x varos - y varos). Ha neked jobb hetvegen, akkor ird a kezdo datumot arra a napra, nem attol szamit a 3 nap, mikor bemesz intezni, hanem kerheted a datumot pentektol is, es akkor benne van a szombat, vasarnap.
2022. máj. 1. 10:47
 14/17 anonim ***** válasza:
#12 miert kellene trelerezni egy mukodo autót, amikor az utvonalengedely 3000 Ft? Biztositast meg raer kov. Honapban fizetni. De egyszeruen visszahelyeztetheti forgalomba is, az se nagyobb osszeg szerintem, es akkor utvonalengedely sem kell, csak adasveteli.
2022. máj. 1. 10:49
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem mindent lehet tudni a válaszhoz; hogy érvényes műszakija van, csak 6 válasz után derült ki. A típusú ideiglenes forgalomban tartási engedély emiatt nem kérhető rá, az csak lejárt műszakis járműre igényelhető, ráadásul erre nem is lenne használható. [*¹]

És te, átíratás előtt semmilyen érvényes rendelkezést nem tehetsz a járművel kapcsolatban.

A jelenlegi üzembentartó (gondolom, a jelenlegi tulajdonos egyben az üzembentartó is) mindössze 2300 Ft-os illetékért, akár online is kérheti a forgalomba helyezést, általa meghatározott napon. (Annyi, hogy ez a nap nem lehet korábbi, mint a kérelem napja.) De, nem tudom, van-e érvényben levő kötelező gépjármű-felelősség biztosítása (KGFB) az eladónak. Ha nincs, akkor kérésére nem helyezik forgalomba. (Az ideiglenes forgalomból kivonás egyik fél részéről sem alapja a KGFB szerződés felmondásának, csupán a díjfizetési kötelezettség szünetel. Viszont, nem tudom, hogy az örökösödési eljárás meddig tartott, és azalatt díjfizetéssel fenntartotta-e az elhunyt biztosítását; ő, a hagyatéki végzés hatályba lépése előtt nem köthetett KGFB-t a járműre.)

Az igaz, hogy átírás alkalmával eljárási illeték nélkül forgalomba helyezik (hiszen az előző üzembentartó rendelkezése érvényét veszti, elveszti jogosultságát arra, hogy bárhogy rendelkezzen a járműről, az addigi rendelkezése érvényét veszti); de addig el is kell jutnod.

Az átíráshoz szükség van arra, hogy legyen a nevedre szóló KGFB szerződés. Ha még nincs szerződés (a biztosítónak az ajánlattétel után 15 napja van az ajánlattételi adatok ellenőrzésre), a szerződés ajánlattételekor azonnal kapott visszaigazolás is megfelel. (Erre már az átírás előtt közúton történő közlekedéshez is szükség van.)

Továbbá szükség van 60 napnál nem régebbi eredetiségvizsgálati tanúsítványra. (A gyakorlatban ezt a vizsgálatot a vevők szokták elvégeztetni a vásárlás után, holott a jogszabály célja az volt, hogy a vevő csak az állam által garantált eredeti állapotú járművet vegyen meg, aminek az okmányai is rendben vannak. A jogszabály a címében is azt tartalmazza, hogy „előzetes eredetiségvizsgálat”. Ezen nem azt értik, hogy az átírást megelőző, hanem a vásárlást megelőző vizsgálat. Ha vásárlás előtt van végeztetve, és gond van, akkor a vevő nem veszi meg, és kész. Vétel után már szerencsejáték. Persze, a jogszabály megengedi, hogy a vevő lemondjon az általa lehetővé tett biztonságról; az ő gondja, ha gond adódik.) A mobil (házhoz is menő) eredetvizsgálat lehetőségét jogszabályi rendelkezés évekkel ezelőtt megszüntette, úgyhogy ilyen vizsgálóállomásra is el kell valahogy juttatni a járművet.

Az adásvételi szerződésen szereplő birtokba adás napjától számított 15 napon belül el kell végeztetned az átíratást. A határidőből kicsúszás esetén, ha a hatóság tudomást szerez a mulasztásról (akár azért, mert az eladó jogkövető módon, és saját érdekében is, bejelenti; akár a késedelmes átíratáskor), akkor elektronikus úton értesítik a NAV-ot, amely szervezet állami illeték elmaradása esetén mulasztási bírság kiszabását végzi. (Az átírás késedelmével időben elvárt állami bevétel, az átírási illeték határnapig történő megfizetése marad el.)

┌─ *¹ 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról

92. § (7) A forgalomba helyezett, a forgalomból kivont, 𝐝𝐞 é𝐫𝐯é𝐧𝐲𝐞𝐬 𝐦ű𝐬𝐳𝐚𝐤𝐢 𝐯𝐢𝐳𝐬𝐠á𝐯𝐚𝐥 𝐧𝐞𝐦 𝐫𝐞𝐧𝐝𝐞𝐥𝐤𝐞𝐳ő 𝐣á𝐫𝐦ű 𝐞𝐬𝐞𝐭é𝐛𝐞𝐧 a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre A típusú ideiglenes forgalomban tartási engedélyt ad ki, amelynek é𝐫𝐯é𝐧𝐲𝐞𝐬𝐬é𝐠𝐢 𝐢𝐝𝐞𝐣𝐞 𝟑 𝐧𝐚𝐩. Ezen ideiglenes forgalomban tartási engedély 𝐤𝐢𝐳á𝐫ó𝐥𝐚𝐠 𝐚 jármű javítása, eredetiségvizsgálata vagy hatósági vizsgálata céljából a jármű telephelye és a gépjármű-fenntartó telephelye, vagy az eredetiségvizsgálat, továbbá a hatósági vizsgálat helyszíne között történő közlekedésre jogosít. ─┘

2022. máj. 2. 17:28
 16/17 Mobil Autósegély ***** válasza:
35%
Mivel gondolom P rendszámmal nem rendelkezel, így vagy tréler vagy ideiglenes útvonalengedéllyel.
2022. máj. 3. 00:32
 17/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek aki válaszolt.

Végül telefonom beszéltem a tulajdonossal vasárnap, hogy adok X Ft foglalót cserébe pedig kérvényezi, hogy az autó újra forgalomban legyen és ezt az összeget (2300Ft) kifizetem neki.

Így a tegnapi nap hívott, hogy az autó újra forgalomban van, tudok közlekedni vele.

Ellenőriztem a rendszámot és a jármű forgalomban van.

Így vasárnap eltudom hozni gond nélkül.

Viszont tényleg Koszonom a válaszokat. Most már legalább tudom, mi a teendő ha ilyennel újra találkozok. 😊

2022. máj. 6. 07:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!