Kell nekem most gépjárműadót fizetnem?
Nem vagyok képben most egyáltalán, hogy mi a helyzet. Azt tudtam, hogy idén nem küldenek csekket (csak ha külön kéri valaki SMS-ben), de gondoltam határozatot attól majd még kapok. Hát nem kaptam, szóval mivel utolsó nap, befizetném átutalással.
De nem is tudom, hogy kell-e nekem fizetni idén. Február közepén vettem az autót. A NAV azt írja honlapján, hogy annak kell fizetni az adót, akié az autó volt jan.1-én. Az nem én vagyok. Viszont ha ki van vonva a forgalomból (és ez ki volt, pontosabban nem kivonva volt, hanem MÉG nem is volt forgalomba helyezve itthon, mivel külföldről behozott), akkor már nekem kell. Elvileg. De úgy írja, hogy ha az én nevemen lett újra forgalomba helyezve (így történt), akkor a vásárlástól számítva 15 napom van rá. Akkor ez része volt az átírási fizetségeknek? Kereskedéstől vettem és ők intéztek mindent, én meg csak fizettem, úgyhogy nem igazán figyeltem. A végösszeg megfelelő volt, lehúzva nem lettem, szóval ennél tovább én nem részleteztem, hogy mit is fizettem konkrétan, most néztem át a papírokat, de számlát nem találok róla.
Szóval akkor kell most nekem fizetni, vagy ez rendezve lehetett az átíráskor?
Február közepén vetted az autót. Átíratásnál elméletileg ki van fizetve szeptember 15-ig. Nézd meg milyen papírokat kaptál átíratásnál, és mire fizettél.
Én sem kértem a NAV-tól csekket, mégis megküldték a 2db. csekket (03.15 és 09.15)
Tavaly olyan is volt nem fizettem be a másik autóra. Küldtek még egy levelet, hogy nem érkezett befizetés, fizessem be. Késedelem miatt nem számoltak fel semmi plusz költséget.
Elveszel a kérdések között, és rosszul értelmezed a válaszokat.
Az első magyarországi forgalomba helyezésnél (akár új, szalonból vett, akár használtan behozott) autónál, a vásárlást követő hónap első napjától kell fizetned.
Erről a NAV határozatot fog küldeni. A jogerőre emelkedéséig, a kézhezvételtől számítva van 15 nap fellebbezési idő, utána jogerős.
Jogerőre emelkedéstől számított 15 nap a határidő.
Tudom, most csináltam végig.
Rád nem vonatkozik a március 15.-ei határidő.
Majd kapod a határozatot, és a csekket.
20-as pont.
#6 Köszönöm, sokat segített.
Igazából leginkább azért volt olyan érzésem, hogy most is kellene fizetnem valamit, mert ugye határozatot várok és határozatot nem kaptam az előző autómhoz sem. Az 2020 óta van nálam, szóval semmi nem bonyolítja meg a helyzetet, mégsem kaptam határozatot. Ha ahhoz kaptam volna, az újhoz meg nem, akkor egyértelmű lett volna a helyzet.
Határozatot csak az első magyarországi forgalomba helyezés után küldenek.
Ha már korábban is magyarországi forgalomban volt az autó, akkor az egész éves díjat az fizeti, akinek az adott év január elsején, a nyilvántartás szerint a tulajdonában volt az autó.
#8 Persze, az világos, hogy én fizetem a réginél, de azt hittem, hogy attól még jön róla bármi papír. Hogy csekket már nem küldenek, az egy dolog, de attól még vártam volna valami értesítőt, vagy bármit. Na mindegy, az a legkevesebb.
Ha már témánál vagyunk: abban tudsz segíteni, hogy átutalásnál mi a kedvezményezett neve? Mert mindenhol azt találom, hogy "NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számla", de ez nem fér bele a max 32 karakteres mezőbe. Jó az úgy félbevágva, vagy valami mást kellene beírni?
Én annyit írtam, hogy NAV gépjárműadó; alapvetően magadnak szóló emlékeztető, akár sablonként is elmentheted. Nálad esetleg célszerű a rendszámot is belevenni a névbe, hogy később könnyű legyen kikeresni, melyikre fizetted.
A számlaszám a lényeg, annak alapján utalnak, akkor is, ha kedvezményezettnek marslakót írsz: 10032000-01079160. (Ha a bankod elvárja a harmadik számsorozatot is, akkor 8 db 0-át kell még hozzáírni.)
A megjegyzés rovat is fontos: az adóazonosító jeledet kell odaírni (a kártya formájú adóigazolványon van, 10 jegyű szám), nem rendszámot, nem autótípust, nem évszámot, nem bármi mást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!