Hogyan fizetitek ki a gépjárműadót?
Nem volt leírva, hogy mi kell a közleménybe.
Tavaly le volt írva, akkor adóazonosítót/adószámot kértek, így idén is azt adtam meg.
De szerintem ha redszámot adtál meg az is elég
#10 fura, nekem egyértelműen szerepelt. De emlékszem, tavaly nekem sem szerepelt. Fogalmam sincs, mitől függ, fura. Tavaly én is feltettem itt egy kérdést, hogy mit kell a közleménybe írni, mert nem szerepelt az értesítőben. Lehet csak minden második évben írják le, hogy spóroljanak a tintával :p
Hát most újra kinyitottam a doksit, ide másolom a lényeget. Nem szerepel a pdf-ben a "közlemény" szó.
Az adó összegét pontosan, nem kerekítve kell megfizetni.
Meddig kell az adót megfizetnie?
- A 2022 I. félévi 5 088 forint gépjárműadót 2022. március 15-ig,
- A 2022 II. félévi 5 087 forint gépjárműadót 2022. szeptember 15-ig
kerekítés nélkül kell megfizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 10032000-01079160 számú,
"Belföldi gépjárműadó bevételi" számlájára.
Ha gépjárműadó-mentességre jogosult, a GJADO jelű adatlapon erről bejelentést tehet. Az
adatlapot papíron és elektronikusan is be lehet benyújtani a NAV-hoz. A nyomtatvány
elektronikusan elérhető
- az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) és
- a NAV honlapján az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK).
Hogyan fizetheti meg az adót?
A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett természetes személy
- bankkártyával (POS) vagy
- interneten, bankkártyával (VPOS)
- belföldi fizetési számlájáról átutalással
- házibankos átutalással
- sárga csekken
fizetheti meg az adót
Na itt a NAV főoldalán találtam erre vonatkozó információt a GYIK-ben.
"7.Hova kell megfizetni a gépjárműadót?
A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni. Banki átutalásnál az átutalási bizonylat közlemény rovatába az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni."
Nekem ez szerepel az értesítőben_
"2022. január 1-jétől a gépjárműadó összegét pontosan, nem ezer forintra kerekítve kell
megfizetni.
Az adót a 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell
megfizetni.
Befizetéskor adószámot vagy adóazonosító jelet mindig fel kell tüntetni közleményként,
enélkül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a befizetett összeget nem vagy csak késedelmesen
tudja a befizetőhöz kapcsolni."
Fogalmam sincs, mitől függ, ki mit kap.
#15, 9
18: köszi! :)
Hát úgy látszik, igazgatóságtól függően más tartalmú leveleket írnak???
Az enyém a Dél-Budapesti igazgatóságtól jött.
Az EFER VPOS lehetőséget használva, bankkártyával fizettem. Gyors volt és díjmentes.
(Múlt évben is elektronikusan fizettem, akkor banki utalással.)
┌ Eszerint egyértelműen a küldő adóigazgatási szervtől függ az értesítés tartalma.
Én, elektronikus úton kaptam, letöltöttem. Természetesen, így csekket sem kaptam.
A fejlécen Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóság szerepel.
A nagybetűs cím: É R T E S Í T É S.
A 18-as válaszban idézett szövegtől eltérően:
• A „nem ezer forintra kerekítve kell megfizetni.” szöveg helyett ez van „kerekítés nélkül kell megfizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 10032000-01079160 számú, "Belföldi gépjárműadó bevételi" számlájára.”
• „közlem”, „dószám” és „azon” szórészlet egyike sem szerepel a szövegben. Így adóadószámról, adóazonosító jelről és közleményről semmi nincs. ┘
┌ Egyébként, meglepődtem. Múlt évben az szerepelt az értesítésben, hogy a jövőben csak akkor küldenek értesítést a gépjárműadóról, ha annak összege változik.
Az én autóm adójának összege – hacsak nem változtatnak a jogszabályon – már soha nem fog változni, mivel több mint 16 éve gyártották. A fiaménál pedig 2024-ben lesz változás, mivel 4 évenként csökken. Ezért a tegnapi napra előjegyeztem, hogy önállóan kell foglalkozni vele; erre 18-án hajnalban kaptuk az értesítőt. ┘
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!