Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Az alábbiakban szeretnék...

Az alábbiakban szeretnék tőletek segítséget kérni, mire számíthatok?

Figyelt kérdés
Egyirányú utcában közlekedtem ami egy sávos, mellette parkoló autók állnak, láttam hogy egy autó ki akar kanyarodni, villantottam neki nem indult, erre elindultam, ő is, nekem jött, kijöttek a rendőrök nem ismerte el hogy ő hibázott, de ez jogilag ez mindegy is mert, beidéztek minket ő hibázott, Viszont nem az én autómat vezettem hanem rokonomét , viszont ez az autó kézi váltós, nekem viszont csak automata váltósra van jogsim.

2022. jan. 20. 21:42
 1/5 anonim ***** válasza:
91%
Akkor neked fix a bünti, az hogy a kocc kinek a felelőssége meg eldönti majd a bíróság.
2022. jan. 20. 21:45
 2/5 anonim ***** válasza:
66%

Neked fix bünti, ha keménykedni akarnak elég súlyos, mert olyan járművet vezettél, amire nincs érvényes jogosítványod.

Mellette pedig van egy olyan mondás, hogy aki egyszer lemondott az elsőbbségéről, az újra már nem élhet vele. Szóval ebből jó eséllyel nem fogsz jól kijönni. Hacsak nem tagadod le, hogy ki akartad engedni.

2022. jan. 20. 22:04
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A Kresz nem ismer olyat, hogy elsőbbségről lemondás. Ha baleset van mindig az a hibás, aki nem adta meg az elsőbbséget annak, akinek elsőbbsége volt. Ebből ritkán vannak kivételek, meg 50-50-re kihozás pl. megtévesztő sebesség ha 50-es táblánál valaki 130-al megy, akkor esélyed nincs megadni neki az elsőbbséget.

Te kapsz egy kis büntit és nem biztos hogy fizet a biztosító, de a másik fél lesz a hibás.

2022. jan. 20. 23:07
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

✎ [és nem biztos hogy fizet a biztosító, de a másik fél lesz a hibás.]

↑ 3/ 2022. jan. 20. 23:07

Ez a kettő együtt nem lehetséges.

Nagyon szép a levezetésed, a hibás félre vonatkozó következtetésed is helyes; bár az már meghaladott, hogy ki lesz a hibás, ugyanis ott van a kérdéshez fűzött magyarázatban, hogy „beidéztek minket ő hibázott”.

Megtörtént a megállapítás, hogy ki a hibás (károkozó), és következésképp ki a károsult (a kérdező által vezetett autó tulajdonosa).

A Polgári Törvénykönyv rendelkezése szerint a károkozó köteles megtéríteni a károsult részére az általa okozott kárt. A járművek területén erre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) köre szolgál.

Ez a biztosítási rendszer akkor is megfizeti a károsult kárát, ha a károkozó ismeretlen, vagy a károkozó járműnek nincs érvényes KGFB-je; ilyenkor a Kártalanítási Számla terhére történik a kifizetés.

Érvényes KGFB esetén a károkozó jármű szerződött biztosítója fizet a károsult részére, a károkozó helyett.

𝐀 𝐤á𝐫𝐨𝐬𝐮𝐥𝐭 𝐫é𝐬𝐳é𝐫𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐝𝐞𝐧𝐤é𝐩𝐩 𝐟𝐢𝐳𝐞𝐭 𝐚 𝐤á𝐫𝐨𝐤𝐨𝐳ó 𝐬𝐳𝐞𝐫𝐳ő𝐝ö𝐭𝐭 𝐛𝐢𝐳𝐭𝐨𝐬í𝐭ó𝐣𝐚, 𝐯𝐚𝐠𝐲 𝐚 𝐛𝐢𝐳𝐭𝐨𝐬í𝐭ó𝐤 𝐊𝐆𝐅𝐁 𝐝í𝐣𝐚𝐢 𝐞𝐠𝐲 𝐫é𝐬𝐳é𝐛ő𝐥 𝐟𝐞𝐧𝐧𝐭𝐚𝐫𝐭𝐨𝐭𝐭 𝐊á𝐫𝐭𝐚𝐥𝐚𝐧í𝐭á𝐬𝐢 𝐒𝐳á𝐦𝐥𝐚.

Viszont, lehet, hogy döntése alapján önként, vagy adott esetekben lehet, hogy a biztosító döntése alapján kötelezettként, a károkozó megtéríti a kifizetett kárösszeget a biztosító felé.

Ha van a károkozó járműnek érvényes KGFB-je, akkor a szerződő biztosító felajánlja a lehetőséget a szerződő üzembentartónak, hogy a biztosító számára megtérítse a kifizetett kárösszeget; ha ezt megteszi, akkor nem kerül sor a bonus-malus rendszerben két fokozattal való visszasorolásra.

A KGFB törvény tartalmaz olyan eseteket, amikor nem a károkozó, hanem a biztosító döntésén múlik, hogy a károkozótól követeli-e a kifizetett kárösszeg, adott esetben adott értékhatárig történő megtérítését. A törvény pontosan meghatározza ezeket az eseteket; összefoglaló néven visszkeresetnek nevezi. Adott esetekben a vezetőtől (aki nem is biztos, hogy KGFB szerződött fél, vagy nem arra járműre van szerződése), adott esetekben az üzembentartótól, adott esetekben megválaszthatja, hogy melyiküktől.

Egyik eset, hogy a károkozó jármű vezetőjétől, ha nem rendelkezett a gépjármű vezetésére jogosító engedéllyel.

Ha a kérdező lett volna a hibás (károkozó), akkor nyithatná a pénztárcáját, mert 1,5 millió Ft értékhatárig követelhetné tőle a biztosító a másik fél számára kifizetett kárösszeget.

Így viszont, a biztosító szempontjából érdektelen, hogy a károkozásban vétlennek minősített gépjármű vezetőjének vezetői jogosultságában mi hibádzott.

(Ha egy szabályosan közlekedő jármű vezetője ittas, nincs vezetői engedélye, az általa vezetett autónak érvénytelen a forgalmi engedélye, és kötelező elsőbbségadás elmulasztása miatt jelentős kárt okozva neki, belehajt egy autós, akinek mindene rendben van; a „rendes” autós biztosítója kifizeti a „rendes” autós által okozott kárt a „cseppet sem rendes”, de a károkozásban vétlen autó tulajdonosa részére. És vége. A „rendes” autóstól nincs mi okból a kifizetett kártérítési összeg akár egy részének megtérítését is követelni. Legfeljebb, ő dönthet úgy, hogy a kárösszegre tekintettel jobban jár, ha a bonus-malus visszasorolás elkerülése érdekében, fizet.)

2022. jan. 21. 20:38
 5/5 anonim ***** válasza:

Ő nem adta meg neked az elsőbbséget. Egyértelmű. Nem hiszem, hogy vizsgálják, hogy automata váltós autót vezettél, mert lényegtelen.

Én nem aggódnék. A kocsi tulajdonosának fizetni fog a biztosító.

2022. jan. 25. 12:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!