Mi történik, ha nem fizetem az autóm kötelező biztosítását?
✎ az ez éves biztosítást már nem kell kifizetnem remélem, mert megszűnt. Jól értem? (9/ 2022. jan. 20. 22:23)
Abból, amit írtál, nem tudom eldönteni, hogyan szűnt meg, mi szűnt meg?
Egy mondatot sem írtál arról, hogy kaptál határozatot a biztosítótól arról, hogy díjnemfizetés miatt megszűnt a biztosítási szerződésed, amiben egyben tájékoztatnak a következményekről, és a türelmi időre követelt biztosítási díjról.
Te pedig nem mondhattad fel, mert nem lett más az üzembentartó, nem lett véglegesen kivonva a forgalomból (ez a fenti kommentedből derült ki számomra); és automatikusan sem szűnt meg, hiszen nem haltál meg.
Ezen kívül arról sem írtál, hogy a biztosítási évfordulóra, legalább 30 nappal az évforduló előtt írásban felmondtad a szerződést; ugyanis ez is mód a megszüntetésre.
Ha küldték a következő időszakra esedékes díjról a készpénzátutalási megbízást (köznyelvben: sárga csekket); úgy gondolom, hogy akkor a biztosító sem tud arról, hogy megszűnt a biztosítás. Ha éves a díjfizetési gyakoriságod, akkor egy évre kifizetted a díjat; nincs díjnemfizetés.
Ha a szerződésedben éves a díjfizetési gyakoriság, akkor éves díj befizetését kérik. (Más ugyan, de az évforduló előtt legalább 50 nappal kellett írásos értesítőt kapnod a következő biztosítási évre esedékes díjról, és arról, hogy mi alapján állapították meg, továbbá tájékoztatást arról, hogy mikor és miként mondhatod fel a szerződést, biztosító váltáshoz. Figyelmen kívül hagytad?
Nem mellesleg, ha valóban gazdasági totálkáros, nem csak te nevezed annak, akkor ennek jogérvényes megállapítása után döntened kellett, hogy végleges kivonásra kerüljön, vagy megjavíttatod.)
Nem tudom, mikor esedékes a díjfizetés, de van 60 nap türelmi időd a megfizetésére.
Ha közben akár ideiglenesen, akár véglegesen kivonatod a forgalomból, akkor első esetben az ideiglenes kivonás napjától megszűnik a díjfizetési kötelezettséged, a második esetben, érdekmúlással (mire fizetnél biztosítást?) a szerződésed is.
Mindkét esetben módosul a megfizetendő díj, nem lesz teljes éves.
Az a biztosító általános szerződési feltételei közt szerepel, hogyan járnak el?
Végleges kivonás esetén – valószínűleg – amennyiben még nem fizettél, kihasználva a türelmi idő lehetőségét, akkor készítenek egy másik díjkivetést, ami a kivonásig esedékes díjat tartalmazza, csak azt kell befizetned, mert a jelenlegit érvénytelenítik.
Ideiglenes kivonás esetén – szintén valószínűleg – legkésőbb a türelmi idő lejárta előtt meg kell fizetned az esedékes éves díjat, aztán majd az újbóli forgalomba helyezés, vagy a végleges kivonás megtörténte után lesz elszámolás; a túlfizetést visszatérítik.
De ezek a biztosítódtól függenek, többnyire így szokott lenni, de ha a te biztosítódnál másképp van, akkor ez nem számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!