Mi történik, ha nem fizetem az autóm kötelező biztosítását?
✎ [De nem is használom az autót hónapok óta, mivel totálkárra törtem. Azt hittem abból egyértelmű hogy ha nem fizetem, akkor nem kell.]
Ki van vonva véglegesen a forgalomból? Gondolom, nem. Ki van vonva ideiglenesen a forgalomból? Gondolom, nem. Te vagy a nyilvántartásba bejegyzett üzembentartója? Gondolom, igen.
Ha ezek bármelyikét nem találtam el, akkor nincs biztosítási díj fizetési kötelezettséged; tisztázni kell a biztosítóval, hogy akkor miért küldtek mégis csekket.
Azt te tudhatod, hogy mit tartalmaz a másik csekk. Nem szoktak csak úgy csekket küldeni, hogy ne törődj vele mi az, nem tartozik rád, csak fizess. Ha a csekkből nem is derül ki, kellett, hogy kapj értesítést, felszólítást, nem tudom én, mit.
Ami egyértelmű, az az, hogy nyilvántartás szerint forgalomban levő autóra az üzembentartónak kötelessége gépjármű-felelősségbiztosítást kötni és azt díjfizetéssel fenntartani. Amennyiben ideiglenesen ki van vonva a forgalomból, akkor a kivonás időtartamára szünetel a díjfizetési kötelezettség. (Az ideiglenes kivonást kezdeményezheti hatóság – pl. nem kerül megfizetésre a gyorshajtás miatt kiszabott közigazgatási bírság –, és kezdeményezheti az üzembentartó is – általa megadott naptól általa megadott napig; a kezdőnap nem lehet korábbi, mint az ügyintézés napja, és a befejezés napja nem lehet későbbi, mint a kezdőnaptól számított egy év. A kivonási kérelem ismételhető. Az eljárási illetéke 2300 Ft. Személyesen kormányablakban, okmányirodában intézhető, de online is intézhető.)
Az esedékes biztosítási díjat az esedékességtől számított 60 napon belül meg kell fizetni. Ezt a 60 napot türelmi időnek nevezi a vonatkozó törvény, ezalatt fennáll a biztosító helytállási kötelezettsége, azaz, él a biztosítás, és a türelmi időn belül történő megfizetésnek nincs semmilyen következménye.
Ha a türelmi időben nem kerül megfizetésre az esedékes díj, akkor a 61. napon a biztosító díjnemfizetés miatt felmondja a biztosítást.
Mivel a türelmi időben készen állt akár kártérítésre is, követelheti az erre az időre arányos díj megfizetését.
A szerződés felmondása után nem lesz kötelező biztosítás az autón. A nyilvántartás szerint forgalomban levő autóra, a szerződéssel nem fedezett napokra fedezetlenségi díjat tartanak nyilván; a felgyűlt összeget az a biztosító köteles az első díjjal együtt legfeljebb 30 napon belül beszedni, amelyikkel az illető 5 éven belül kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást köt. A napi fedezetlenségi díjakat itt nézheted meg: [link]
Díjnemfizetés miatt megszűnt biztosítás után, biztosítási éven belül csak annál a biztosítónál lehet új szerződést kötni, amelyiknél a biztosítás díjnemfizetés miatt megszűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!