Ha anyukám nevén van az autóm, neki nincsen jogosítványa de csinálok egy balesetet vagy bemérnek gyorshajtásért akkor mi lesz?
ő a tulajdonos és az üzembentartó papíron. nincs jogsija. én vezetem a kocsit. ajándékozási szerződéssel adtam el neki. így a biztosítás alacsonyabb lett.
De ha pl ne adj isten okozok egy balesetet úgy hogy a párom, apukám vagy én vezetek akkor mi lesz? Vagy bemérnek ?
nyugodtan szabályosan vezetek de azért ezek eszébejutnak néha ilyenkor az embernek.
11: de azt is megkérdezted, hogy aztán nem követeli-e tőletek...??
Mert ugye ha kgfb-ről van szó, akkor az általad okozott kárt a MÁSIK félnek fizetik.... Hiszen ő nem tehet róla, neki jár az összeg.
De aztán a biztosító követelheti tőled ....
Nem kell jogsi a biztosításhoz, nem tudom honnan szedik ezt egyesek. Így is fizetni fog, ha te okozol balesetet.
Ha balesetet okozol és kijön a rendőr, akkor téged úgyis igazoltatni fog és így téged büntet meg. (Pénzbírság, előéleti pont, esetleg eltiltás)
Gyorshajtás esetén több eset lehetséges:
1) helyszíni bírság:
Megállítanak, igazoltatnak, elismered, megkapod a pénzbírságot, előéleti pontot. Ez ritka.
2) szabálysértési bírság:
Nem állítanak meg, de feljelentenek. A hatóság megkéri az autó tulajdonosát, hogy nyilatkozzon, hogy ki vezetett.
Ez nagyon macerás és sok papírmunkával jár és a tulajdonos különböző okokra hivatkozva megtagadhatja a nyilatkozást, ezért ezt nem nagyon szokták.
3) Közigazgatási bírság:
Nem állítanak meg, de jelentős a sebességtúllépés (min. +15 km/h), ekkor az objektív felelősség alapján az autó tulajdonosa kapja a pénzbírságot. Előéleti pontot ilyenkor nem adnak, mert nem tudják ki vezetett. Ez a leggyakoribb.
Tehát anyukád legrosszabb esetben pénzbírságot kaphat.
egyébként meg a legkevesebb aggódnivalót anyukámnak szeretném, nagyon szeretem őt és nem akarok neki semmi problémát abból hogy én olcsóskodtam a biztosításon.
de ezek szerint nem is lesz.
ha valami ilyen lenne azokat úgy is én fizetném max az ő nevével lenne befizetve de én adnám rá oda a pénzt mert úgy korrekt.
ITGuy: hát pont ezt kérdeztem én is az előbb....
Hihetetlen, hogy ekkora "rést" nyitva hagyjanak a biztosítók...
Elfogadom, hogy lehet (amit itt írtak), de elképzelhetetlennek tartottam eddig...
Én is ismerek olyat, aki idősebb anyukája nevére íratta. De ott az anyukának is van jogsija (csak soha életében nem vezetett).
Én azt hittem, hogy nem az életkor, hanem a jogosítvány megszerzése számít. Tehát hiába 40 éves valaki, de ha most szerzett jogsit, akkor az ugyanolyan, mint egy 18 éves friss jogsis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!