JOGOSÍTVÁNY hosszabbítása - hogy működik ez az ügyfélkapus rendszeren keresztül?
Eddig nekem mindig ismerős doki pecsételt egyet, aztán annyi, nem volt ennek semmi egyéb adminisztrációja.
De most olvasom, hogy ezek szerint a vezetői engedélyes alkalmasságot is feltöltik az EESZT-be? és mégis ezt ki honnan tudja? pl nekem a háziorvosom azt se tudja, mire van engedélyem és mire nincs (egyáltalán neki kellene tudnia?).
szóval hogy működik ez?
Az pedig külön érdekesség, hogy
1, és ha az eü-adataihoz való hozzáférést megtiltotta valaki? mert ugye jogában áll...
2, ki jogosult feltölteni az EESZT-be az alkalmassági véleményt? bármely orvos?
Semmit se értek. ha valaki csinálta már így vagy van pontos ismerete, megköszönném.
cikk:
háát .. ezt nem tudom, de azért hallom nem kevés helyről a különböző trükköket, hogy pl ismerősöknek írogatnak más nevére kb bármit. sőt még kutyának is, mert ugye olcsóbb.
amíg nem volt EESZT, addig ez jó eséllyel nem derült ki, na de most már gáz ugye.
lehet h extrém az esetem, de úgy általánosságban a kisebb mértékű visszaélések nem ritkák sztem.
én egy dolgot nem értek: ugye a nagy adatvédelem meg EESZT-letiltási lehetőség, oké, na de amit a háziorvos irogat vkiről, azt soha nem tudja meg senki, azt csak ott magának vezetgeti, aztán max 10 év múlva meglepődsz, de tehetetlen vagy.
miért nem kötik össze akkor már a háziorvosi rendszereket is az EESZT-vel? feltételezem, megoldható lenne, ha egyszer minden ambuláns lapot feltöltenek, akkor ez se lenne olyan nagy kihívás sztem. ez még itt egy nagy fekete folt a rendszerben sajnos.
Sok évvel az EESZT létezése előttől, 2008-tól hatályban van az a jogszabályi rendelkezés, hogy ha nem a választott háziorvos végzi el a gépjárművezetői egészségi alkalmasság vizsgálatot és megállapítást, akkor az egészségügyi alkalmassági vizsgálat elvégzéséről és az alkalmassági vélemény tartalmáról a vizsgálat elvégzését követő 15 napon belül értesítenie kell a vizsgált személy választott háziorvosát.
↑ 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról 8. § (3)
Ráadásul, megszabott az, hogy jogszerűen ki végezhet ilyen vizsgálatot.
Ha a vizsgálatra jelentkező 1. csoportú alkalmasság megállapítását kéri, akkor jogszerűen csak a választott háziorvosa, vagy a lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerinti másik háziorvos, vagy a munkavállalót foglalkoztató vagy foglalkoztatni kívánó munkáltató részére foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltató orvosa, vagy a nem szervezett munkavégzés keretében dolgozó vagy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem álló személy esetén a lakóhelye szerint területileg illetékes foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa.
Ha a vizsgálatra jelentkező 2. csoportú alkalmasság megállapítását kéri, a vizsgált személy választott háziorvosa, vagy a munkavállalót foglalkoztató vagy foglalkoztatni kívánó munkáltató részére foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgálat orvosa, vagy a nem szervezett munkavégzés keretében dolgozó, vagy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem álló személy esetén a lakóhelye szerint területileg illetékes foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa. Rajtuk kívül a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálat által kijelölt orvos, ha az érdekelt személy e szervek állományában teljesít szolgálatot vagy ilyen szervvel foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll; illetve a MÁV Kórház és Rendelőintézet (Szolnok) és a Vasút-egészségügyi és Szolgáltató Közhasznú Társaság által kijelölt orvos, ha az érdekelt személy a vasutas biztosítottak köréről és a vasút-egészségügyi intézetekbe történő beutalás szakmai rendjéről szóló rendelet hatálya alá tartozik.
↑ 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról 8. § (1)
Persze, sumákolás lehet, csak éppen előbb-utóbb az ilyen átfogó nyilvántartások, mint az EESZT, megnehezítik. Egyébként, a vizsgálat eredményét az tölti fel, aki a vizsgálatot végzi, ha feltölti. (Ha pl. hasi ultrahang vizsgálatot végeznek, akkor a vizsgálatot végző tölti fel, akkor is, ha a háziorvostól van a beutaló és meg is kapja a leletet.)
Ha elégedetlen vagy a háziorvosoddal, jelentkezhetsz másik háziorvoshoz. Lehet, hogy többnél kell próbálkoznod, mert aki nem a lakóhelyed vagy tartózkodási helyed címe szerinti területhez rendelt, eldöntheti, hogy fogad-e. Ha vállal, akkor nem is kell a jelenlegi háziorvosoddal találkozni, az új háziorvos kéri át az anyagod.
Az indokolatlan ellátásbejegyzés és gyógyszer feltüntetés esetén, a visszaélések felfedése érdekében, a betegéletút megtekintésekor, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő direkt kéri a bejelentést: [link]
sok mindent írnék, de nem akartom túl egyértelművé tenni helyzetet.
1, akkor ez ráhúzható az esetemre, na de muszáj háziorvosnak lenni? pl ha éppen neurológus a lakóhely szerint?
" illetve tartózkodási helye szerinti másik háziorvos,"
2,
VAGY MÉG ez izgalmas:
"a munkavállalót foglalkoztató vagy foglalkoztatni kívánó munkáltató részére foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltató orvosa, vagy a nem szervezett munkavégzés keretében dolgozó vagy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem álló személy esetén a lakóhelye szerint területileg illetékes foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa."
na most nekünk sok-sok éve a csapatorvosunk adogatja a jogsis papírokat mindenkinek (mármint nyilván csak csapaton belül), de még sose küldte el a háziorvosnak a másolatot vagy bármit. speciel azt se tudja h van-e nekem, ha csak valahonnan az EESZT-ből nem látja ...
na most nem tudom, ő pl megfelel-e a fent leírtaknak, bár valóban nem háziorvos, ha úgy nézzük, "a szakellátóhely orvosa" ....
3, a visszaélések bejelentése pedig egy jó vicc magyarországon. én megtettem. szted mi lett? megpróbáltál eltussolni, naná ott is kollegák ülnek, azok meg védték foggal. körömmel a hamisító kollegát, próbálták a börtönbüntetéstől megvédeni, és csak azért lehetek egyedi eset, mert tudtam bizonyítani, h garantáltan nem lehettem ott fizikailag se, amikor ő éppen "megvizsgált". na de ha ez nincs, sztem simán kihozzák, hogy én rágalmazom szegény jó doktort, pedig ő csak gyógyít ...
ezzel csak annyit szeretnék, hogy ez a bejelentéses lehetőség egy nem működő út nálunk. persze formailag nagyon szép és nyilván adatvédelmileg szükséges formai kellék, csak éppen működésképtelen.
hidd el, előbb bizonyítják be, hogy márpedig igaz a hamis adat is, minthogy azt kiszedjék. nekem több éves per árán sikerült, és így is baromi nehezen, mert ugye ez együtt járt azzal a beismeréssel, h kollegina egy köztörvényes bűnöző ... aztán végül győzött az igazság, de baromi nehéz volt. itt az a nagy gond, h kis ország vagyunk, az állítólagos felügyeleti szervek pedig jórészt csak díszletek, mindenki ismer mindenkit, stb.
*ennyi lenne az észrevételem, aztán továbbra is jó kérdés, hogy akkor a csapatorvos megfelel-e a "szakellátóhely orvosa" kifejezésnek, hiszen hivatalosan nekünk ő a hivatalosan kijeltölt orvosunk, szóval fene tudja ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!