Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Gépjárműadó csekk?

Gépjárműadó csekk?

Figyelt kérdés

Sajnos még mindig nem kaptam meg a csekkeket. Hol tudnék érdeklődni? Ügyfélkapuban ez nem látszik sehol?

Azt mondjuk ki tudom számolni, hogy mennyit kellene fizetni, de kisebb bonyodalom, hogy tavaly év végén vettem, idén év elején meg eladtam egy kocsit. Gondolom idén mindkettő után fizetem a teljes évet. Eddig szerintem így volt, csak most ugyebár átvette a NAV.

2021. márc. 18. 11:18
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ami január első napján a neveden volt, az után fizeted meg a gépjárműadót (egyszerűsítve).
2021. márc. 18. 11:27
 2/10 A kérdező kommentje:

Az egész évet, ugye?

Én is pontosan így gondolom, de szívesen látnám valahol leírva. Ügyfélkapuban ez nem látszik sehol?

Mondjuk hihetetlen, hogy egy csekk kiküldése nem tud probléma nélkül megtörténni :D :D

2021. márc. 18. 11:30
 3/10 anonim ***** válasza:
91%
Nyugodj meg, ha fizetned kell a NAV-nak, meg fognak találni.
2021. márc. 18. 11:30
 4/10 anonim ***** válasza:
82%
Április 15-ig kell befizetni, addig meg fogod kapni a NAV-tól a csekket.
2021. márc. 18. 11:32
 5/10 anonim ***** válasza:
91%

✎ 𝙼𝚘𝚗𝚍𝚓𝚞𝚔 𝚑𝚒𝚑𝚎𝚝𝚎𝚝𝚕𝚎𝚗, 𝚑𝚘𝚐𝚢 𝚎𝚐𝚢 𝚌𝚜𝚎𝚔𝚔 𝚔𝚒𝚔ü𝚕𝚍é𝚜𝚎 𝚗𝚎𝚖 𝚝𝚞𝚍 𝚙𝚛𝚘𝚋𝚕é𝚖𝚊 𝚗é𝚕𝚔ü𝚕 𝚖𝚎𝚐𝚝ö𝚛𝚝é𝚗𝚗𝚒 :𝙳 :𝙳 ← 2021. márc. 18. 11:30

Az nem probléma, hogy még nem kaptad meg. A NAV a honlapján ezt közli:

┌─ 5. Meddig postázza a NAV a gépjárműadó fizetésre vonatkozó készpénz-átutalási megbízásokat (csekkeket)?

2021.02.27.

A papíralapú határozatokhoz a NAV két csekket küld, a határozatok kézbesítése február közepén indult. A gyártás és kézbesítés akár több hetet is igénybe vehet, a Magyar Posta Zrt. 2021. márciusának végéig juttatja el a címzettekhez. ─┘

[link]

Várható volt, hogy kb. négy és félmillió adóhatározat egyhelyen történő előállítása és kiküldése időbe telik. Emiatt hosszabbították meg ebben az évben az első részlet befizetésének határidejét:

┌─ 7. 2021-ben meddig kell befizetni a gépjárműadót?

2021.02.27.

A gépjárműadót főszabály szerint két egyenlő részletben kell megfizetni. A 2021-es első részletet 2021. április 15-éig kell megfizetni, ha a gépjárműadót megállapító határozat addig végleges lesz. Ha az előbbi időpontig nem lesz végleges a határozat, akkor a véglegessé válásától számított 15 napon belül kell az adót megfizetni. A 2021-es második részletet 2021. szeptember 15-éig kell megfizetni.

A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell megfizetni. Azok, akik postán kapnak határozatot, az adót a határozathoz mellékelt csekken is befizethetik. ─┘

[link]

/ ••• Szokni is kell az önállóságot, mert 2022. évtől kezdődően évente két részletben március 15-ig és szeptember 15-ig kell az adót megfizetni. Csak akkor küldenek újabb határozatot, ha a gépjármű utáni adókötelezettség változik. (Alapesetben a gépjármű gyártástól számított kora miatt négyévente változik az adó, a 16. évtől pedig változatlan marad.) /

✎ 𝙰𝚣 𝚎𝚐é𝚜𝚣 é𝚟𝚎𝚝, 𝚞𝚐𝚢𝚎? É𝚗 𝚒𝚜 𝚙𝚘𝚗𝚝𝚘𝚜𝚊𝚗 í𝚐𝚢 𝚐𝚘𝚗𝚍𝚘𝚕𝚘𝚖, 𝚍𝚎 𝚜𝚣í𝚟𝚎𝚜𝚎𝚗 𝚕á𝚝𝚗á𝚖 𝚟𝚊𝚕𝚊𝚑𝚘𝚕 𝚕𝚎í𝚛𝚟𝚊. ← 2021. márc. 18. 11:30

A gépjárműadóról szóló törvényben le van írva. A vonatkozó részt a hossza miatt nem másolom ide; bemutatom képen és megadom a jogszabály hatályos teljes szövegének elérhetőségeit is, ahol elolvasható.

Képen: [link]

A törvény hatályos teljes szövege elolvasható:

itt: [link] (Net Jogtár), vagy

itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár)

2021. márc. 19. 19:52
 6/10 A kérdező kommentje:
Thx
2021. márc. 19. 20:23
 7/10 anonim ***** válasza:
Április 6. van, és nekem még mindig nem küldték...
2021. ápr. 6. 22:12
 8/10 anonim ***** válasza:
Április 16 és nekem sem... felhívtam őket, azt mondták nem tudják megmondani mi hol akadhatott el, posta nem hozta, vagy máshova vitte, vagy nem lett átvéve. Adófolyószámlámon se jelentkezett fizetendőként. Állítólag azért mert ennek vagy ki kell legyen kézbesítve, vagy átvettnek vélelmezve és onnan indul a 30 nap amikortól meg kell fizetni...
2021. ápr. 16. 10:11
 9/10 anonim ***** válasza:
Nekem kiderütl, hogy egyértelműen a posta szokásos trehánysága, értesítést sem dobtak be, de nem kerestével visszament. Az a baj, a panaszt most is le fogják pattintani.
2021. ápr. 16. 10:38
 10/10 anonim ***** válasza:
Mindegy, kiszámoltam mennyi aztán elutaltam nekik. Egyszer majd nekik is sikerül idáig eljutni és akkor rendben lesz.
2021. ápr. 16. 12:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!