Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Eladott autót nem jelenti be...

Eladott autót nem jelenti be az új tulaj, hogy megvette tőlem - mi a teendőm?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Azzal a problémával szembesültem, hogy adott egy műszakilag kifogásolható - és ezáltal műszaki vizsga nélküli autó, amit eladtam autófelvásárlónak, aki ilyenekkel foglalkozik, hogy pl. elbontja vagy rendbe rakja. Abban maradtam velük, hogy bontják a kocsit. Adásvételivel vitték, én pedig még aznap lejelentettem, hogy eladtam az autót. Csakhogy ők mindez idáig ezt nem tették meg, sőt, kb. 4 alkalommal fizetős utakat használtak műszaki nélkül, amiről csekket is kaptam. Felhívtam a díjbeszedőt, és elküldtem nekik egy másolatot az adásvételiről. Törölték a büntetést, csakhogy a kedves új tulaj elmulasztotta bejelenteni a tulajdonosváltást, amire van 15 napja. Ilyen esetben mi a további teendőm, és mik lehetnek a jogkövetkezményei ránézve, ha elmulasztja bejelenteni a tulajdonosváltást?

#autóeladás #autóbontás #gépárműeladás
2020. nov. 11. 16:04
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
neked van igazad :)
2020. nov. 11. 18:53
 12/13 anonim ***** válasza:

Azért a következmények nélküli ország, túlzás.

Mivel te bejelentetted az eladást, azt bejegyezték a nyilvántartásba; és az, automatikusan jelez, ha az elvárt határidőig a vevő nem íratja át. Felszólítják, illetve automatikusan átadják a NAV-nak is, mint általános állami végrehajtó szervnek; mivel az átírási illeték elmaradása állami bevételkiesés. A NAV majd megtoldja bírsággal is. Ezek következmények, bár téged nem érintenek.

Ha nem íratja át, akkor hivatalból kivonják a forgalomból; ha netán nem kötött KGFB-t, akkor majd versenyez a két nyilvántartási ág, hogy melyik miatt előbb.

Na, innen kezdve érint téged, még valamennyi anyagi kárpótlást is kapsz a kellemetlenségekért.

Ugyanis, alapesetben az fizeti a teljes évi gépjárműadót, aki az adott év január 1-én a nyilvántartás szerinti üzembentartó. De, vannak kivételek. Például, ha már forgalomba helyezett autót év közben ideiglenesen kivonnak a forgalomból, akkor az fizeti az év hátralevő részére a gépjárműadót, aki a forgalomba visszahelyezéskor a nyilvántartásbeli üzembentartó; a kivonás időtartama alatt pedig fel van függesztve a fizetési kötelezettség. Namármost, az ideiglenes forgalomból való kivonás napjától megkapja az elektronikus értesítést az az önkormányzati hivatal, amelyik beszedi a gépjárműadód, hogy állj, ne tovább. Ugyanis, akármikor lesz forgalomba helyezve, akkor már nem lehetsz te az üzembentartó. Pláne, ha nem is lesz forgalomba helyezve.

Én is így voltam, azzal a különbséggel, hogy a vevőm nem rosszalkodott parkolási, útdíj stb. meg nem fizetéssel; egyszer csak kaptam az önkormányzattól a soron kívüli értesítést, hogy gépjárműadó túlfizetésem van. Az értesítésből derült ki, hogy hivatalból kivonták a forgalomból az autót. Nálam az összeg is nagyobb volt, mert tavasszal történt, és egész évre egyben kifizettem az adót.

Idő kell, de mint megtapasztaltad, amennyire tudják, rugalmasan kezelik az ügyet az átmeneti időszakban. Aztán előbb-utóbb fellélegezhetsz, nem okoz több gondot.

Kívánom, hogy minél előbb, és további igazolási kényszer nélkül történjen meg!

2020. nov. 12. 11:58
 13/13 A kérdező kommentje:
8 büntinél járunk, a kis genyókáim eddig ennyiszer hajtottak fel fizetős útszakaszra. Az eddigieket törölték, megkérdeztem az útdíjbeszedőtől, hogy "és ha a továbbiakban felhajt?" Erre annyit írtak hogy törölték a büntetéseket, aludjak nyugodtan. Én tök nyugodt vagyok, de az értesítők továbbra is jönnek.
2020. nov. 16. 17:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!