Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Kárt okoztam, mégis bónuszt...

Kárt okoztam, mégis bónuszt kaptam. Hogy lehet ez?

Figyelt kérdés
2019 március óta van kocsim, kisebb koccanásom volt figyelmetlenségből, rendőrségi ügy nem lett belőle viszont a biztosítóhoz fordultunk. Ez November elején történt. Kaptam is egy levelet rá 2 hétre a K&H-tól, hogy beérkezett hozzájuk a kár, stbstb. Viszont tegnap kaptam egy levelet a biztosítómtól az éves díjra, viszont B01-be kerültem, és az van a levélben hogy nem okoztam kárt.
2020. jan. 18. 17:02
 1/6 anonim ***** válasza:
55%
Örülj neki!
2020. jan. 18. 17:48
 2/6 anonim ***** válasza:
55%

Miyen ügyben fordultál a biztosítóhoz, és mi lett az eredménye?

Ha nem lkozója, csak részese voltál a dolognak, akkor teljesen normális, ha ugrott a bónuszod egyet.

2020. jan. 18. 18:28
 3/6 anonim ***** válasza:
0%
Bocs, első vagyok. Amit írtam az általában igaz, de ha kétévente emelkedik a bónsz, és még egy sem telt el.
2020. jan. 18. 18:32
 4/6 A kérdező kommentje:
Én voltam a károkozó
2020. jan. 18. 18:46
 5/6 anonim ***** válasza:
0%
Évfordulótól fizeted a magasabb díjat!
2020. jan. 18. 20:02
 6/6 anonim ***** válasza:
89%

Tisztelt kérdező!

Azt az eredetileg kihagyott, de lényeges dolgot utólag megírtad, hogy te voltál a károkozó; azt viszont nem, hogy milyen bunus-malus fokozatban vagy most?

Ha B03-ban, akkor minden rendben van, az új biztosítási évben – március, nem tudom hányadikától – B01 fokozatban kell lenned, mert személygépkocsi és motorkerékpár esetén, a biztosítási évben okozott 1 kártörténeti adat alapján, a következő biztosítási évre, a B03-ban levőt B01-be kell sorolni.

Tudom, hogy azt írtad, hogy 2019. márciustól van kocsid, de üzembentartó lehettél korábban is, és az üzembentartó köztelessége a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése és fenntartása. Ha annak során elértél valamilyen fokozatot, azt két éven belül jogosult vagy átvinni másik autóra; átvihetted a múlt év márciusában vásárolt kocsidra. Te nyilván tudod, hogyan állsz, de más számára nem egyértelmű.

Ha most A00-ban vagy, akkor úgy vették, hogy ebben a biztosítási évben (2019. március ? – 2020. március ?) eddig nem szerepelsz a kártörténeti adattárban. Vagy hiba történt; vagy a károsult nem jelentette be a kárt, vagy bejelentette, de kicsúszott a jogérvényesítésre rendelkezésre álló határidőből, vagy adathiány volt és nem pótolta, vagy más; szóval, nem kellett a biztosítódnak fizetnie.

Ha A00-ban vagy, választhatod a sunnyogást, vállalva, hogy ha hiba történt, és valahogy kiderül, akkor jön a hideg zuhany; vagy tárgyalsz a biztosítóval, és kiderül, mi történt; nem kívülállók esnek transzba, válnak „látóvá”, és megírják itt a tutit. Tudom, tegnap szombat volt, de akkor is meg kell várnod legalább a holnapi napot, és a biztosító válaszát; ha a megkeresésük mellett döntesz. Itt nem fogsz releváns választ kapni, ennyire „látó” vagyok.

┌─ Elnézést kérek, hogy válaszokra reagálok, de van, amit másképp tudok.

[ha kétévente emelkedik a bónsz, és még egy sem telt el.] ← 2020. jan. 18 18:32

Nincs „ha”. A bonusz-malusz fokozat biztosítási évente változik, hacsak kártörténet nélküli nincs már a B10-ben (mert attól nincs feljebb); vagy kártörténetes nincs M04-ben (mert attól nincs lejjebb).

[Évfordulótól fizeted a magasabb díjat!] ← 2020. jan. 18. 20:02

Nem díj, a kérdés. És a kérdésben szereplő bonus-malus besorolás nyilván az új biztosítási évre - vagyis az évforduló utáni évre - közölt díjértesítőben szerepel. Egyrészt, ott van a kérdéshez fűzött kiegészítésben: „tegnap kaptam egy levelet a biztosítómtól az éves díjra”; másrészt, azt, legkésőbb ötven nappal az évforduló előtt kell megkapnia a szerződőnek, most január van, és a kérdésbeli adatok alapján 2020. márciusban lesz az évforduló. ─┘

2020. jan. 19. 13:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!