Ha autópályán menés közben kigyullad az olajnyomás jelző lámpa akkor a leálló sávba álljak meg vagy elmehetek azért vele egy benzin kútig?
Autópályán TILOS megállni, de ha tovább haladsz, az is veszélyes, s a totálkár is szinte biztos. Ha látótávolságon belül van pályatelefon, akkor esetleg addig menj el, de ne tovább. Ha nincs, akkor a leállóban azonnal. És sárga mellény (kéznél kell lennie), átlépsz a korláton kívülre, elakadásjelző háromszög ki, és hívod a segítséget. Ha segélykérőnél által félre, akkor azon.
Fontos, hogy kívül legyél.
Én is arra gondoltam, hogy ha ez a veszély bármi okból fennáll, akkor rakj el magadnak tartalék olajat.
Ha nincs nagy forgalom a pályán, akkor én megpróbálnám leállósávban utántölteni, ha sokan járnak ott, akkor viszont lehet inkább telefonon hívnék segítséget.
Úgy ahogy írták, ez esetben azonnal menjen mindenki ki a szalagkorláton kívülre. A leállósávban álldogálni veszélyes.
Váltót azonnal üresbe, motort leállítani, elakadásjelző bekapcs, és félreállni a leállósávba.
Mellényt felvenni, háromszöget elővenni, elvinni a kocsi mögé vagy 200 méterrel. Egyrészt hogy lássák, másrészt, ha még a kocsinál matatsz, és hallod hogy szétcsapták, azonnal át tudj libbenni a szalagkorláton...
Utána esetleg stoppolhatsz egy vontatást a legközelebbi lehajtóig / kútig.
Nem tilos.
Műszaki hiba esetén az első lehajtóig engedélyezett.
Ne beszélj bele abba, amit nem tudsz!
KRESZ:
57. § (1) Elromlott jármű vontatása során - a 26. § (1) bekezdésének d) pontjában foglalt rendelkezés megtartásán túlmenően - fokozott óvatossággal, lehetőleg kisforgalmú úton és időszakban kell közlekedni. Autópályáról és autóútról az elromlott járművet vontató járművel a legközelebbi lehajtásra szolgáló úton, illetőleg útkereszteződésben le kell térni.
A válasz tartalma 100%, ettőlkezdve úgy pontozzátok le ahogy akarjátok, a tényeken nem változtat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!